torsdag 19 augusti 2010

Årets hemmakock feat. Arla och Tasteline del 1: Förberedelser

Efter att ha blivit hetsad av vänner har jag bestämt mig för att skicka in ett bidrag till tävlingen Årets Hemmakock. Uppgiften är att laga till en förrätt och huvudrätt på max 45 minuter på temat vardagslyx. Kul utmaning! Mitt tävlingsbidrag blev lite *host! oväntat!* Jordärtskocksoppa ”Soil to Saucepan Style” följt av Scampi ”Ocean to Oil Style.”

Men först lite teori! Vi börjar med det centrala, vad är vardagslyx? För mig handlar det om bara en sak: det ska vara gott. Inget finlir, inga okända ingredienser från undergroundbutiker, inga försök att imponera på folk, inget som tar halva eftermiddagen och definitivt inget som ska reduceras. Det ska vara något som du bestämmer dig för när du står där i affären, eller på väg hem från jobbet/träningen/kursen. ”Ja, den, det vill jag unna mig ikväll! Äntligen!” Det får gärna vara lite onyttigt, men det gör inget eftersom det är ingen rätt som vi lagar så ofta. En hyllning till det spontana, det enkla och det goda! Vi kör några exempel för att förtydliga enkelheten och fokuset på det goda:


- Känner du hur blåstångsbuljongen förstärker spindelkrabbas ergativa smaker?
- Ja, definitivt!
- Vi provade förut med att ipsofactomarinera i Liberianska wa-wabär men det blev ganska klitiskt.
- Vilken temperatur hade du då?
- 54 grader.
- Intressant! För vid 56 grader är det precis att den börjar topikalisera…
- Coolt! Förra veckan körde vi med Araguani, fast den har en annan nötighet jämfört med Tanariva…
- Hasselnötig?
- Ja, ja, ja…

Nej, nej, nej!!!


- Är det gott?
- Ja!
- Ok! Smaka nu (häller på mer grädde)
- Ja! Mycket godare! Fast, är det verkligen så innovativt? Kan du inte något mer… avancerat?
- Nej, nej, nej…

Ja, ja, ja!!!


Missförstå mig rätt nu – jag älskar mat och speciellt avancerad mat. Men om temat är vardagslyx så är det! Recept och tillagning i nästa post.

2 kommentarer:

Ingrid EM sa...

Det enkla är det sköna. Jordärtskocksoppa är underbart men jag önskar att det fanns självskalande skockor. Samma gäller färsk ingefära.

Red Scream sa...

Strive for simplicity!

Ja, det hade varit bra ;-)