måndag 28 februari 2011

Keller, Le Serre Nuove, Morey-Saint-Denis, Trefethen och något kladdigt franskt

Efter en del mailande fram och tillbaka var det äntligen dags att träffa några fellow bloggers, David och Fredrik, över lite mat, vin och kameradiskussion!

Först och främst, ingen riktig bloggträff utan blindprovning! Medan jag skivar jordärtskockor och fräser upp lammfärs bjuder David på ett medhavt vitt. Jag hinner registrera små kolsyrebubblor i botten på glaset, kan det vara riesling? Ner med kranen och japp – ingen tvekan om att det är riesling. Ingen petroleum, ganska söt doft. Ingen ananas, inget exotiskt. Doften känns söt och maffig, spätlese? men aningens obalanserad. En sipp bekräftar även det, vinet är stort, men helt klart obalanserat – lite för eldigt. Torrt, säkert 12-13 procent, ingen direkt restsötma men lite för eldigt.

Det är riesling?

Japp!

Men vi är inte i Tyskland?

Varför tror du inte det?

Nja, den känns lite för obalanserad tycker jag… dessutom vill jag minnas att den påminner om något alsaceiskt som jag druckit förut, just det här maffiga och något obalanserade känns Alsace… Så jag säger riesling från Alsace eller Österrike (my sincere apologies to all Alsaceian and Austrian wine producers for this vulgar and most untrue oversimplification, it will not be repeated).

Naj!

Ok då är det Tyskland.

Japp

Några svängar senare med lite grova höftningar med både Mosel och Rheingau avslöjas det: Keller Kirchspiel 2009. Aha! Coolt! Fast om vi ska vara våra inledande anteckningar trogna blir det faktiskt en besvikelse. Vinet är stort och maffigt, men på tok för mycket alkohol. Klart obalanserat. David noterar att när han provade vinet blommade det ut först dag 2, vilket även stämmer överens med vårt Kellerprojekt.

Lite senare kommer Fredrik innanför dörren och utsätts för samma blindprovning. Om hans försök till att hitta till rätt kontinent kan ni läsa om här :-)

Senare är det min tur att utsätta mina gäster för samma sak. Först ut är 2005 Trefethen Cabernet Sauvignon, som jag fingrat rätt länge på. Mörk färg. Dofter av härliga fat och kaffe fyller rummet. Mycket välgjord, gott! Funkar mycket bra till lammfärspasta.

Därefter vill vi ha något annat, så jag frågar om de vill ha samma eller något annat. De vill ha något annat, vilket jag i och för sig inte hade hoppats på eftersom jag var sugen på att testa 2005 Trefethen mot typ 2005 Joseph Phelps eller 2005 Paul Hobbs, men man kan inte få allt! Efter lite funderingar hittar jag en flaska 2004 Le Serre Nuove som jag häller upp. Förförisk doft! Perfekt balans, urläcker! Så magisk att bara sitta och njuta av.
Efter det blir det lite ost, en Epoisses som Fredrik hade med sig.
Eftersom jag mest konsumerat hårdost den senaste tiden är det relativt lätt att försäga sig med att slinka ur sig att det trevligt med lite mjukost emellanåt, vilket nästan får Fredrik att behöva lite hjärt-lungräddning. Men osten var mycket god! Till det lite mogen bourgogne, en 1997 Morey-Saint-Denis. Helt mogen, helt integrerade tanniner. Slank, underbar doft! Mycket trevlig!


Efter flera timmars härlig diskussioner om vin, ost, mat och fotografering vandrar mina nyfunna vänner ut i den kalla Stockholmsnatten. Stort tack för supertrevlig middag och goda viner! Det får vi göra om!PS Någon som har koll på den här frågan som Photoshop bollade över till mig? ;-)
Jag undrar faktiskt! DS

PPS Keller Kirchspiel dag 2 och dag 3 superläcker! DS

6 kommentarer:

Fredrik sa...

Tack för gästfriheten, jäkligt trevligt. Jäkligt gött.

Mjukost. Bah! ;)

Hmm, verkar vara en sån där face recognizer som Google använder till sina Maps(360 graders vägkameran).

Svenssonsmakaren sa...

Haha ja tack för gästfriheten, nästa gång blir det dragon gate :)

Härligt att Kellern blev bättre, riktigt besviken först.

Ska försöka få till ett inlägg också, så jäkla många intryck och för lite tid..

Höres David

Hm.. fusk att fotta flarrorna i dagsljus, men det är väl fördelen med att vara värd:)

Red Scream sa...

Det var supertrevligt hörni!

Mer räkost! :-) (eller inte)

Dragon Gate ser vi fram emot! :-) Ja, du hade verkligen en fullspäckad dag! Så jag antar att det vart en hel del intryck...

Red Scream sa...

Just det, Le Serren var mycket god både igår och idag. Men nu är den slut!

Fredrik sa...

Var det något fällning i Toscanaren? Fasen va olyxigt och sippa såna trista vinare en söndag :)

Red Scream sa...

Lite fällning, fast inte volcanic. Om det underlättar kan jag säga att jag började med att diska upp ett mindre Kebnekaise i köket och därefter åkte jag in till kontoret och slet i en hel del timmar och _sen_ drack jag de trista vinerna ;-)