lördag 28 maj 2011

Vinprovning med jobbet
Så, till slut så var det dags för redemption: ledig eftermiddag för att ta emot varuleverans från DHL och Gute Weine bytes mot vinprovning och middag för kollegorna i min grupp. Deal! Jag checkar ut vid ettiden på torsdagen för att ge mig hemåt för att handla mat och ”fixa lite” (d v s städa). Första stoppet är som vanligt Munirs livs. Tanken är att det ska bli lamm med rotfrukter i ugn. Egentligen hade jag faktiskt tänkt laga något annat, typ lammfärspasta eller gräddig pastasås eller lammburgare med potatismos men så visade det sig att det fanns både laktosintolerans och glutenallergiker i gruppen så det kändes justas med något som vi alla kunde kalasa på. Så det blir lammstek, rotfrukter i ugn och limeaioli!

Munirs livs var precis som vanligt – ingen lammstek låg framme men det fanns gott om lamm bakom disken. Så om du är hos Munirs livs för att handla lamm och du inte ser någon – fråga! Sedan hittade jag jättefina jordgubbar på torget i Skärholmen så då var efterrätten klar – jordgubbar och italiensk maräng.

Efter några timmar kom så resten av gruppen – elva med mig. Önskemålen var rött, vilket passade bra eftersom jag hade köpt lite spännande produkter från Vinik och Bristly som jag var sugen på att prova. Temat blir således ”Södra Frankrike, med en utböling.” Alla provningar behöver en mörk häst. Det finns säkert en medicinsk term för det, compulsive dark horse insertion tasting disorder. Vi kör parvis.

Men först lite bubbel. Jag hugger en flarra från min vinst, vilket visar sig vara Prosecco La Robinia. Naturligtvis snubblar jag på orden,

Ja skål och välkomna då!
Vad är det vi dricker?
Det är lite prosciutto!

Fett fel och allmän munterhet. Men det var gott!


Flight 1:

Vin 1 har tät, mörk färg. En första sniff ger ifrån sig en hel del målarfärg, sedan lite tobak och körsbär. Vi smakar. Whoha! Här var det tanniner. Även med ett par timmars luftning känns vinet lite stängt och lite för vresigt för att drickas rakt upp och ner. Gräddig pastasås, var är du?!?! Ett juste matvin som behöver lite luftning för att komma till sin rätt. Men annars helt ok!

Facit: 2006 Domaine Laguerre Altitude 540, Vins des Pays des Cotes Catalanes. Import av Vinik. Även bloggat om här, här och här.

Vin 2 är också hyfsat mörk i färgen. Ner med kranen. Vin 2 är mer komplext, känns samtidigt betydligt varmare än ettan. Känns mer sydfranskt generös. Mörka bär, lite körsbär, en liten ton av hav och tång (?), några parfymtoner. Det här var mycket gott, mer av det!


Facit: 2006 Les Verrières Clos des Soutyères
Sedan blir det lite matpaus. Jag benade ur lammet och lät det gå på eftervärmen från rotfrukterna. Funkade mycket bra. Till maten kör vi en fligth till.


Flight 2:

Vin 1 har mörk färg, ganska sammanbitet och en aningens skitig ton. Gott men inte övertygande. Känns lite för ungt, faktiskt.

Facit: 2009 Crozes-Hermitage Les Launes
Vin 2 däremot, now we are talking! Läcker doft, svaga godistoner, bra syror, en svag och tilltalande kryddighet. Supergott! Detta blev kvällens vin, stark rekommendation.

Facit: 2008 Domanine Rivaton Vieilles Vignes. Även bloggat om här .
Vi har ett vin kvar, vilket visar sig vara vår mörka häst. Färg: på gränsen till rosé! Komplex doft, bra syror. En del kryddighet. Gott, men inte min kopp av te.

Facit: 2007 Philippe Gilbert Les Renardières Menetou-salon. Även bloggat om här.

Sammanfattningsvis en mycket trevlig provning! Kvällens bästa vin var helt klart 2008 Domanine Rivaton Vieilles Vignes, som vi upplevde som varmt, generöst, inbjudande, skitgott helt enkelt!

Mina kollegor visade sig vara mycket vinintresserade och tidvis gick diskussionerna höga. Den här då? Skitgott! Fyra bokslutsverifikationer! Nja, den här var inte lika god. Två momsrättelser! Hallå, var har ni er konteringsstämpel någonstans? Tre revisorsanmärkningar, max!

Avslutningsvis jordgubbar med italiensk maräng. Den fick fem klara deklarationer. Tack alla för en trevlig kväll!

2 kommentarer:

Fredrik sa...

Vafan. Helt okej????

Red Scream sa...

Hahaha! Det var _långt_ mer än helt ok. Det var faktiskt riktigt gott! Ska bli bättre på att formulera mig i fortsättningen... :-)