söndag 29 maj 2011

2007 Keller Riesling RR
Fredag och vi har en obokad helg för första gången på ganska länge. Vad passar då inte bättre att inleda helgen med att testa status på en av dina favoritproducenter? Sist jag var i K-holm passade jag på att, förutom att lasta in i källaren, även lasta ur. Det är viktigt att lasta ur! En vinsamling ska ju vara aktiv, du är ju intresserad av att se hur dina flaskor utvecklas. I provningspipen ligger därför lite Nahe 2007 och så den här, Kellers RR från det utmärkta året 2007.

Vi korkar ur. Ljus färg, inga kolsyrebubblor direkt. Ner med kranen och - whohoa! Det här var spännande! Av de torra tyska rieslingar som jag provat på sistone verkar det som att det finns två klara läger, antingen stramt, hög syra, inte så mycket exotisk frukt, eller inte lika framträdande syra men betydligt mer godistoner, mer honung och gula frukter, mer upplevd restsötma och mer fyllighet. I exempelvis Nahe skulle vi nog placera Schäfer-Frölich i ena ringhörnan och Emrich-Schönleber i den andra. En generalisering förstås, men det är vad jag har upplevt.

2007 Keller RR är åt det senare – det första vi slås av är den svala doften, de generösa godisaromerna, de solmogna frukterna, honungen. Inte heller så mycket diesel. Faktum är att dag ett är dieselnivåerna nästan nere på noll. Urläcker doft! Det här kan man dofta på länge. Vi smakar. I munnen får vi en perfekt avvägd balans mellan syran och restsötman. Vinet är torrt, men så fylligt och oerhört välbalanserat. Kalasgott! Det här vinet är i precis rätt drickfönster just nu, bara att korka upp och njuta. En mycket seriös konkurrent till 2009 Emrich-Schömleber Halenberg. Mer, mer, mer!

Vi dricker vinet till lite ugnsbakad lax, limesås, harrisar och potatismos. Som efterätt lite ost, en Munster Ermitage från… någonstans. Efter jobbet i fredags passade vi på att gå förbi alla stånden vid Sergels Torg, någon form av internationell matfestival som pågått en vecka eller så. Vi fastnade i ett oststånd, där vi provade lite olika mjuka ostar. En för 40 kr, fyra för hundringen.
Munsterosten var riktigt god, hyfsat mogen med lång, härlig eftersmak. Skitgott! Då de andra var sisådär slutade det med att jag köpte fyra Munster Ermitage för 100 kr, det var väl helt ok?! Munster och riesling blev i alla fall en superb kombo lite senare på fredagskvällen.

Som den äkta gottegris jag är kunde jag ju inte motstå fyra fudgebitar från ett engelskt stånd.
From Britain with Love. Försök säga nej till det! Kokosfudge, rik chokladfudge, chokladfudge med ingefärssmak, lakritsfudge. Helt ok även om de var i sötaste laget. Och tokdyra, naturligtvis. Fyra bitar för 50 kr. Men som sagt, From Britain with Love!

Fast senare såg jag dock hur den jovialiske engelsmannen som sålt in de schweindyra fudgebitarna stod och pratade tyska med folket i schweizervagnen. Hm!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej min älskling!

Har du ätit upp den goda osten? :-)Undrar om man kan köpa sån i Sthlm?

Snart har vi fått allt gjort som vi behöver göra på jobbet och hemma :-)

Då får vi fira med ledighet, god mat och vin!

/C

Red Scream sa...

Hej finaste! :-) Nope, tre burkar äro kvar i kylskåpet... Låter som en bra plan! Kram kram! :-)