onsdag 8 juni 2011

Lax Palak med 2009 Fritz Haag Braunerberg Juffer Sonnenuhr Riesling Trocken GGDet finns två grönsaker som jag hatade som barn men som vuxen kommit att älska. Den ena är harrisar (eller haricots verts som de egentligen heter) den andra är spenat. Harrisar hade en kassaskåpssäker topposition bland de äckligaste av de äckliga långt upp i tonåren och det var först när jag började jobba i dagligvarusvängen som jag fick upp ögonen för de små och mjälla harrisarna – milsvidd skillnad från de tokäckliga trecentimetersbitarna som du kunde få i plugget. Så gott! Kärleken har bestått och hemma hos mig finns det alltid harrisar i frysen.

Spenat har gjort en liknande resa. Från att vara en tokäcklig grön massa har jag kommit att uppskatta och värdesätta spenaten högt – det är ju gott ju! Upptäckten gick genom färska spenatblad, i en sallad. Va, är det spenat? Det går ju att äta! Sedan dess har utvecklingen från grön tokäcklig grön massa till uppskattad ingrediens gått via fryst bladspenat men framför allt via all indisk mat som jag ätit. En av mina favoriträtter från det indiska köket är Palak Paneer, d v s spenat med ost. Supergott! Ashoka på Upplandsgatan gör en fantastik Palak Paneer (fast jag tror att de säger Palak Ponir, någon som vet om det är någon skillnad mellan paneer och ponir?).

Hursomhelst, på väg hem från jobbet i tisdags blir jag sugen på lite god och vällagad mat. Det får bli lax med spenat, eller Lax Palak – en homage till det indiska köket som fått mig att totalt omvärdera spenaten!

Men först lite god potatismos – ICA Ringen dignar av färskpotatis men jag hittar lite mandelpotatis i påse. Som vanligt, koka, stöt, blanda med grädde och smör, salta och peppra.

Därefter, skiva upp lite schallo och weisslauch.

Fräs upp i panna, häll på grädde. Ner med en fisktärning. Späd på med vatten och koka till lagom konsistens. Pressa i en lime. Ner med laxtärningar. Häll ner spenaten, rör om.
Klart! Mat, vin, dator. Vad mer behöver man i livet?

Just det, vin! Till laxrätten blir vi lite sugna på vin. Jag hittar en flaska 2009 Fritz Haag Braunerberg Juffer Sonnenuhr Riesling Trocken GG som jag inte har riktigt koll på var jag köpt. Kan vara via Gute Weine, kan vara via bolaget. Sedan blir jag lite fundersam, har inte jag testat den här förut? Eller? Hursomhelst, vi korkar upp!

Ljus färg, en del kolsyrebubblor. Ur glaset en söt, intensiv rieslingdoft. Ingen tvekan, det här är riesling och vi är down centre Tyskland! Efter en stund kommer toner av litchi, gröna äpplen, lite piggelin. Senare en liten ton av kokos tittar fram, intressant!

Smaken är stram med en frisk och pigg syra. Ett bra matvin, men helt ok att smutta på resten av kvällen, till lite bildredigering. Mycket gott! Fast jag tror att jag sparar mina kvarvarande flaskor ett par år (borde ha i all fall minst en flaska kvar).

Till efterrätt blir rabarberkompott. Jag hittade några fina stänger inne på ICA som jag skivar upp och kokar i lite vatten. För att det inte ska bli för syrligt har jag i hemlig ingrediens A och lite rabarbermarmelad som jag köpt ute på Äppelfabriken. Supergott! Rabarber, så fräscht och så gott!2 kommentarer:

Anonym sa...

Hemlig ingrediens A måste vara strösocker!

Red Scream sa...

Close, but no cigar! Florsocker :-)