torsdag 2 juni 2011

RAW, HEJDÅ

Om det är någon jag är evinnerligt trött på så är det mig själv och min forrbåskade perfektionistiska inställning! Senast jag var i Uppsala så var jag ju bara tvungen att ta massa kort på folk å naturligtvis fotade jag i RAW. Så nu har jag över fyra hundra bilder att redigera. Och med tanke på att det tar ca två minuter att redigera en bild = 800 minuter totalt eller tretton facking timmar framför datorn för att bara färgjustera! Ge mig styrka!

Så eftersom jag inte kan kontrollera mig när det gäller vare sig mängden kort alternativt att rensa bland korten efteråt har jag nu kommit fram till följande beslut: RAW, ridå, hejdå! Fotografering handlar inte om bilden utan om ögonblicket. Tretton facking timmar! Vem orkar lägga så mycket tid på redigeringsarbete???

Hädanefter ska jag fota i RAW + jpeg och direkt tanka över RAW-bilderna till någon långt bort liggande extern hårddisk och fokusera på jpeg. Och mycket autofix. Snabbt och enkelt. I alla fall när det gäller mingelbilder. Tjoff, tjoff, klatt!

Mingelbilder är kanske det roligaste och samtidigt de svåraste bilderna att ta. Du måste tränga dig på, men samtidigt bör din närvaro inte märkas.

Av de över fyra hundra bilderna (det var över tusen från början) har jag väl kommit två tredjedelar. Jag har gjort början och måndagens tur till Sandhamn. Kvar är resten av middagen och söndagens utflykt till gården. Här är lite bilder från turen till Sandhamn:
Sedan mitt uppe i allt skulle våra amerikanska vänner tävla i att lyfta upp sig själv i fingrarna. Någon vann och någon blev skadad, förstås.

6 kommentarer:

Alison sa...

Jag förstår hur du tänker ... men tycker att du ska testa Lightroom innan du överger Raw. Det går så sjukt mycket snabbare att redigera, eftersom du slipper ta in varje bild till Photoshop.

Sedan kan man kanske plåta just mingel i jpg. Det viktigaste arbetet är dock gallring (vilket också är galet mycket smidigare i LR). Först gallra, sedan redigera. Jag vet hur det är – jag sitter själv med 250 bilder från en möhippa, 300 bilder från en studiosession idag och 170 bilder från en kvällsutflykt i Haga med familjen. Räknar med att behålla en liten bråkdel från respektive samling. Och jag kommer definitivt inte att behöva lägga ned 13 timmar på något av detta.

Du kan ladda ned en gratis 30-dagarsversion av LR och testa. Kolla på lite tutorials först (finns bra sådana på Adobes hemsida, leta upp Julianne Kost) – det viktigaste är att förstå hur databasen fungerar så det inte blir tokigt med filerna.

Red Scream sa...

Tack Alison! Lightroom ska jag definitvt testa, det har jag hört mycket gott om. Sedan tror jag att jag är lite dålig på att gallra, behöver nog bli hårdare på det.

Sedan var det nog lite frustrationsutskrikande igår också... men just redigeringsjobbet har blivit lite av betongkeps. Speciellt om jag nu är sopig på att kasta. Men samtidigt, du vill ju utvecklas i ditt fotograferande och raw är ju ett format som ger dig större möjligheter. Så det är nog ett steg fram, två steg bakåt men med option på tre steg fram. Så istället för Raw ridå är det nog raw årevoar eller raw je riviens!

Anonym sa...

Jag råkade ta alla bilder i RAW en semesterresa - och trodde jag skulle bli galen. Jag hittade ett program som hette Picasa (eller nåt liknande) som löste problemet den gången! I Photoshop tog det för lång tid!

Sara

Red Scream sa...

Tack Sara, ska kolla!

Fredrik sa...

Eller också plåtar du med rätt exponering/exponeringskompensation ;)

Red Scream sa...

Kommer dit också! :-)