Sedan ett par år tillbaka har vi haft möjligheten till att
vara med i ett kräftfiskelag, någonstans nere i västra Sörmland. Jag var med
2009, men sedan stod jag över både 2010 och 2011. Men nu kände jag att det var
dags igen! Tidiga rapporter har antytt att tillgången varit skral, något som
beror på den kalla våren. Har det varit en kall vår i år? Det har varit kallt
fram tills nu, goddamnit! Men men. Jag hinner inte ner till första
burinläggningen på fredagseftermiddagen, men väl till den nattliga vittningen
runt 12-hugget. Antalet kräftor är mindre, men det kompenseras av att kräftorna
är större.
Lördagen inleds med burupptagning och frukost. Till lunch
blir det något av det godaste som finns: stekt nyfångad makrill i dill. Hur
gott som helst! Ta nyfångad makrill, panera i rågmjöl, stek i smör, häll på
dill. Servera med potatis. Helt obeskrivligt gott!
Efter lunch börjar jag och min bror, Krokexperts-H, att ta
tag i kräftkoket. Vi enas om ett ganska enkelt recept: 5 liter vatten, 1,5 dl
salt, 6 sockerbitar, en öl, massor av dill. Totalt sett fick vi upp ca fem kilo
kräftor, och eftersom vi kokar i två batcher med 15 kräftor åt gången så det
tar ett tag att koka allt.
Angenäma problem dock! Sedan får allt svalna i lagen
– först utomhus, sedan inomhus i vattenbad, slutligen i kylskåpet. Som vanligt har mor varit nere i Feskekörka och inhandlat en
substantiell mängd havskräftor, just in case att vi inte skulle få upp något ur
sjön. Som gammal västkustbo – eller i alla fall med viss anknytning till
västkusten – har jag alltid tyckt att havskräftor varit de enda rätta
kräftorna. Dock har konkurrensen inte varit så svår, de har som oftast ställts mot
importerade som kanske inte alla gånger varit så nyanserade, rent smakmässigt sätt.
Men de här – direkt från sjön, kokade bara några timmar
tidigare, är något helt annat. Jag kommer på mig själv att riktigt njuta av
kräftorna! Hur gott som helst! Saftiga, mycket bra dillsmak, smakfulla.
Supergott! Jag hamnar i existentiella dillemmor – kan de här slå havskräftorna?
Kan de här konkurrera ut själva grundbulten jag hänger upp min existens på? Jag tvingas lösa situationen med ett
West Wing-citat: “Tell you what, though, in a battle between a President’s
demons and his better angels, for the first time in a long while, I think we
just might have ourselves a fair fight.”
4 kommentarer:
Hahaha, helt underbart, som vanligt. Det är något speciellt med egenfångade kräftor.
Jag har alltid ansett "vanliga" kräftor överstiga havsvarianten. Men i år fick även jag revidera mina löst satta grundbultar. Riktiga havskräftor vinner i min gom på mer substans, mer stjärt helt enkelt. Vem vill inte ha mer stj.... usch så lågt ;).
I vilket fall, ha en underbart bra vecka. Jag gör som ABBA vill, slår en pling senare i veckan :)
Okej, 7+2+2 är inte applicerbart? Låter ju som en trevlig tillställning! Kommer så väl ihåg ljudet från badrummet där högvis med kräftor krälade i badrummet :) Fast själv kan jag ju inte med att äta kräftorna...
David! Visst är det så, egenfångade är allt lite speciellt! Nyfångade, nykokta, nynerkylda, supergott verkligen. Och, är inte västkusktsstj... lite bredare? No, let's not go there! ;-)
Fredrik! 7+2+2 är applicerbart till allt, inte minst nyfångade kräftor och nyfångad makrill! :-) Oh, you can do it! Just close your eyes and think of width! ;-)
Kom att tänka på en annan sak: Nu i helgen (fredags) när jag var ute i skogen/landet blev vi serverade en finsk variant av kräftor + västerbottnost: ta en skiva knäckebröd, ett lager med smör, sedan en rejäl dos dill, sedan ett par skivor västerbottnost! Kombon dill och västerbottnost var fantastiskt god, klar rekommendation!
Skicka en kommentar