fredag 31 augusti 2012

BKWines Vinet och Miljön, Coudy Bay hos Magnusson och 500 inlägg!Kära läsare, det här är inlägg 500. Känns faktiskt ganska stort! Faktiskt ganska stolt över mig själv, det känns bra. Nu siktar vi på 1 000 inlägg, det får bli nästa mål!

Men, tillbaka till verkligheten – i går var jag inbjuden till lanseringen av Britt och Per Karlssons nya bok, Vinet och Miljön, på Dansmuseet. I min tidiga vinifiering var BKWine en given källa till kunskap, och flera gånger har jag funderat på att hoppa på någon resa. Well, det får bli något snart! Jag har alltid gillat Britt och Pers texter, foton och vinanalyser och därför kändes det extra roligt att få gå på lanseringen.
Jag pratar en stund med Per om syftet med boken. Ambitionen har varit att ge en nykter – det sa de inte men så tolkade jag det – en nykter bild av naturvinsrörelsen, som är starkt påtaglig för tillfället. Vad innebär det att driva din vingård efter ekologiska principer? Eller efter biodynamiska? Och vad är det för skillnader? Britt och Per berättar att de blev nyfikna på naturvinstrenden, inte minst då det slog dem hur snabbt dess anhängare ökade. Vad var detta, och fanns det något där, om du tog bort de kosmiska förtecknen? I förordet läser jag, ”Syftet med den här boken är inte att argumentera för att vinproducenter ska vara ekologiska (eller biodynamiska eller naturliga). Vi förklarar istället vad allt detta innebär.” Jag får med mig ett ex hem, för att läsa och återkomma med synpunkter och reflektioner. Det gör jag gärna, ska bli kul!

Kvart över sex, strax efter att de sista frågorna ebbat ut, springer jag ut mot mitt nästa mål: Magnusson Fine Wine har bjudit in CloudyBay för att visa upp sitt sortiment, och trots att jag är en stor beundrare av sauvignon blanc så har jag faktiskt inte provat Cloudy Bay. Naturligtvis borderline scandalous, men bättre sent än aldrig för bättring, eller hur?!

Cloudy Bays representant Bethan Wallace (as in William Wallace) inleder med att hälla upp lite mousserande: Pelorus. Till det lite om Nya Zeeland och dess vinhistoria, bl a att det går nio får per person och att det Nya Zeeländska vinexperimentet är av ganska sent datum: vi pratar 70-tal. Före det så var det mest bär och kombinationen får/lamm, vilket det i och för sig finns fortfarande mycket av. Men men! Namnet Cloudy Bay syftar till den mest nordöstliga bukten på sydön, som fick sitt västerländska namn av Cook 1770.
Pelorus öppnar friskt, jag associerar till mousserande sydafrikaner. Helt ok! Syra, men inte laserskarp. Bra balans, en liten jästton hänger kvar. 80 % chardonnay, resten pinot noir.

Sedan rullas det tunga artilleriet fram: 2011 Cloudy Bay Sauvignon Blanc.Ahh! Det här var intressant. En hel del tropisk frukt, en hel del ananas. Men väldigt avstämt, snyggt inpackat. Jag översköljs i omgångar av vågor av olika fruktlager, först krusbär, sedan ananas, sist lite godis… supergott! Dock lite för lite syra och alkoholen slår igenom något. Slutbetyget landar på att det här köper jag gärna igen och provar hemma i lugn och ro men kanske inget jag skulle köa för. Trots allt känner jag nog att Sydafrikas sauvignon blanc är bäst hittills, fast då har jag inte utforskat Loire tillräckligt (bortsett från lite Pur Sang och Silex, som var fantastiska).
Därefter bjuds jag på lite Te Koko, som är Maoriernas namn på bukten. Det här var spännande! En fatad, ja, vad kan det vara? Lite för frisk för chardonnay, så det måste vara sauvignon blanc här också. Mycket riktigt – en fatad savvie. Faktiskt riktigt god. Sedan blir dt lite chardonnay, som är ganska pepprig. Kanske inte min kopp av te men helt ok.
Slutligen kvällens mest spännande vin – 2010 Cloudy Bay Pinot Noir:
Shit vad gott det här var! Mycket speciell doft, tät, peppar, lakrits, lite rök, varma frukter… riktigt kalasgott! Det här får det bli mer av. Jag kan inte sammanfatta det på annat sätt än att det är ett litet, charmerande busfrö. Svårspottat, tveklöst!

Innan hemgång blir det lite bonus, 2007 Cloudy Bay Late Harvest Riesling. Också supergott! För en gångs skull balanserade aprikoser och balanserad acetondoft. Inte så mycket av vare sig honung eller diesel. Något som liknar smörkola, hur skumt låter inte det…
Stort tack till Britt och Per på BKWine och till Johan Magnusson och Cloudy Bay, det var kul och trevligt! Återkommer med reflektioner om boken!

9 kommentarer:

Svenssonsmakaren sa...

Trevligt, stort grattis till 500. En annan ligger lite i lä, men jag skyller det på dina hundra inlägg i rad ;). I vilket fall är det alltid lika underhållande att läsa, men vet liksom inte vad som döljer sig under nästa sten så att säga..

Tack för påminnelsen, ska också försöka få tag på mitt ex av miljöboken. Gillar också skarpt hur Per och Britt lägger fram fakta och bild. Ska bli intressant.

Hm, kanske dags för ett Pinot race. Jag har av säkra källor att det finns något litet extra i den vägen i din källaren, eller kanske man ska säga i Magnussons ;))

Red Scream sa...

Tack! :-) Ja, den där tjurrusningen i våras satte sina spår i antalet inlägg!

Hehe, vi får köra ett pinot-race snart helt enkelt! Och som sagt, det finns rykten och rykten, men något gott pinotish kan nog skakas fram... ;-)

Trevlig helg David!

Per and Britt, BKWine sa...

Tack för notisen och de positiva orden!

Det var roligt att du kom! Alltid kul med ”verklig” kontakt!

Kanske ett litet förtydligande: fokuset i boken är ”ekologiskt” och allt annat som har med miljö att göra. Där är naturviner och biodynamiska viner två under-varianter på temat. Det var när eko-trenden började ta fart för kanske drygt fem år sedan som vi började tänka på detta tema. ”Naturvinstrenden” är ju mycket mer sentida (och mycket mer begränsad i omfattning) än så, kanske två år gammal och en mycket liten nisch. Den beskriver vi också men den är inte huvudtemat (fast det finns ju onekligen stort behov av att förklara vad den är!). Det är framför allt ”eko-vinerna” som har gått kraftigt framåt under senare år. Lite beroende på vad det är för marknad. Framför allt i Sverige och Kanada och så i en del andra länder också. Biodynamiskt också och kanske numera även ”naturviner” även om den nischen är mikrosopiskt liten idag.

Ser fram emot att höra dina kommentarer om boken! Och emot fortsatt läsning av nästa 500.

-P

Red Scream sa...

Ah, det ska bli kul att läsa! Återkommer! :-) /Ulf

Per and Britt, BKWine sa...

Får jag ta mig friheten att nämna att mer information och detaljer om boken finns på vår sajt?:

http://www.bkwine.com/sv/vara-bocker/vinet-och-miljon-ekologiskt-biodynamiskt-naturligt/introduktion/

Voilà, jag tog mig friheten! ;-)

-P

Red Scream sa...

Absolut! :-)

Red Scream sa...

PS har försökt lägga upp er i blogglistan men behöver nog lite teknisk assistance, återkommer! :-) DS

Anonym sa...

Grattis halvtusendet - kul också att få lite info från lanseringsfesten :)

//Magnus

Red Scream sa...

Tack Magnus, och grattis själv! 1000 är inte dåligt, det är grymt imponerande1 :-) /Ulf