lördag 18 augusti 2012

Korvkurs på Taylors and Jones
Jag har varit på korvkurs på Taylors and Jones – det var superkul! Och även om jag är sen med det mesta, t ex att skaffa iPhone och likt Helsingborgs-Neil fylla den med countless olika appar, är jag den här gången bevisligen inte sist – Taylors and Jones kör korvkurs fem kvällar i veckan och de är bokade till mars 2013. Helt otroligt!

Men låt oss ta det från början. Jag fick korvkursen i present av mina kusiner och den ingick i den kaskad av upplevelsepresenter jag fick när jag fyllde 40: skjutning med olika handeldvapen, fotodag med Creative-Magnus, sportbilskörning och korvkurs. Nu är det bara sportbilskörningen kvar (samt den utlovade helkvällen i Helsingborg som jag fick av Neil och Mr In Löööw, avokadon).

Ett avhopp gör att jag inte behöver vänta till december utan jag kan komma förbi en vanlig tisdag nu i augusti. Mycket förväntansfull kliver jag därför in på Taylors and Jones lokaler nere på Hantverkargatan 12 för att, som sagt, likt kallingar under jeansen, korva mig.

Den här kvällen är vi åtta deltagare. Vi blir utrustade med blå plastförkläden och får börja med att smaka på lite olika korvar ur sortimentet. Kvällens instruktör är vare sig Mr Taylor eller Mr Jones utan den synnerligen sympatiske och underhållande Mr Mellon:
Därefter börjar vi med malningen av köttet. Vi ska göra korv på lamm, nöt och fläsk, så vi blir utrustade med var sitt tråg med styckningsdetaljer och blir i tur och ordning framkallade till kvarnen. Vad är det för kött? ”Nöt två” får vi till svar. ”Nöt ett” är filé, entrecôte, ryggbiff. ”Nöt två” är ett steg ner, högrev, fransyska, etc. I mitt tråg hittar jag lamm, så jag antar att jag ska göra någon form av lammkorv.

Mycket riktigt. När alla malt klart sitt kött får vi recept, beroende på vilket kött vi fått mala. Jag tilldelas ett recept på Italian Style Lamb, en lammkorv med bland annat vitlök, rosmarin och timjan.


Hur enkelt är inte det här receptet! Det finns ingen mystery: inga specialodlade kryddor, inga special ingredients, utan helt vanliga kryddor du kan köpa i vanliga affärer. Som bindning och konserveringsmedel används Rusk Mix, d v s en askorbinsyraberikad skorpmjölsblandning.

När allt blandats klart är det dags för själva stoppningen. Vi stoppar ner korvsmeten i en korvstoppningsmaskin och trär på ett fjälster. Vi får höra att Taylors and Jones enbart använder naturfjälster, d v s tarmar. Företrädesvis grisfjälster, men även lammfjälster används. Alternativet, konstfjälster, är synnerligen förbjudet eftersom hur du än vänder och vrider på det är någon form av plast.
Själva stoppningen gör ganska fort! Vi blir tillsagda att lägga tummen på röret, eller korvhornet, för att fjälstret ska utvecklas utan veck. Tryck på startknappen och ganska snart ligger det en tre meter lång korvorm på bordet!Nästa steg i korvprocessen är att binda upp korven, d v s göra småkorvar av det. Även om instruktionerna är enkla: ”Först den, sedan den, igenom här” förbluffas vi av hur svårt det är! Men, det finns instruktioner på youtube…

Men till slut gick det! Vi delar upp korvarna i högar om tre och byter med varandra, så att vi får åtta olika korvar. Till det en påse med ”dagens blandning,” eftersom det alltid blir en liten rest över i stoppningsmaskinen. Totalt sett får jag med mig tre kilo korv hem.


Sammanfattningsvis, en jättekul kväll! Stort tack till vår fantastiske och rolige instruktör och till Taylors and Jones och inte minst stort tack till mina kusiner för presenten!
PS Well, vi kunde ju inte hålla oss så dagen efter tog vi ett korvpaket.


Och vad har du till äkta engelsk korv tillverkad i Sverige av entusiastiska korvintressenter? Mos kanske, lite 7+2+2 eller bara vanligt mash? Wait for it…Wait for it…
Harrisar såklart!

4 kommentarer:

Svenssonsmakaren sa...

Haha, underbart. SÅ KLART!

Trevlig helg pårej /David

Red Scream sa...

Såklart! :-) funkar till allt! Detsamma, ha en skön helg!

Fredrik sa...

Hehe, du vet han som dog av för många... en satte sig på snedden, ingen rolig historia!

Härlig rapport, trevlig korvhelg! Du vet väl om att det finns en alldeles strålande Sauerkraut på riesling på Mi Piace i Sickla!!

Red Scream sa...

Låter som ett öde jag skulle kunna råka ut för, hahaha! :-) Sauerkraut med riesling? I'm going! Ha det!