måndag 4 februari 2013

Künstler på Grappe

Vinimportören Nigab har bjudit in Gunter Künstler till Stockholm för att visa upp sina viner och visa hur terroiren skiljer sig åt i Rheingau. Vi ska prova ett tiotal 2011:or, mestadels från olika lägen i Hochenheim men även några viner från firmans ägor i Rüdesheim. Sedan ska vi få möjlighet att jämföra dessa med några 2007:or från samma lägen. Därefter några pinot noirer, följt av viner på temat ”and now for something completely different” där vi utlovats både sauvignon blanc och chardonnay. Upplagt för mastodontproving med andra ord! Men först lite bubbel.Gunter häller upp 2006 Cuvée M som består av 70 % pinot noir och 30 % chardonnay. Torrt, ganska friskt, smakrikt, lite låg syra och totalt klunkvänligt. Han berättar entusiastiskt om hur han blev övertalad att odla chardonnay på en specifik plats med motiveringen att ”riesling doesn’t care about the soil, chardonnay does!” Och eftersom denna mikroplats var mycket lämpad för just chardonnay fick det bli det. Intressant öppning i en provning som ska visa på terroir i Rheingau! Men som sagt, totalt klunkvänligt.Den första delen i provningen, tio 2011:or, grupperas i fyra flighter. I första flighten möter vi Hochheimer Herrnberg Riesling Trocken, Rüdesheimer Klosterlay Riesling Kabinett trocken, Hochheimer Hölle Riesling Kabinett trocken och Hochheimer Stein Riesling trocken. Alla dessa är ganska likartade i stil, doft och utseende. Ljusa i färgen, inga godistoner, avstämda, mycket friska, mycket torra. Ganska tillknäppta, ganska pigg syra. Tydliga likheter med sauvignon blanc – även om rieslingtonerna finns där och ganska tydligt så är jag inte helt hundra att jag skulle satt riesling på dem i en blindprovning. Lite lägre temperatur och du skulle kunna vara i Loire. Skulle vara kul att testa!

I nästa flight är det ingen tvekan om vilken druva vi har att göra med. Vi provar Hochheimer Stielweg Riesling Alte Reben trocken, Rüdesheimer Bishofsberg Riesling Alte Reben trocken och slutligen Hochheimer Domdechaney Riesling trocken. Här står rieslingdoften som en plym ur glaset! Betydligt fläskigare, betydligt sötare, mer godistoner. Jag frågar om det beror på solen, om just dessa får mer sol och därigenom uppnår högre mognad, men Gunter menar att detta är ett klart uttryck för terroiren. Mycket intressant!

Tredje flighten består blott endast av ett vin, Rüdesheimer Berg Rottland Riesling Erstes Gewächs trocken. Grymt bra balans, torr, läcker. Undrar om inte detta var min favorit. En del gröna toner.

Slutligen fjärde flighten där shy enligt Gunter möter outgoing: Hochheimer Kirchenstück Riesling Erstes Gewächs trocken mot Hochheimer Hölle Riesling Erstes Gewächs trocken. Den första är mer sötaktig i tonerna, den andra mer mörkare, dovare.Sammanfattningsvis, en mycket intressant demonstration av olika terroir i Rheingau. Nästan allt dessutom i Hochheim. Likaså en tydlig illustration av att du behöver en karta när du provar vin – var är du, vad ligger i närheten, var ligger nästa vingård i provningen? Därför, nästa gång du är på en blindprovning och omsorgsfullt lindat in ditt vin i folie, ta med en karta och visa var vingården ligger!

Nästa del i provningen är att jämföra 2011 med 2007 av samma läge. Det jag slogs av var att de torra, strama vinerna hade på ett par år blivit betydligt mer sötare och nästan fläskigare! Från torr och stram till sötaktig och fler godistoner. Visst, det kan vara andra faktorer med också men det var genomgående. En annan intressant observation var att eken i Berg Rottland kändes tydligare i 2007 än i 2011, vinet hade utvecklat en intressant smörighet.Vi rensar glas och får prova Künstlers pinot noir. Gunter har svårt att dölja glädjen när han berättar att pinot noir nämns i Rheingau redan år 1107 och riesling först år 1435! Så området har en 900-årig tradition av röda druvor, vilket är särskilt framträdande i Assmannshausen. Jag gillade 2009 Hochheimer Reichstal Pinot Noir Erstes Gewächs trocken bäst. I alla pinot noirer fanns en inte lika rolig doft av hav å tång, men den vädrades ut ganska snabbt. 2009 Hochheimer Reichstal var riktigt läcker, den vill jag gärna ha mer av.And now for something completely different. 2012 Künstler Sauvignon Blanc, 2011 Künstler Chardonnay och 2011 Künstler Chardonnay Barrique. En savvie – mitt i Rheingau? Holy Macaroni! Först – wohoa jag är i Nya Zeeland! Det är gula frukter, ananas, mer gula frukter, lite krusbär… det bara ökar och ökar… Men jag kan inte låta bli att totalcharmas. ”Just a toy!” utropar Gunter. Så himla läcker! Chardonnayerna var också mycket trevliga, den sista var dock lite väl smörig för min smak.And that’s that. Gunter avslutar med att påpeka att vin görs i vingården, inte i källaren. I vingården ska du vara ”busy as a bee!” Stort tack till Nigab och till Gunter Künstler för en mycket intressant provning! Mer strukturerade provningsnoteringar kommer att komma upp på BKWine. Stay tuned!
Dag 13, inlägg 13

Inga kommentarer: