Lördag och David och jag är på blixtvisit hos Peder som driver den
lilla och supertrevliga importfirman Handlavin.se, där vi ska få prova några av produkterna i sortimentet. Mycket trevligt! Lokalen är spartansk men mycket gemytlig, det märks att en hel del jobb har plöjts ner här. I ett angränsande rum sitter ett större sällskap och provar ost och vin, emellanåt vi hör glada tillrop. Verkar intressant! Vi hinner med en timme med Peder innan det är dags att vandra vidare i den stockholmska vinterhelgdagen. Först ut, lite alkoholfritt: verjus.
Som jag förstod det är
detta en dryck gjord på de druvor som tas bort i sista selekteringen. En del
slänger dessa, men i Österrike finns en tradition av att göra en form av dryck
på dessa omogna druvor. Eftersom syrahalten är synnerligen hög och sockerhalten
synnerligen låg är det kanske inte riktigt frågan om något du dricker, utan mer
som en vinäger eller som bas i något svalkande. De omogna druvorna pressas och
sedan pastöriseras allt. Ingen jäsning således. Vi provar först outspätt, sedan
utspätt. Intressant dryck! Mycket fräsch och klar liknelse med
äppelcidervinäger. Jag kan tänka mig att det är gott att ha en het dag vid
Medelhavet, något törstsläckande.
Därefter lite Grüner Veltliner med svenskt påbrå, 2011
Stagård Goldberg Grüner Veltliner Reserve från Kremstal. Jag har lite för dålig
koll på de österrikiska vinregionerna, Peder förklarar och jag nickar instämmande
men det rör sig enbart om läpparnas bekännelse (som här, t ex). Inser att jag måste kolla mer noggrant hemma sedan! Österrike, ja, där
är jag med. Kremstal, öh... typ inte.
Grüner Veltliner är ju annars en druva som ofta glöms bort.
Påminner ganska mycket om en sauvignon blanc, fast inte lika exotisk och
somrig. Som en riesling, fast utan den typiska rieslingdoften. Lite
svårplacerad, ungefär som en albarino (fast där föredrar jag nog albarinon). 2011 Stagård Goldberg Grüner Veltliner Reserve är i alla
fall en mycket trevlig bekantskap. Fräsch, pigg, sällskaplig. Komplexa toner av
äpplen och citrus. Snyggt bygge!
Sedan något helt annat – Artisan Halbturn White. Wohow,
vilken doft! Gula, övermogna frukter, mango, persika, jag är helt översköljd av
det exotiska! Jag försöker hitta druvsammansättningen och det måste väl vara en
hel del sauvignon blanc i det här? Eller? Det finns en tydlig, men mycket
behaglig fatlagningston i vinet. Peder hjälper oss med blandningen, Artisan
Halbturn White är en cuvée som innehåller chardonnay, pinot gris och pinot blanc.
Ingen sauvignon blanc med andra ord! Gott, spännande, annorlunda, exotiskt. Kul!
Vidare lite rött, vi hugger in på 2011 Golser Blaufränkisch:
69 kronor och dagens första pizzavin. Lite för mycket järn och blod för min
smak, men för 69 kronor är det helt ok. Och till en pizza säkert perfekt!
Sammanfattningsvis, en mycket intressant miniprovning med
nya bekantskaper! Gärna mer österrikiskt vin, speciellt vitt. Stort tack till Peder!
PS Som säkert framgått vid det här laget har jag lagt ner #blogg100 för i år. Anledningen var att det tog för mycket tid och kraft från mer prioriterade saker, och eftersom jag fullföljde projektet förra året (läs mer här och här) så beslutade jag mig för att lägga ner. Stor lycka till för er som fortfarande håller på!
10 kommentarer:
Nice, Halbturnen är en favorit, sedan att jag inte bjöd med mig mer av The Artisan är så här i efterhand en gåta. Skyller på att flaskan glömdes bort i stundens hetta, där snackar vi också ett synnerligt snyggt bygge.
Ska bli intressant att se vad du tycker om Herrenhofen.
Hehe, den vår vi utforska mer ingående vid annat tillfälle! :-)
Ja, den ska bli intressant att prova! Till lite hetare musselpasta, kan det funka? Ha det!
Det tror jag absolut, du får väl smaka av innan så att du inte gör den allt för het :)
En näve cayennepeppar!
Nja, kanske inte. Den ska ju inte gå genom nacken ;-) Tack!
Tack för ert besök och ska se till att ni får prova mer Riesling framöver också. :)
Peder
Tack själv och gärna det! :-) /Ulf
Obegripligt också att ingen flaska landade i mitt knä sådär 20 minuter efter ert besök! :)
Ska komma ihåg. Som en elefant.
Ska fundera över olika sätt att gottgöra det, Mr I-regionen-eller-möjligtvis-utanför! ;-)
Men Ulf; till pizza dricker man Grand Cru ;-)
Hahaha Niklas! Klart man gör! ;-)
Skicka en kommentar