måndag 16 september 2013

En introduktion till aktieanalys och pensionssparande


Så, till slut har jag blivit så pass mogen (modig?) att jag börjat pensionsspara. Det har funnits flera skäl till beslutet, men en bidragande orsak är att jag numera är anställd och då brukar inkomsterna komma mer regelbundet vilket underlättar planering, struktur, ordning och inte minst planering. Är du egenföretagare kan det ju gå ett halvår innan du får pröjs och när väl pengarna kommer är det lätt att bli euforisk – kolla, pengar! – och då ytterst lätt att göra av med allt på en gång. Men nu, anställd, ordning och reda och pengar på fredag. Eller som Alf Henrikson en gång skrev:

Trötthet och leda, försvinner på freda,
Olust och vånda, tillbaka på månda!

Hehe, tack och lov är det inte så i mitt fall! Alf Henriksson, klurig figur det där…

Hursomhelst – tillbaka till aktieanalys och pensionssparande. Jag tänkte spara 100 % i aktier, inga fonder till en början i alla fall. Jag är lite skeptisk mot fonder, jag ser framför mig ett gäng synnerligen överbetalda ungdomar som bränner fondens pengar på sprit och middagar och trots detta kan de ändå inte slå index. Bättre att göra sin egen fond och njuta av maten själv. Eventuellt tänkte jag testa att spekulera i valutor, kan vara ett alternativ.

För upplägget har jag valt Avanzas kapitalförsäkring kopplat till en stående överföring av ett inte obetydligt belopp från mitt löneslavskonto. Fördelarna med att spara i en kapitalförsäkring är att du bara blir beskattad för insättningarna, och inte för eventuella vinster. Eventuella förluster är samtidigt inte avdragsgilla. I och med detta behöver du inte hålla koll på alla dina aktieaffärer och aktietransaktioner, eller vad du tjänat/förlorat per aktie, eftersom Skatteverket bara är intresserade av hur mycket pengar du stoppat in i kapitalförsäkringen. Det gör att deklarationen inte blir så komplicerad, även om jag yrkesmässigt är en sådan som går igång på komplicerade deklarationer. Men privat ska det vara enkelt, goddamnit!

Så, vad är nu viktigast att tänka på när du köper och säljer aktier? Vad är det viktigaste när det gäller att hitta aktier som stiger i värde? Hur hittar du aktier som stiger i värde? Hur funkar det med aktieanalys? Hur analyserar man aktier? Jag skulle vilja ställa samma fråga som min vän Fyrakarriärs-J ställde till oss förväntansfulla studenter på introduktionsföreläsningen i företagsanalys:

Vad finns det för samband mellan ett företags realia och dess börskurs?

Alltså, vad finns det för samband mellan exempelvis omsättning kontra börskurs, resultat kontra börskurs, balansomslutning kontra börskurs, etc? Om jag ritar upp exempelvis omsättningen för ett företag, kan jag utifrån detta se vilken börskurs företaget kommer att ha? Kan jag utifrån resultatet se vilken börskurs företaget kommer att få?

Svaret på frågan är, det finns inga samband. Alltså: det finns inga samband över huvud taget. Den moderna aktiehandeln tog fart i samband med separationen av ägande och styrande och den sena industrialismens moderna företag, vilket innebär slutet/andra halvan av 1800-talet. Så i grova drag finns det mer än hundra år av finansiell data och finansiell statistik som använts för forskning, och forskare har testat alla tänkbara variabler för att hitta samband mellan ett företags realia och dess börskurs. De enda, svaga, samband som kunnat påvisas är för p/b-talet, price-to-book, d v s börskurs i förhållande till bokfört värde. Där finns det svaga samband. Men mellan börskurs och vinst – inte det minsta.

Detta leder oss till slutsats nummer ett gällande aktieanalys: du kan alltså inte använda ett företags redovisningsdata för att grunda din analys på. Eller, det finns ingen poäng i att läsa årsredovisningar för att göra bra aktieaffärer. Du kan inte med utgångspunkt i ett företags årsredovisning komma fram till hur börskursen kommer att utveckla sig.

Så, hundra års forskning om aktieanalys har alltså givit oss den något defaitistiska slutsatsen att det inte går att förutse vad ett företags börskurs kommer att vara, i alla fall inte med utgångspunkt i redovisningsdata.

Men det finns hopp! Modern forskning inom aktiehandel har börjat titta på andra variabler än realia för att förstå företags aktiekursutveckling, och framför allt då kundnöjdhet. I USA samlar ACSI, American Customer Satisfaction Index in data över kundnöjdhet och vad händer om du jämför kundnöjdhet med börskurs? Det finns samband! Inte kanske för enskilda aktier, men på aggregerad nivå. Så en mycket intressant gren av modern aktieforskning studerar kundnöjdhet som förklaring till börskurs.

Jag tänkte ha kundnöjdhet som en viktig parameter i mitt aktiesparande. Det är kanske inte alltid så lätt att få fram denna data, men det ska i all fall vara styrande. Därför tänkte jag, när lusten kommer på, redovisa mina inköp och de analyser som ligger bakom dessa. Återkommer!

5 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Goda råd, önskar att jag var lite bättre på att följa dem. Borde ABSOLUT pensionsspara, men det finns alltid någonting som håller på att fullständigt falla ihop hemma eller på landet och jag antar att det är dit pengarna oftast går...
Till ett mindre dåligt samvete - VIN! Kräsna gäster kommer på fransk middag om några veckor. Vilket vin ska man servera till bouillabaissen med rouille???
Undrar fröken Dill

Red Scream sa...

Hehe, pengar har en lustig förmåga att försvinna på allt annat än just pensionssparande! Vin, t ex...

Hm, vin till bouillabaissen! Jag tänker mig två spår: om soppan är lite hetare skulle jag nog ta fram en torrare riesling, fast med lite restsötma. I annat fall, varför inte en lite maffigare amerikansk chardonnay?

Künstler Herrnberg Riesling trocken (nr 70878)

Egon Müller Scharzhof Riesling (nr 73585)

Byron Santa Barbara Chardonnay (nr 71864)

2010 Chateau Montelena Chardonnay Napa Valley

Byron, kanske? Eller Egon Müller? Lycka till! /Ulf

Fröken Dill sa...

Suveränt, rieslingarna beställda! Dina tips är guld värda. Ett litet tillägg bara, det är lite franskt tema på middagen finns det något franskt vinalternativ?

Red Scream sa...

Kul! Hoppas de blir bra. Vitt från France? Det finns en hel del att välja på! :-) Men en Bourgogne Cuvée Saint-Vincent (nr 86890), Vincent Girardin? Eller varför inte ett Juravin, Arbois Sélection (nr 90290)? Det tror jag mycket på. Ha det gott!

Fröken Dill sa...

Härligt, läggs omedelbums till beställningen. Här ska lyxas vin!