måndag 9 september 2013

Nimis och Arx
Bland de sista sakerna jag gjorde i Helsingborg innan jag flyttade upp till Stockholm 2001 var att bjuda in P och Neil till en grabbig äventyrsdag extra allt. De var inte sena på att haka på, även om informationen som gått ut varit knapphändig, at best. Vandring, äventyr, typ. Således – jag stuvade in dem i bilen och vi åkte norrut, mot Mölle och Kullens fyr. Tanken var att vi skulle vandra från just Kullens fyr till Lars Vilks berömda skulpturer Nimis och Arx, en sträcka som på kartan verkade sådär lagom äventyrlig.

Det var en strålande högsommardag och humöret var på topp. Väl uppe vid Kullens fyr började vi vandra längs klipporna och stigarna, det gick upp och ner. Efter ett tag pausade vi för bad och lättare lunch. Därefter mer vandring, följt av mer vandring.

Vandringen tycktes dock aldrig ta slut – vi bara gick och gick och gick och gick! Var var de där skulpturerna någonstans, hur långt kunde det vara?!?! Såhär i efterhand måste jag missuppfattat avståndet, eller så gick vi förbi dem, ovanför. Efter säkert två timmars vandring i den gassande solen var vi tvungna att vända om och gå hela den långa vägen tillbaka. Utmattade och uttorkade kollapsade vi vid serveringen uppe vid Kullens fyr – aldrig har en liter milkshake smakat så gott!

Så det blev inget besök vid Nimis och Arx den gången. Men så nu förra helgen när jag var jag nere i Helsingborg kom vi att tänka på vår galna äventyrsvandring och det visade sig att varken Neil – som bor i Helsingborg – eller P hade varit vid konstverken. Så vi bestämde oss för att, tolv år senare, klättra ner till skulpturerna, den vanliga vägen, och som sagt, komma i mål.

Att hitta till Nimis och Arx är dock inte det lättaste. Det finns inga skyltar och platsen är inte utmärkt på några officiella kartor. På Höganäs kommuns hemsida finns dock lite information om konstverken, som sägs besökas av runt 30 000 människor årligen. Var ligger det då? Om du kör norrut från Helsingborg, precis efter Krapperups slott kommer du fram till en t-korsning. Kör du vänster kommer du till Mölle. Kör alltså höger i korsningen. Efter en knapp kilometer kommer det en avtagsväg till vänster, Himmelstorp. Kör av där. Efter ytterligare en kilometer kommer du till en parkering, parkera där. Sedan är det bara att följa små diskreta ”N,” som finns lite här och var längs vägen!


Till en början är det vanlig väg, men efter gården Himmelstorp blir det mer vandringsled. Sedan blir det bara brantare och brantare.

Efter två kilometers tuff vandring kommer du sedan fram till stranden. Där kan du välja mellan att klättra ner den sista biten, eller gå i den hemmasnickrade tunneln. Vi valde tunneln.


Så till slut, tolv år senare, var vi äntligen framme! Bland dagens besökare fanns en busslast amerikanska tonåringar, som inte var sena med att klättra upp i brädhögarna. Här och var hördes knak och brak, följt av ”woohooa did you see my near-death experience just then??? Awesome, man!” Resilient? I think not!

Mätta och belåtna vandrar vi upp för klipporna igen och mot bilen. Nimis och Arx, klart värt en omväg!

Fast det är kanske naturupplevelsen dit och tillbaka och nere på stranden som är mäktigast.2 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Spännande! jag har alltid velat komma dit, men är så himla sällan i Skåne... Bra tips hur man hittar när jag nu någon gång masar mig söderöver.

Red Scream sa...

Åk dit! Det är helt klart värt ett besök, eller en omväg, om vi talar Michelinspråk... :-)