Återigen får jag ett varuprov. Denna gång är det
Tryffelsvinet som skickar mig en flaska 2012 Jules Muller Gewurztraminer, med
instruktioner: prova. Mycket trevligt!
Gewurztraminer är helt klart en mycket speciell druva.
Omöjlig att dölja i en blindprovning, vissa älskar den, andra hatar den. Min
första kontakt med gewurztraminer var i Lund för en hiskelig massa år sedan, då
Munskänkarnas Lundasektion arrangerade en once-in-a-lifetime-vinprovning för
Lunds studenter. Jag vill minnas att det var på Grand och det var flera hundra
som var där.
Hursomhelst. Bland de provade vinerna fanns en
gewurztraminer, tror faktiskt att det var Preiss-Hennÿs trotjänare Reserve
Hennÿ. Jag tyckte att den var fantastisk, snudd på magisk. Efter provningen satt
jag nere i baren och pratade lite med de garvade munskänkarna och efter ett tag
kom snacket att handla om just gewurztraminer. Någon sa att ”jag gillar
gewurztraminer skarpt, men Kenta som inte kunde vara här idag skyr dem som
pesten!” Jag kunde inte låta bli att fundera på vem den här Kenta var och
vilken konstig prick det var som inte kunde tåla det här underbara vinet.
Sedan hände en massa saker och jag blev mer intresserad av
vin och provade andra druvsorter. De gånger som jag provade gewurztraminer blev
jag mer och mer besviken, det var för blommigt, för oskarpt, för mycket tvål.
Inte alls så magiskt som där i Lund.
Men för ett par år sedan blev jag meddragen på en provning
med Eric Lichtle och bland de viner han bjöd på fanns en gewurztraminer. Den
var helt fantastisk! Jag minns att jag tänkte, det är ju såhär den ska smaka!
Inte alls tvålig, ingen handkräm, en hel del syra. Superläcker. Så det fanns
hopp helt enkelt. Fler som provat: här, här, här, här och här t ex.
Så till varuprovet. Jag tar till samma metod som sist, d v s
testar halvblint med några sparringpartners. Bland dessa en gewurztraminer från
Nya Zeeland och trotjänaren, ankaret, legenden, grundbulten Preiss-Hennÿ Reserve Hennÿ.
Kontrollanter den här gången blir A och Neil i Helsingborg, som jag besökte i
helgen. Vinerna folieras och jag instruerar i vanlig ordning: uppgiften är att
välja ut det godaste vinet, det näst godaste, o s v. Jag säger inte vilken
druva som det rör sig om, bara att det är vitt. Vi korkar upp och hugger in.
Vin ett: Ganska
slank, bra syra. Klara drag mot sauvignon blanc, vi hittar en del
krusbärstoner. Överlag ett bra vin, gott till och med. Kanske inte det mest
druvtypiska, men det hindrar inte A från att sätta den direkt: det är en
gewurztraminer!
Vin två:
Betydligt mer fläskig! A och Neil som inte är helt hemma när det gäller
vinprovartermer ger uttryck för en inte obetydligt munterhet gällande begreppet
fläskighet, ”hur menar du nu, lite grisigt?” ”Nej, inte grisigt, fläskigt liksom, fatta va!” Vinet, helt ok. Men som sagt, betydligt mer fläskigt. Ganska
blommigt och ganska druvtypiskt.
Vin tre: Wohooa!
En kloakinspirerad doft hoppar upp ur glaset, pepprad med synnerligen övermogen
brieost. Vad är det här?!?! Efter ett
tag vädras kloakdoften ur och vinet blir lite bättre, men den där brieosten
ligger kvar ett bra tag, som ett intressant inslag…
Vin fyra: Holy
Macaroni vad sopigt det här var! Allt du inte vill ha i en gewurztraminer:
slappt, ingen syra, överparfymerat, tvåkopp, handkräm, mesigt, klumpigt,
jolmigt. Allt på en och samma gång. Skitäckligt, rent ut sagt.
Vi är rörande överens om ordningen. Vin ett bäst, följt av
tvåan, följt av trean, sist sopvinet. Dags att riva av folien:
Vin ett, vår vinnare:
2012 Comtes d’Isenbourg Gewurztraminer (109 kr). Coolt! Kan faktiskt tänka mig
att testa igen. Men jag tror att det var liknelsen med sauvignon blanc som var
en drivande orsak bakom segern.
Vin två,
andrapristagaren: Jules Muller Gewurztraminer (99 kr). Aha! Här kom
varuprovet. Helt ok som sagt. Och ganska fläskigt. Men bra syra ändå.
Vin tre, övermogna
brieosten: Satellite Gewürztraminer från Johnston Estate, Marlborough, Nya
Zeeland (99 kr). Behöver vädring. Länge.
Vin fyra, sopvinet:
Preiss-Hennÿ Reserve Hennÿ (119 kr). Whaaat!!! Helt odrickbart. Jolmigt,
handkrämigt, ingen syra. Spelar ingen roll hur mycket Decanterpoäng de fått,
fortfarande inte gott. Så tyvärr, det kom sist.
Jaha, då är man återigen en erfarenhet rikare! Stort tack
till A och Neil!
PS kan tänka mig att det var en intressant hälsningsceremoni på slottet idag, men tanke på president Obamas besök:
- Welcome, Mr President!
- Thank you, Mr King!
PS kan tänka mig att det var en intressant hälsningsceremoni på slottet idag, men tanke på president Obamas besök:
- Welcome, Mr President!
- Thank you, Mr King!
2 kommentarer:
Är det någon slags speciell gewurztraminer-årstid nu? På de två senaste middagarna har detta vin serverats. Jag är normalt inte så förtjust (för sliskigt kvalmigt och blommigt), men måste erkänna att det passade superbra både till paté med cumberlandsås och till indisk mat(!!)
Hehe, nå't är i görningen iaf! Men det är faktiskt ganska intressant att gewurztraminer i sig kan vara hyfsat oinspirerande och kvalmigt/parfymerat men till viss mat funkar det förträffligt. Skumt! Tack för tipset om gewurztraminer till indiskt, det måste provas!
Skicka en kommentar