fredag 3 oktober 2014

Inspiration från Vin i Västerås-mässan: 2012 Cartlidge & Browne Pinot Noir


Det fanns en del viner på Vin i Västerås-mässan som stack ut, som jag längtat efter att få prova igen under mer kontrollerade former (d v s inte har armarna fulla med glas och kameratillbehör och inte ha en bror som bara väntar på bästa tillfälle att stjäla kavajen av en...). Först ut av dessa viner är 2012 Cartlidge & Browne Pinot Noir från Kaliforniens North Coast, d v s San Francisco och upp till delstatsgränsen. På mässan var det helt underbart – friskt, fylligt, packat med kalifornisk värme, och inte det minsta syltigt. Lägg sedan till att vinet kostar blott 119 kronor och du börjar febrilt leta efter fyndstämpeln!

Nåväl, Tim och jag har mysfredag med blodpudding och bläckfiskringar och efter sonens läggning tar det seriösa analyserandet vid. 2012 Cartlidge & Browne Pinot Noir (119 kr) är…

…fortfarande kalasgott! Det inleder med ganska mogna toner av varm frukt och kaffe, sedan lite köttiga dofter. En hel del bär, jordgubbar typ. Ett slankt vin, härlig pinotfrukt och alla tanniner och syror på rätt sida sträcket. Förvånansvärt fylligt, härlig kalifornisk värme utan att bli syltigt. Långt ifrån snipiga, syrliga och tunna pinot noirer. Det här var kanongott! Kanske inte världens mest komplexa vin men härligt klunkvänligt. Ett vin att sitta och slösörpla. Klar rekommendation!

5 kommentarer:

Ingrid EM sa...

Sprang in på Bolaget för att kolla om de hade den där pinot noiren och den finns i beställningssortimentet. Överkurs för en amatör som bara vill gå in, handla och gå ut igen men personalen rekommenderade 1884 Reservado pinot noir från Mendoza, Argentina och den var mycket god. Kostade bara 99 spänn. Det är Enjoy Wine & Spirits som importerat. Skall nog börja köpa litet mera pinot noir nu. Vi har klunkat shiraz väldigt länge.

Red Scream sa...

Hehe, det är ingen överkurs! Enklast är att skaffa ett konto på Systemet, sedan är det bara att sitta hemma och beställa till vilket Bolag du vill!

1884 Reservado låter som ett trevligt vin, ska prova. För mycket shiraz kan aldrig vara bra... ;-)

Ha en trevlig helg! /Ulf

Svenssonsmakaren sa...

Supernice! Ska försöka knappa hem lite Pinot tills nästa gång du kommer. Får se om jag lyckas ;)

/D

Red Scream sa...

Ja, snart kommer väl en inbjudan (d v s oemotståndligt erbjudande) om att köpa något obskyrt från atomen eller någon annan grossistpusher! ;-)

Det får bli ett redigt pinotshootout helt enkelt!

Svenssonsmakaren sa...

Hahaha, du har så rätt ;) Och så får det bli..