Valarna
avklarade! Vi promenerade tillbaka till hotellet i rask takt längs
strandpromenaden. Klockan hade blivit lunchtid, så egentligen borde vi ha
parkerat oss på torget i Hermanus och ätit en stadig lunch och inte gjort så
mycket mer den dagen. Men vi kände oss lite äventyrliga och jag var sugen på
att besöka Creation Wines och kanske någon av de andra vingårdarna i dalen.
Just den här dalen – Hemel en Aarde – himmel och jord – är lite speciell då
kalla sydliga vindar blåser rätt upp i dalen och kyler ner druvorna, vilket gör
att det är fullt möjligt att göra kvalitetsviner på pinot noir här (och vem
gillar inte en schysst pinne?).
Innan vi
åkte hade jag i vanlig ordning hängt på lite olika chattforum på internet
(exempelvis finewines.se) och flera hade rekommenderat både vinerna och lunchen
på Creation Wines. Därför, när vi kom tillbaka från valäventyret bokade jag
lunch kl 14 på Creation. Så, ingen rast ingen ro, vi hoppade in i vår ride och körde upp i dalen.
Det
finns ju som sagt flera vingårdar att välja mellan, exempelvis Hamilton
Russell, Bouchard Finlayson, Ataraxia… Hamilton Russell hade väl varit det
naturliga valet eftersom det var min första upplevelse av Hemel en Aarde och
dessutom ett kalasgott vin, men av oklara anledningar var jag faktiskt mest
sugen på Newton-Johnson – också kalasgoda viner, btw!
Hemel en
Aarde är en fantastiskt vacker dal, och ganska grön också. Vi körde på och
efter lite blandade svängar såg vi skylten till Newton-Johnson och körde av. En
ganska slingrig dirt road tog oss
uppåt till själva provningshuset, och väl där upptäckte vi att vi hade en
fantastisk utsikt över hela dalen. Riktigt breathtaking! Nåväl, vi steg in och
blev omhändertagna av en trevlig pourer.
Vi tog
såklart inga noteringar, men vinerna var riktigt smarriga (tyckte jag). Lite
paradoxalt gillade jag mest vinerna från andra druvor än just pinot noir…
skumt! Men men. Vi köpte på oss lite viner, hoppade in i bilen igen och körde
vidare upp mot Creation Wines.
Här var
det dags för nästa dirt road som var
i sämre skick än Newton-Johnson! Ahhhh tänk på vår ride va! Men väl framme –
vilken utsikt! Vilket otroligt vackert ställe! Själva restaurangen och
provningsrummet var modernt, fräscht, futuristiskt och superinbjudande. Vi fick
vårt bord och tittade på menyn, men ganska snabbt kom vi fram till att vi ville
ha femrätterslunchen med tillhörande vinpaket. Å erbjöd sig att köra tillbaka,
ett erbjudande jag tackade ja till, så istället för total spottning blev det
lite spottning.
Först en
vanlig savvie som var mer än helt ok, sedan en savvie-semillonblandning som var
helt magisk. Ah den var god!!! Fullmatad
med tydliga savviedofter som gräs, krusbär, vinbärsblad och till det en läcker
fyllighet. Kalasgod!
Ja sedan
var det lunch och det kom in en massa rätter och en massa vin och vi åt, drack
och spottade. Vinerna var jättegoda och det var merlot, pinot noir, chardonnay,
grenache och allt möjligt, har inte riktigt koll. Maten däremot vet jag mer:
först en ammis med passionsfrukt, yoghurtmousse, äpple, fänkål och nasturtium
(krasse typ). Sedan rimmad Hake (kummel?), löktagliatelle (supergott!), någon
picklad alg av något slag, gurka, emulsion på citrussmör. Vi fortsatte med exotisk
svamp, lök, tryffel, potatis, oregano. Därefter lamb loin – vad det nu är?
Lammryggbiff? Vidare Curry Dukkah, grissida, atchar och koriander och allt
avslutades med en mandelmördegskaka med namelaka och krusbär. Till det fick vi
hibiskus. Allt var supergott och TACK till alla er som rekommenderade stället!
Efter
sedvanlig shopping hoppade vi in i vår ride och rullade ner till Hermanus igen
där vi slappade ett par timmar innan det var dags för middag.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar