onsdag 30 januari 2019

Besök på Newton-Johnson och Creation Wines (inklusive femrätterslunchen såklart)

Valarna avklarade! Vi promenerade tillbaka till hotellet i rask takt längs strandpromenaden. Klockan hade blivit lunchtid, så egentligen borde vi ha parkerat oss på torget i Hermanus och ätit en stadig lunch och inte gjort så mycket mer den dagen. Men vi kände oss lite äventyrliga och jag var sugen på att besöka Creation Wines och kanske någon av de andra vingårdarna i dalen. Just den här dalen – Hemel en Aarde – himmel och jord – är lite speciell då kalla sydliga vindar blåser rätt upp i dalen och kyler ner druvorna, vilket gör att det är fullt möjligt att göra kvalitetsviner på pinot noir här (och vem gillar inte en schysst pinne?).

Innan vi åkte hade jag i vanlig ordning hängt på lite olika chattforum på internet (exempelvis finewines.se) och flera hade rekommenderat både vinerna och lunchen på Creation Wines. Därför, när vi kom tillbaka från valäventyret bokade jag lunch kl 14 på Creation. Så, ingen rast ingen ro, vi hoppade in i vår ride och körde upp i dalen.Det finns ju som sagt flera vingårdar att välja mellan, exempelvis Hamilton Russell, Bouchard Finlayson, Ataraxia… Hamilton Russell hade väl varit det naturliga valet eftersom det var min första upplevelse av Hemel en Aarde och dessutom ett kalasgott vin, men av oklara anledningar var jag faktiskt mest sugen på Newton-Johnson – också kalasgoda viner, btw!

Hemel en Aarde är en fantastiskt vacker dal, och ganska grön också. Vi körde på och efter lite blandade svängar såg vi skylten till Newton-Johnson och körde av. En ganska slingrig dirt road tog oss uppåt till själva provningshuset, och väl där upptäckte vi att vi hade en fantastisk utsikt över hela dalen. Riktigt breathtaking! Nåväl, vi steg in och blev omhändertagna av en trevlig pourer.
Vi tog såklart inga noteringar, men vinerna var riktigt smarriga (tyckte jag). Lite paradoxalt gillade jag mest vinerna från andra druvor än just pinot noir… skumt! Men men. Vi köpte på oss lite viner, hoppade in i bilen igen och körde vidare upp mot Creation Wines.

Här var det dags för nästa dirt road som var i sämre skick än Newton-Johnson! Ahhhh tänk på vår ride va! Men väl framme – vilken utsikt! Vilket otroligt vackert ställe! Själva restaurangen och provningsrummet var modernt, fräscht, futuristiskt och superinbjudande. Vi fick vårt bord och tittade på menyn, men ganska snabbt kom vi fram till att vi ville ha femrätterslunchen med tillhörande vinpaket. Å erbjöd sig att köra tillbaka, ett erbjudande jag tackade ja till, så istället för total spottning blev det lite spottning.Först en vanlig savvie som var mer än helt ok, sedan en savvie-semillonblandning som var helt magisk. Ah den var god!!!  Fullmatad med tydliga savviedofter som gräs, krusbär, vinbärsblad och till det en läcker fyllighet. Kalasgod!

Ja sedan var det lunch och det kom in en massa rätter och en massa vin och vi åt, drack och spottade. Vinerna var jättegoda och det var merlot, pinot noir, chardonnay, grenache och allt möjligt, har inte riktigt koll. Maten däremot vet jag mer: först en ammis med passionsfrukt, yoghurtmousse, äpple, fänkål och nasturtium (krasse typ). Sedan rimmad Hake (kummel?), löktagliatelle (supergott!), någon picklad alg av något slag, gurka, emulsion på citrussmör. Vi fortsatte med exotisk svamp, lök, tryffel, potatis, oregano. Därefter lamb loin – vad det nu är? Lammryggbiff? Vidare Curry Dukkah, grissida, atchar och koriander och allt avslutades med en mandelmördegskaka med namelaka och krusbär. Till det fick vi hibiskus. Allt var supergott och TACK till alla er som rekommenderade stället!


Efter sedvanlig shopping hoppade vi in i vår ride och rullade ner till Hermanus igen där vi slappade ett par timmar innan det var dags för middag.

Inga kommentarer: