söndag 27 januari 2019

Sydafrika… igen!
Ja men faktiskt! Någonstans sent 2017 bestämde Å och jag oss för att åka ner. Det skulle bli min fjärde sydafrikaresa och Ås första. Första till Sydafrika och första till Afrika över huvud taget. Riktigt trevligt. Vi pratade länge och väl om vad vi hade för önskemål, vad ville vi se och vad ville vi uppleva? Vin, golf, djur, natur, poolhäng, drinkar…? Ok kanske inte drinkar men allt fanns på bordet!

Några saker behövde vi bestämma rätt tidigt. Först och främst när på året vi skulle åka, och då insåg vi ganska snart att ur våra jobbperspektiv skulle november vara bäst (vi är ju båda bokslutsekonomer). I början av december hade nog funkat, men definitivt inte januari eller februari. Mars orkade vi inte vänta till så det fick bli november! Sedan var det viktigt att åka efter ett månadsbokslut men före ett annat och helst då före lönekörningen (ja ni hör hur plågsamt det är att vara ekonom...).

Nästa fråga var vart i Sydafrika vi skulle åka, och vad ville vi göra. Fråga handlade egentligen om, ville vi åka på safari? Vi var båda rätt inställda på att åka till Kapstaden, men där finns ingen safari. Var safari ett väldigt starkt önskemål? Jaaaa… fast nej. Vi ville båda väldigt gärna åka på safari men det var inget som var livsviktigt. Senare kanske. Eller, senare definitivt! Hade vi velat åka på safari hade vi varit tvungna att åka över Johannesburg, men eftersom det inte var viktigt den här gången valde vi att enbart flyga till Kapstaden och utforska det området.

Efter lite funderande och kollande på flygtider fick det bli ut måndag 5 november, mellanlanda några timmar på Heathrow, landa kl 07.45 i Kapstaden dagen efter och hem lördag 17 november sent på kvällen, hemma söndag eftermiddag. Och precis, angående Heathrow, vi valde British Airways – of course! Air France är väl helt ok men ska man flyga värdigt behövs det tyngre saker.

Vad skulle vi göra då? Och vad ville vi se? Och var skulle vi bo? En av anledningarna till att det blev november och inte mars är att det finns chans att se valar nere i Hermanus i november. Valarna vandrar norrut under sommaren och du kan se dem på nära håll i Walker Bay från juli till och med november. Vi tyckte att det hade varit kul att få se valar, så det måste vi göra! Alltså började vi med att boka två nätter i Hermanus. Tanken var att vi direkt från flygplatsen skulle köra sydöst till Hermanus och sedan under onsdagen bege oss ut på någon form av stabil farkost för att se valarna. Man kan tydligen se dem från land också.

Så lite djurupplevelse hade vi bokat in. För skojs skull googlade jag lite på ”simma med…” i kombo med Sydafrika och tydligen kan du simma med olika djur som en organiserad aktivitet. Du kan simma med sälar, du kan simma med delfiner, det går också bra att simma med sardiner och slutligen kan du även simma med hajar! Små hajar dock. Det kröp dock fram att eftersom sälar är vithajens favoritföda kan du, om du väljer att simma med sälar, även lite ofrivilligt simma med liiiite större hajar. Vi hoppade konceptet ”simma med…”

Men vi måste ju göra någon form av vintur bland vingårdarna, så därför bokade vi två nätter i Franschhoek. Slutligen kollade vi på olika boenden i Kapstaden.

Frågan är, ska man bo i själva Kapstaden eller i någon förort? Förra gången jag var i Kapstaden valde jag att bo i Newlands och det var super. Lugnt, behagligt lätt att parkera. Vi tittade på lite olika boenden men kom ganska snabbt fram till att vi nog ville bo i Camps Bay. Lite utanför stan men lite säkrare och lite mysigare. Efter lite sökningar på booking.com hittade vi Balfour Place som kom att passa oss perfekt.

Vad vi skulle göra i Kapstaden tänkte vi inte så mycket på, det finns ju jättemycket att se och göra. Table Mountain, Godahoppsudden, Lion’s Head, Waterfront, övernatta i en stuga på Kaphalvön, ligga på stranden, bada i det iskalla vattnet… Det skulle nog lösa sig. Kanske någon golfrunda? Resans fyra första dagar, två övernattningar i Hermanus och två i Franschhoek skulle nog bli rätt intensiva så det kändes bra att inte har så mycket inbokat under den andra halvan.

Så en skön kombo av lite planerat och lite oplanerat. Vi bokade dock en fet Mercedes att glassa runt i – man måste ju ha en skön ride! Och något stort att krocka i…

2 kommentarer:

Pia sa...

Kul o intressant att läsa ! U

Red Scream sa...

Tack! Det kommer mer!