söndag 10 maj 2009

2006 Georg Breuer Riesling Berg SchlossbergPå lördagskvällen har vi Cs syster med familj samt mor + man över på lite middag. Temat är snabbt, enkelt och gott – det blir jordärtskocksoppa med sallad.

Jordärtskocksoppa är en av mina favoritsoppor. Supergod och jätteenkel att göra. Skala skockorna, skiva, koka i vatten, ha ner någon form av buljongtärning, mixa, toppa med grädde och cayennepeppar och koka till önskad konsistens. Ev kan man köra basräddning nr 2: runda av med lite konjak. Inget tjofs med potatis eller lök eller annat skumt. Soppa soil-to-bottle-style.Till det dricker vi 2006 Georg Breuer Riesling Berg Schlossberg. Egentligen hade jag tänkt glömma undan vinet ett bra tag till, men efter lite skakiga upplevelser av andra tyska 06:or så översteg nyfikenheten korkskruvsångesten. Vi korkar upp.

En första sniff och – upprättelse. Vinet doftar underbart. Rent, klar rieslingdoft, antydan till diesel. Mineral, citrus. Äpple! Vi smakar: oljigt, fylligt. Syror i schack. Riktigt läskande! Ett mycket trevligt vin.

Då ingen av oss har haft tid eller ork att göra någon efterrätt blir det köpeglass: Ben & Jerry’s phish food och Häagen-Dazs Cappuccino caramel truffle. Ett seriöst avsteg från GIs badsäsongsfas, men what the heck. Ben & Jerryglassen är i sötaste laget, så ikväll vinner Häagen-Dazsen på poäng. Häagen-Dazs har faktiskt blivit min favvoköpeglass, inte minst efter Mats-Eric ”Spurlock” Nilssons Den hemlige kocken. Häagen-Dazs – helt påhittat namn, klar Disneykänsla men trots allt god glass.

Efter en trevlig promenad i området sträcker vi ut oss på soffan hemma. Jag återvänder till Schlossbergen och i bästa Livets Goda-style sätter jag på Glenn Goulds Goldbergvariationerna på stereon. Denna gång den andra inspelningen. Glenn Gould och Schlossberg – en lysande kombo! Som H uttryckte det: Det borde vara förbjudet att spela Bach så bra. Dock ändrar vinet lite karaktär under kvällen, alkoholen träder fram mer och vinet känns obalanserat. En lite skum doft av filmjölk träder fram. Müsko… Så det känns som att vinet vinner på att i bästa hedoniska stil drickas upp på en gång.

…eller spara det till morgondagen. Provar idag en liten slatt bara för att bekräfta obalansen från i går och… den är som borta. Vinet har dagen efter en underbar och lång eftersmak, vilket härligt vin! Så Breuer Schlossberg 2006 får godkänt med uppmaning till att köa 1:a juni.

Fast: etiketten, seriöst alltså? Men men, jag gillar ju både country och föredrar mjölkchoklad före den bittra varianten så jag ska nog inte uttala mig…

Förutom dessa avsteg flyter det på bra med GI. En veckas GI sammanfattas med keso, röd paprika, halv grillad kyckling, Paninisallad, stans bästa sashimi, Breuer Schlossberg och amerikansk Disneyglass.
.

4 kommentarer:

Ingrid EM sa...

Snygg kockkniv. Vad är det för något? Är den bra? Vi funderar på att köpa nya knivar att fira det nya köket med.

Red Scream sa...

Det är en Exxent Damaskstål, som jag fick av Stefan Karlsson på Fond för många många år sedan... ;-)

Finare Vinare sa...

Gaaahhh! Det är sån här läsning vi behöver för att övervinna vår korkskruvsångest. Vi köpte bara en Schlossberg den här gången (sällan en god idé) men skulle man få för sig att köpa fler så finns det ju kvar. Kanske inte aktuellt nu när nollsjuan är runt hörnet - men den här låter ju riktigt lyckad...

Red Scream sa...

Den var mycket trevlig! :-)