måndag 2 november 2009

Pommard Rugiens Premier Cru 2007 och Volnay 1er Cru Clos des 60 Ouvrées 2006Torsdag kväll och C och jag fingrar nervöst på alla flaskorna inne på Regeringsgatan. Vi är sugna på något rött, något höstigt, pulserande, blodigt rött. Då det är ganska glest i lokalen – alla som är där väntar på champagneprovningen som strax ska börja – får vi förstklassig service av en devoterad systembolagsmedarbetare. Vi pratar lite om 2006 i Bourgogne, kanske inte världens bästa årgång men det finns guldkorn. Väl vid bourgognehyllan pekar medarbetaren på Pousse d’Or och säger kategorish att ”just det, de där kan ni hoppa över.” Jag ser hur det rycker i Cs mungipor att avslöja att vi efter ha läst Frankofilens inlägg redan köpt två flaskor av de överhoppningsbara vinerna, men vi bestämmer oss taktiskt för att på inrådan köpa på oss ytterligare en flaska Pillots Pommard.


Vi korkar upp vinerna i fredags. Eftersom det var fest tog vi bara inledande noteringar, men vi noterade att (1) Volnayen hade en underbar doft, (2) Pommarden kunde inte riktigt nå upp till den nivån, (3) Volnayen var nästan sammetslen medan (4) Pommarden var faktiskt ganska sträv och otillgänglig och därför, (5) lagra båda men prova gärna Volnayen nu och glöm undan Pommarden. Välj Pommarden till mat och Volnayn för att sniffa på i ensam majestät.

Volnayen var jättegod! Underbar, förförisk doft. Den blir det mer av. Nicer & Winer har förstås provat! Här.


.

4 kommentarer:

Anders Öhman sa...

Lät som två typiska exempel från Volnay respektive Pommard.

Red Scream sa...

Hm, kan nog stämma. Hittills har jag bara goda erfarenheter av Volnay, men jag har lite svårt att komma ihåg om jag konsumerat någon Pommard... Men den kommer nog att bli bra med ett par år.

Frankofilen sa...

Kul att Pousse d'Or levererade! Märklig kommentar, den vill man väl inte hoppa över?

Red Scream sa...

Den levererade big time! Vi tyckte alla att det var ett supergott vin. Ja det var väl en märklig kommentar? Morr! Lite inne på att gå dit och på trots köpa alla kvarvarande flaskor... ;-)