fredag 20 augusti 2010

Årets hemmakock feat. Arla och Tasteline del 2: Action!

Well then! Här kommer recept och tillagningsinstruktioner. Först ut är jordärtskocksoppa. Som jag noterat vid flera tillfällen tidigare vill jag ha min jordärtskocksoppa utan extra ingredienser. Ingen lök, potatis, sherry, buljongtärning eller annat skumt. Just water, cream, butter, a pinch of salt, and the soupy stuff itself – soil to saucepan transfer.


Jordärtskocksoppa ”Soil to Saucepan Style”

För två vänner behöver du:

3 jordärtskockor
2 dl vatten
2 dl grädde
1-2 krm salt
Smör att steka i


Därefter blir det lite scampi! Jag föreslår Scampi ”Ocean to Oil Style”


Scampi ”Ocean to Oil Style”

För två vänner behöver du:

5-6 vitlöksklyftor
2-3 krm cayennepeppar
4-5 msk olivolja
1 burk hela tomater
2-3 msk tomatpuré
1 dl vatten
1 kruka persilja
Scampi
Pasta


Ok! Då ska allt vara klart på fyrtiofem minuter. Klara, färdiga, action!


00.00
Sätt på pastavattnet.


02.00Soppan tar längst tid att bli klar så börja med den. Skala jordärtskockorna, skiva och hacka. Fräs upp i smör, häll på vatten och koka upp. Nu kan den stå och puttra ett bra tag. Om vattnet skulle dunsta in, häll på lite mer.


10.00Tina scampin. Eftersom det är vardagslyx ska det vara spontant och det ska inte krävas några förberedelser. Jag köpte fryst scampi. På temat ”don’t try this at home” hällde jag ner dem i en tillbringare och fyllde på med kallt vatten. Naturligtvis är det inte så man ska göra, upptining ska ske långsamt och gärna över natten i kylskåp. Natürlisch. Men det orkar jag inte med nu, så det får bli snabbtining. Tänk på att scampin är glacerad, ca 20 % av vikten består av vatten. Detta var det en himla massa rabalder om förut, inte minst eftersom det inte var specificerat hur tjock glaceringen var. De flesta är överens om att glacering är bra, men om du säljer 100 ton räkor utan glacering för 80 kr/kg gör du en försäljning på 8 miljoner kr. Med 10 % glacering kan du öka försäljningen till 8,8 mkr och med 20 % glacering säljer du plötsligt för 9,6 mkr. Lägger du på 30 % säljer du för 10,4 mkr. Ganska högt kilopris för vanligt vatten!


12.00Nu är det dags för att sätta igång med huvudrätten. Skala och skiva vitlöksklyftorna. Det ska bli en rejäl hög! Häll olivoljan i pannan, hetta upp och stek vitlökarna och cayennepepparn någon minut. Löken får inte ta färg! Häll på burktomaterna. Mosa med sleven vartefter. Häll på vattnet och klicka i tomatpurén. Låt koka.


24.00Mellanspel! Nu är det inte mycket som man kan göra. Pastavattnet borde ha kokat upp vid det här laget, tomatsåsen puttrar, liksom jordärtskocksoppan. Nu kan det vara lite läge att skölja persiljan, kolla hur det går med upptiningen av scampin, avlägsna de sista skalbitarna, samt diska upp det värsta. Eller vara lite trevlig mot din middagsgäst.
35.00

Ok då är det dags för action! Ner med pastan i vattnet. Just nu är min favorit 3-minuterspasta, såvida inte det är fest för då blir det Glenn Strömbergs ”bandspaghetti” eller något från Kajsa Warg.


37.00Häll ner grädden i soppan, låt koka upp. Hacka persiljan, rör ner i såsen.


39.00Häll av pastan. Stäng av värmen och lägg ner scampin i såsen. Ge allt ett nära-dödenuppkok. Blanda ner i pastan.


42.00

Mixa soppan, smaka av med salt, koka upp.


45.00

Servera!Vållá!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Fantastiskt vad fina bilderna blir med nya kameran! Tror du får fota mig lite mera!

Nästa vecka blir jag ännu snyggare när jag ska gå och klippa mig också!

/C

Red Scream sa...

Hahaha! Det får jag göra! :-) Kram, kram