tisdag 26 oktober 2010

Lunch på Lao Wai och ett beslut



Istället för att som vanligt luncha på något av de vanliga ställena kring Oh, that plane tog jag underjorden till Rådmansgatan för att besöka den vegetariska kinesiska restaurangen Lao Wai, mitt i Little Korea. Restaurangen serverar ”rätter inspirerade av främst de Sichuanesiska och Taiwanesiska köken” och försöker i största mån vara det kinesiska ursprunget troget. Jag har hört talas om restaurangen tidigare, Cs systers man M brukar hänga där och han har talat gott om den. Så med upphaussade förväntningar kliver jag in!

Hyfsat spartansk inredning, högst ordinära fyrkantiga bord och ingen direkt dekoration. Trångt som tusan! Bara en rätt serveras, så någon beslutsångest finns det ingen risk för. Betalar man först? Nej, jag blir ombedd att slå mig ner. Jag lyckas hitta en ledig plats och slår mig förväntansfull ner. Jag hinner spana runt vad de andra äter och det där med en rätt stämmer, alla som är där äter faktiskt samma rätt. Eller är det likadan? Nja i det här fallet tror jag faktiskt att samma är rätt!

Jag får en servett och ett glas vatten med riven ingefära i. Mycket fräscht med riven ingefära i vatten! Det ska jag komma ihåg att göra hemma. Efter en stund får jag min mat. Ris, wokad sallad och kryddstark sojakötträtt med chili, champinjoner, långa bönor, taro, rostade jordnötter. Sojaköttet är behagligt starkt. Supergott! Den wokade salladen i soppliknande sås är också mycket god. Hit kommer jag gå fler gånger!

Jag betalar och vandrar ut i det härliga höstvädret, mätt med härlig eftersmak. På vägen tillbaka börjar jag fundera över min egen köttkonsumtion och någonstans längst inne tycker jag att den är för hög. Alltså, jag äter animaliskt protein två gånger om dagen – det måste vara för mycket. Därför har jag nu bestämt mig för att på prov ha två vegetariska dagar i veckan. Provet ska gälla fram till nyår!

söndag 24 oktober 2010

Äppelfabrikens glögg







Sådär, nu har vi provat Äppelfabrikens glögg och den var verkligen fantastisk! I fredags var vi som sagt bjudna till N & M uppe i de norra utposterna och då hade vi med oss en flaska. Basen i glöggen är äppelmust, sedan är den kryddad med olika glöggkryddor. Den dominerande doften är kanel, vi hittar även en del vanilj, pomerans och kardemumma. Det hela doftade med andra ord äppelkaka och vaniljsås… Mycket god, mycket snyggt avvägt och balanserat! Otrolig härlig doft! Spred sig över hela huset… Supergott helt enkelt!

Vid mitt senaste besök på Äppelfabriken köpte jag även med mig rabarbersirap. Lite matbloggspushigt frågade jag vilken produkt de var mest stolta över och svaret kom direkt: rabarbersirapen. Nu har jag även provat den och återigen: så himla god! Syran och fräschheten från rabarbern gör att sirapen inte känns så sötsliskig (alltså, det är sirap så den är per definition sötsliskig!).

Men nu är alla mina produkter från Äppelfabriken slut så nu blir det till att åka ut igen och fylla på. Förra året gick mycket till julklappar, men den här gången ska jag behålla allt själv. Samtidigt ska vi även besöka Rosenhill (de stänger nästa helg) och i ett musternas celebrity death match utse Ekerös bästa äppelmust. Återkommer!




















PS Bilder från sista helgen i juli... DS

fredag 22 oktober 2010

Träningsstatus, så här på korkskruvsångestens sämsta dag

Såhär knappt två veckor efter mitt inledande 5000-kronorspass på SATS kan det vara läge att avlägga en första exit poll på de tre problemområdena: styrkan, vikten och konditionen. Jag har nu kört två Back and Bonespass och även tränat igenom resten av kroppen samt kört ett konditionspass på cykeln.

Styrkan verkar det vara minst problematiska. Även om jag inte lyfter lika mycket och inte lika länge, verkar ändå grunden finnas kvar. Utfall med skivstång, förut tog jag 3 set à 60 kg (stång + 2 * 20 kr). Nu provade jag på 2 set à 30 kg (stång + 2 * 5 kr) och det fanns utrymme kvar. Likaså med rygg, lite rostigt men det är på G!

Vikten däremot är det mer problem med. Efter att jag sett sanningen i vita ögat gör jag uppskattningen att jag ligger på ca 15 kg ren övervikt. Det ska bort!

Men som ohotad problemetta kommer kondisen. Den är verkligen helt borta. Tog ett konditionspass igår och tänkte köra 45 minuter på läge ”7.” Tjena mittbena. Efter 15 minuter såg jag Bolly -96:or när jag blundade så det var bara att hoppa av...

Idag är det annars korkskruvsångestens sämsta dag – jag fyller nämlischen år idag! Senare i kväll ska vi till kära vänner N & M på Isle of Get Up. De har lovat pannkaksfrukost imorgon, mot det är man ju chanslös…

Trevlig helg alla!



PS Fick Underbara dagar framför oss i födelsedagspresent av C. Tack så jättemycket! Ska bli spännande att läsa. Kram kram!




PPS kolla vädret!!!











tisdag 19 oktober 2010

A Dine To Remember Feat. Oh, Man!

Den synnerligen eminenta bloggen Öhmans Mat & Vin bjuder in sina läsare till att pränta ner ”din mest minnesvärda restaurangupplevelse.” Begreppet minnevärd uppmanas att tolkas helt fritt, eller nåja, så länge den är ”den bästa, roligaste eller en riktig katastrof” så ligger den inom spannet. I potten ligger något riktigt smarrigt, biljetter till en matshow i regi av tidigare årets kockar. Producerar gör Restaurangakademin.

Hur ska man kunna välja bland alla restauranger man varit på?!?! Jag ägnar en pendeltågsfärd ner mot de södra förorterna och försöker summera mitt restaurangätande. Har det varit gott? Ja, på det stora hela har det varit en trevlig upplevelse.

Jag tror att mitt restaurangliv kan delas in i tre faser: före Helsingborg, Helsingborg och efter Helsingborg. Det var i Helsingborg som jag kom i kontakt med mat på en mer professionell nivå och då jag besökte de flesta ”lyxrestauranger.” Utan att gå in för mycket på min tid i Helsingborg kan jag säga såhär: Jag var projektledare för vad som då var en av Sveriges största kocktävlingar, inriktad mot avgångseleverna på gymnasiets hotell- och restaurangprogram. Det här var i slutet av 90-talet och början av 2000-talet, före den stora IT-kraschen. Kockyrket hade precis slagit igenom med buller und bång och alla ville bli tv-kockar. Det var på den tiden du kunde startelvan i kocklandslaget lika väl som startelvan i landslaget!

Hursomhelst, av alla de ca 120 restaurangskolor som finns i Sverige ville ca 90 skolor vara med och tävla. Vi hade först en uttagning som Kökscheferna handhade, sedan hade vi fyra regionala semifinaler runtom i Sverige. Slutligen final i Stockholm. Ett år var vi på mässan, två år på Cirkus. Lite på skämt brukar jag säga att jag hyrt Cirkus!

Hursomhelst, under den här tiden var jag mycket ute och åt på restaurang. Inte bara i Sverige, utan även utomlands. I jobbet ingick även att besöka olika matmässor och andra evenemang. Så på den tiden var det mycket mat. Sedan sa jag tack och hej leverpastej till det och hamnade i bokföringssvängen istället. Well well…

HURSOMHELST, restaurangminnen var det ju! Fast när jag sitter där och stirrar ut över de södra förorterna och försöker minnas de restauranger jag varit på slår det mig att jag inte varit på så värst många topprestauranger. Ingen Fat Duck, ingen elBulli. Inte heller Operakällaren, Edsbacka, Oaxen, Lux, Esperanto, Franzén/Lindeberg, Mathias Dahlgren, F12 eller Bon Lloc…

Eller vänta nu, på Bon Lloc har jag ju faktiskt varit! Och det är en av mina mer minnesvärda restaurangupplevelser. Kanske ska börja där?

Således, i kategorin överdådigt kommer mitt besök på Bon Lloc. På det lilla företaget jag jobbade var vi blott fyra personer: förutom mig själv en VD, en assistent och en AD. Till det här företaget fanns en styrelse på ca 12 personer. Då det var lite av prestige att sitta med i styrelsen bestod den av lite höjdare från livsmedelshandlarna och livsmedelsproducenterna. T ex ingick Findus VD i styrelsen (om vi nu ska ägna oss åt lite name dropping…).

Många i styrelsen hade träffat oss på kontoret (VD:n kände de ju sedan tidigare), men inte alla. Så inför styrelsens traditionella jullunch skulle det ordnas så att de fick möjlighet att träffa oss. Eftersom det var personer som jobbade inom mat var det naturligt att styrelsemötet skulle hållas på en bättre restaurang – i det här fallet Bon Lloc. Restaurangen hade egentligen stängt men efter lite tråddragande öppnade Mathias Dahlgen restaurangen särskilt för gänget, bara den här dagen. Planen var således att vi skulle flyga upp från Helsingborg till Stockholm för att äta jullunch med styrelsen.

Sagt och gjort. Dagen började med sovmorgon, sedan ut till Ängelholm och flyg till Stockholm. Därefter taxi till restaurangen. Väl där träffade vi styrelsen och hade en supertrevlig jullunch. Vad vi åt minns jag inte så mycket av, men jag vill minnas att det var första gången jag åt riktig Pata Negraskinka. Efter några timmas ätande fick vi några timmars ledigt på stan, sedan flyg ner igen. Så sammanfattningsvis: sovmorgon, flyg upp, jullunch med styrelsen, några timmas shopping följt av flyg ner. Intressant dag!

I ungefär samma kategori, överdådigt men inte lika spektakulärt, vill jag placera min och CoachNings-N frukost i San Francisco. Vi hade åkt över för en vecka, N för att gå på coachningskurs och jag för lite semester (se mina inlägg om ”Irrfärder i Sidewaysland här, här, här, här, här och här och här). Efter en vecka hade vi inte lyckats med att äta en endaste traditionell amerikansk frukost med en massa blueberry pancakes på någon diner. Men dagen före avfärd var vi på väg till Muir Woods för att kolla på träden och någonstans där i Sausalito hittar vi en underbar liten traditionell amerikansk diner. Vi stigen in och möts av en kvinna, 50+ som ser ut att ha jobbat där länge. Vi får fram menyerna och hugger varsin skogshuggarportion av pancakesen. Så gott!!! Just den stunden var helt underbar, vi bara tryckte i oss pancakes och de var helt underbara. Notan blev därefter också – 35 dollar för oss båda + dricks! Well well, så farligt kanske det inte var… men nu har jag återigen ätit på en amerikansk diner.

För faktum är att jag faktiskt varit på amerikansk diner förut! Det var på den tiden vi bodde i Liberia och var på semester i USA och well, hade väl inte riktigt fattat det där med dricks. Vi återvände flera gånger till samma diner och de såg bara surare och surare ut, på slutet var de snudd på asförbannade – ja ni fattar, vi hade inte fattat det där med dricks… men det gjorde vi sista dagen så de fick väl lite kompo i alla fall.

På tal om överdådlighet minns jag också ett intressant restaurangbesök i Ungern (från Helsingborgstiden, såklart). Företaget samt lite annat löst branschfolk var nere i Budapest på konferensresa. Första middagen bestod av säkert 400 g biff, och till det knytnävsstora potatiskroketter… nja, det var det inte utan vanlig kokt potatis doppad i frityrsmet och sedan friterad. Snudd på tokäckligt. Två dagar senare, en liten förrätt som bestod av en skiva skinka, ihoprullad, fylld med smör. För säkerhets skull hade de även spritsat lite smör ovanpå! Också klart tokäckligt, även om nu smör i o f s är hyfast gott…

I kategorin ”du betalar inte för maten” skulle jag nog placera The Signature Room nästan längst upp i Hancock Building i Chicago. Återigen, en jobbresa med Helsingborgsjobbet. VI-DUN-DERLIG utsikt, du kunde se långt ut över Michigansjön. Sval, avstämd hissmusik fyllde den oerhört stora och rymliga restaurangen (takhöjden var säkert tio meter). Allt var oerhört propert, kyparna i svart och vitt, mycket stiligt. Dyrt var det också. Men när maten kom in – total besvikelse! Jag hade tagit en lax, det visade sig vara bara en laxkotlett (d v s ett tvärnitt med ryggbenet och skinnet kvar). Det visade sig nämligen att du gick inte dit för maten, utan för utsikten, och att det var på något sätt underförstått. Det var väntetid till restaurangen och alla som var där såg ut att ha det supertrevligt. Men maten var på ett svenskt, oförklarligt sätt högst ordinär. Men det är också ett restaurangbesök som etsats sig kvar.

På tal ”du betalar inte för maten” – fast tvärt om, en gång när vi var i Tyskland med familjen stannade vi till på en asiatisk restaurang, någonstans. Det var sent, vi var trötta och hungriga. De skulle väl i det närmaste stänga. Vi frågade vad det kostade, och de sa ”vier und zwanzig.” Fyra och tjugo lät superbilligt tills det någonstans mitt i gick upp ett liljeholmens att det är ju precis så det heter om det kostar, något annat. Well, det var bara att dra fram kortet efter maten, hihi!

I kategorin ”mat at last” skulle jag placera mitt och Neils besök på Bara Vara i Helsingborg. Efter en hård veckas vandring i fjällen – från Låkktatjåkka via Vassijaure och Abisko till Kebnekaise och Nikkaluokta och flyg ner till Helsingborg – inklusive världens skönaste dusch stapplade vi in på Bara Vara och Bara Njöt av riktig mat. Inte för att fjällmaten var oaptitlig –den var bara enformig (makrill i tomatsås och snabbmaggisar alt snabbmaggisar och skinka). Vi hade med oss ett kilo pannkakssmet (Kungsörnens pulver), tanken var att vi skulle sitta någonstans på fjället och njuta. Så blev det inte. Jag fick ont i foten och allt överflödigt blev dumpat i Sälka, till personalens stora förtjusning!

Annars, på samma tema kan jag utan problem nominera den milkshake jag svalde efter vår äventyrsdag på Kullen. Sex timmars(?) vandring i solen? Bättre milkshake får man leta efter!

I kategorin ”mat, kanske last” i bemärkelsen det sista du gör vill jag nominera min bror Ms restaurangbesök på mässen i Yekepa. Vi var nya i landet, viste inte så mycket om maten och frukterna. M, som är väl i sjuårsåldern, var vid tillfället mycket förtjust i paprika. På bordet fanns en liten skål med hot peppers (eller habanero som man säger i Sverige). Jag tror att jag stannar där! Det blev också en minnesvärd restauranguplevelse.

Annars vet jag inte om det är så mycket jag kan komma på nu. Niklas i Helsingborg var supertrevligt (åt grodlår för första gången, det var gott!), en tur på ångbåt längs Mosel i strålande septembersol var fantastiskt.

Sist men inte minst – pappas stek i Peru. Vi var på väg till Manchu Picchu med tåg från La Paz. Tåget stannar mitt ute bland bergen och pappa hoppar av tåget. Väl uppe igen har han köpt en stor stek av några indianer vid sidan av tåget, som vi alla kalasar på resten av färden. Mycket trevligt!

Ja, det var nog allt!

Och - how could I forget - alla underbara middagar med C!!! De har varit supertrevliga.

måndag 18 oktober 2010

En dag kring slottet





































Det är söndag, solen skiner och vi hamnar i Gamla stan, slottet och vid vaktavlösningen. Mycket trevligt!

söndag 17 oktober 2010

2004 Silex Didier Dagueneau och 2007 Janasse Terre de Bussière






Fredag och vi har kära vänner H & M över för lite fredagsmysmiddag. På menyn står jordärtskocksoppa, kycklinggryta med ugnsstekta rotisar följt av frukt i grädde. Till det 2004 Silex från Didier Dagueneau och 2007 Janasse Terre de Bussière.

2004 Silex från Didier Dageneau är ett vin som jag länge spanat in med korkskruvstankar! Jag köpte några flaskor av Loirevildens Silex och Pur Sang för några år sedan och har tidigare bara provat Pur Sangen. Silexen är byggd för ett långt liv i källaren och ska ligga ett bra tag, men jag gör bedömningen att det är ju trots allt en 2004 och sedan är jag rysligt nyfiken på (1) hur gott vinet är och (2) om de negativa sidorna av fatlagringen slår igenom, vilket påverkar vad jag ska göra med kvarvarande innehav. Vi korkar upp.

Ljus färg, i det närmaste vattenklar. Vi doftar. Ur glaset kommer en komplex och mycket fruktig doft. Nässlor, krusbär. Nästan lite fruktbomb! Det här hade vi definitivt inte väntat oss, om jag fått vinet blint hade jag föreslagit en ”inte så extrem” version av din average high-end kiwi-savvie. Och mest framträdande av alla de dofter vi möts av är ananas. Gul, solmogen, taggig ananas. Det hade vi definitivt inte förväntat oss! M ger oss dessutom en exakt placering: ”ananas, ganska nära stocken.”

Men vad ung den är! De sex åren märks knappt, i munnen får vi ett vin med mycket pigg syra, men ändå otroligt välbalanserat. Synnerligen välbalanserat. Mycket smakrikt, riktigt gott!

Vi sparar en slatt till morgondagen och då har vinet utvecklats en hel del, till det bättre. Fortfarande en mycket pigg syra men mer utvecklat. Vi får också hintar om att vinet fatlagrats, jag känner en omisskännlig doft av popcorn. Som tur är den ganska svag och inte på något sätt störande.

Så på frågan om lämpligt drickfönster säger vi nu och säkert tio-femton år till, vilket får vinet att nästan kvala in i samma kategori som sött från Loire, Chateau Chalon och ”you never really own”-Trockenbeerenauslesen.

Tack kära ni för en supertrevlig kväll!



PS Fler som provat här och här (jag iofs vill minnas att du provade 2004?)

PPS Till kycklinggrytan det blir det lite Janasse, som i det närmaste blivit vårt husvin. Eftersom H & M tidigare påpekat att de har en något frustrerad relation till franskt vin känner vi oss lite extra missionäriga. För något år sedan var de på vinprovning på Vin- och sprithistoriska museet och fick prova några viner. Några var supergoda, de visade sig komma från nya världen. Några var ogina, svårtillgängliga och allmänt vresiga. De visade sig vara franska. På frågan ”hur har de här vinerna gjort Frankrike till ett föregångsland inom vin” blev svaret att ”ja, de må vara odrickbara nu men om några år blir de supergoda.” Jamen tjena mittbena… Därför kontrar vi Vin- och sprithistoriskas hemliga (?) agenda med lite franskt vin som släppts nyligen och som verkligen är supergott nu!




PPPS som av en händelse visar det sig att jag under kvällen fått sms av Gurgel-M som också just då dricker janasse och tycker att det är ett supervin!

PPPPS Helgens freudianska felsägning står C för. Efter att vi ätit upp resterna på lördagen och diskat upp pustar vi ut i soffan med lite väl söt engelsk konfekt, varpå C utbrister att ”nej usch, det måste vara 7 kilo tjocker i det där!”

tisdag 12 oktober 2010

Morning light









Morning has broken, like the first morning
Blackbird has spoken, like the first bird
Praise for the singing, praise for the morning
Praise for the springing fresh from the word

Morgenlicht









Brich an, o schönes Morgenlicht,
Und laß den Himmel tagen!



Oh five hundred hours i söndags morse kastar jag av mig täcket, snör på mig skorna och ger mig ut för att fånga morgonljuset. Jag vandrar förbi Sjörövarhistoriska Museet och sedan längs Djurgårdsbrunnskanalen ut mot Djurgårdens östra spets för att vänta in det första morgonljuset.

Det är lite disigt, lite lätt molnigt. Men helt stilla, helt tyst och helt underbart.