måndag 20 februari 2012

Black as a moonless nightKaffe – denna underbara dryck! Efter att i många år ha levt på färdigförpackat kaffe – företrädesvis Mollbergs Blandning – fick jag för en liten tid sedan äntligen modet att införskaffa en liten kaffekvarn. Kaffekonsumtionen brukar vanligtvis gå i vågor – vissa dagar har du druckit dina femton koppar kaffe redan innan lunch, andra dagar kan det dröja till kvällningen innan du fått i dig den dagliga dosen. Just nu är jag inne i en kvalitetstid – färre koppar, större njutning. Och det här med njutning, hur lyckas du med riktigt gott kaffe? Hur gör man gott kaffe?

Efter ett antal års empiriska studier och visst instuderingsmaterial skulle jag säga att gott kaffe fär en funktion av två komponenter: (1) kaffepulvrets kvalitet och (2) genomrinningshastigheten. Den första komponenten, kaffepulvrets kvalitet är naturligtvis superviktigt. Kaffet ska vara av bra rostning och nymalet. Fixar du det så är du nästan hemma. Det är också därför jag införskaffat en kvarn, för att kunna säkerställa leveransen av färskmalet kaffe dygnet runt.

Den andra komponenten, genomrinningshastigheten, är minst lika viktig. Ju längre kaffet är i kontakt med vattnet desto mer garvsyra (eller vad det nu är) lakas ur och desto syrligare blir kaffet. En espressomaskin pressar igenom vattnet på ett par sekunder, det gör att du kan hälla i dig dagens femton koppar utan att känna obehag i magen. För oss som är krokade på vanligt bryggkaffe så gäller naturligtvis detta också. Därför – skrota kaffebryggaren! Även snabba kaffebryggare tar minst ett par minuter på sig att dra igenom vattnet, kanske så mycket som fem-sex minuter. En pressobryggare är bättre.

Men det finns ännu bättre sätt – ta en vanlig kaffefilterhållare och borra upp hålet längst ner! Om hålet görs dubbelt så stort ökar genomrinningshastigheten markant och du kan dra igenom vattnet på under en minut. Alltså, införskaffa en filterhållare i hårdplast, borra upp hålet till minst det dubbla, mal lite goda bönor, koka upp vatten på spisen, preparera filterhållaren med melittafilter och bönor, slå det kokande vattnet över bönorna och njut! Det kanske kommer upp en instruktionsvideo, vi får se…


Sedan det där med mjölk – jag njuter gärna av en capo eller en latte men mitt kaffe vill jag ha svart. Black as a moonless night är bäst!

Inlägg 27, dag 27

Inga kommentarer: