tisdag 14 augusti 2012

Sortimentsprovning hos Caviste med Domaine Goisot


Återigen fylls inkorgen av mycket trevliga mail. Denna gång supertrevliga Martin på Caviste, som bjuder in till sortimentsprovning av den senaste lådan, Caviste 0008 – Domaine Goisot. Kul! Vitt, för en gångs skull. Domaine Goisot är beläget i den absolut nordligaste delen av Bourgogne och familjen Goisot har varit vinmakare i många generationer. Allt är biodynamiskt, dock utan hjorthornen. Vi inleder med lite aligoté.


2010 Domaine Goisot Bourgogne Aligoté är ganska grönskimrande i färgen. Ganska gröna dofter, en svag godiston, inget gräs. Friskt utan att vara sauvignon blanc-friskt. I munnen är det balanserat, pigg syra. Lite säregen smak, långt ifrån något polerat eller sammanblandat för att passa en viss målgrupp. Supertrevligt! Det var mycket länge sedan jag drack aligoté och det här var en positiv upplevelse. Fräscht, säreget, gott!


Därefter får vi något så exotiskt som en sauvignon blanc från Bourgogne! Faktiskt så finns det små strimmor av savvie i Bourgogne, fast bara på nordsluttningar och högt upp – allt för att bevara fräschören så att det inte blir exotisk fruktcocktail utan syra av allt. 2010 Domaine Goisot Saint-Bris Moury är inte din mest typiska savvie, den typiska doften finns där men den är ganska hårt inlindad. Mest svarta vinbärsblad, lite krusbär. Men mycket välgjort, mycket stramt. Ståltank, såklart. Läcker eftersmak. Också mycket gott!


Men min favorit blir nog det tredje vinet – 2009 Domaine Goisot Bourgogne Côtes d’Auxerre Biaumont. Chardonnay, 20 % nya fat. Skumbanan, svartpeppar, hö. Även om jag har mycket svårt för fatlagrade vita viner så var det här faktiskt mycket gott. Fatlagrat – fast på ett bra sätt!

Som av en händelse var C i närheten och kom förbi. Aligotén vann. Stort tack Martin för supertrevlig provning!

4 kommentarer:

Vintresserad sa...

Hej Ulf, kul med rapport från Caviste 0008 - jag hade inte möjlighet att komma. Det låter som Martin lyckats hitta bra och personliga viner även denna ggn!MVH - Vintresserad (Peter)

Red Scream sa...

Hej Peter! Ja, det var mycket trevliga grejer! :-) Extra kul med en sauvignon blanc från Bourgogne... Ha det gott!

Magnus Reuterdahl sa...

Hmm... Herrn förstörde mitt inlägg :( Men trevliga viner var det :)

Magnus

Red Scream sa...

Hehe, ska försöka vara mer konstruktiv nästa gång! ;-) Visst var det trevliga viner!