tisdag 29 januari 2019

Sydafrika dag 1 - Harold Porter National Botanical Garden

Efter en lång och härlig flygning landade vi till slut i Kapstaden. Första intrycket, varför har folk jackor på sig? Det visade sig att även om det vanligtvis är varmt i Afrika är det inte varmt överallt, och här var temperaturen… 15 grader!!! Hallå! Vi kommer från iskalla och snöiga november, ge oss lite värme och sol! Det skulle dock komma – men först skulle vi uthärda några dagar av kallhet.

Nåväl – vi var på semester och i Afrika så livet var inte helt fel i alla fall. Vi passerade passkontrollen, hämtade upp väskorna, gick till Avis för att hämta ut vår ride, och sedan var vi på väg. Innan resan hade vi lekt med tanken att köra in till stan först, bara för att Å skulle få se hur det såg ut, men sedan bestämde vi oss för att åka direkt mot Hermanus – vi skulle ju ändå komma tillbaka till stan och sedan ligger ju flygplatsen på vägen ut mot Hermanus.Men en liten avstickare hade vi planerat in. I stället för att åka motorvägen rakt sydost över S:t Lowry's Pass tog vi kustvägen över Rooi-Els, Pringle Bay och Betty’s Bay. Vi hade räknat ut att ungefär när vi passerade Betty’s Bay borde vi vara lunchhungriga, så vi hade i förväg googlat på restauranger i just Rooi-Els, Pringle Bay och Betty’s Bay och ganska snart insett att i dessa byar fanns blott hamburgare att äta. Inget fel på hamburgare, men något mer kulinariskt kunde vi väl hitta? Efter lite sökningar och hängande på Sydafrikarelaterade grupper på Facebook kom vi fram till att vi skulle besöka Harold Porter National Botanical Garden och äta lunch där.Det blev faktiskt jättemysigt! Vi strosade runt i iskylan och duggregnet och tittade på blommor, växter och vattenfall. Väldigt mysigt ställe faktiskt, mycket fridfullt. Efteråt åt vi lunch i restaurangen och den var väl… sisådär men helt ok. Jag tog bläckfisk med pommes och båda var lite halvråa.

På väg ut kom vi dock på att vi måste ha med oss någon planta eller så till vår kommande trädgård! Mycket riktigt kunde man också köpa plantor vid utgången, men ganska snart fattade vi att det kanske inte skulle funka att ta med sig en halv kubik afrikansk buske med oss på planet. Men fröer, då? Vi pekade på några intressanta fynbosplantor och frågade om det fanns fröer till dessa. Det hade de inte, men om vi gick ut på baksidan skulle någon kunna hjälpa oss. Efter en stund kom det ut en man med lite olika påsar. ”Gula, röda eller orange?” Efter lite dividerande köpte vi de gula (tror jag – vi får se!) till ett ohyggligt överpris – jag tror vi betalade 500 rand för två påsar!!! – cash såklart. Men nu hade vi i alla fall köpt vår första planta till vår kommande trädgård – superromantiskt!
Mätta och belåtna och med fröer körde vi vidare mot Hermanus, som vi nådde utan större incidenter. Vårt rum var inte riktigt klart ännu så vi sänkte nåra mojitos och snorgoda oliver. Vi strosade runt lite vid hamnen och spanade efter valar och visst såg vi några! Mäktigt. Nästa dag hade vi bokat plats på en valsightseeingsbåt, så det var väl främst då vi hoppades se valar.


Annars gjorde vi inte så mycket mer den dagen. Vi checkade in och åt en riktigt trevlig skaldjursmiddag på LB Seafood Bistro on the Bay.Imorgon, valar!


2 kommentarer:

Akela sa...

Trevligt att du har börjat blogga igen. Jag har saknat dina berättelser. Är glad för dig och Å. Hoppas att ni får ett underbart långt liv tillsammans med trädgård och allt. :)

/Ingrid E-M

Red Scream sa...

Tack så mycket Ingrid!!! Det var väldigt värmande ord! :-) /Ulf