måndag 19 oktober 2009

Blandade viner


Just det, det har ju konsumerats en del vin på sistone! Det hela började med ett oskyldigt mail till Vinik om en prislista, några timmar senare var jag på vinklubb och ytterligare några timmar senare hade jag lagt in en liten beställning.

Först ut är 2007 Saturne Blanc från Domaine Virgile Joly, AOC Coteaux du Languedoc. Hm, lite rip-off på Nicholas Joly kanske! Men det är nog helt koinsidalt… Grenache blanc & Grenache gris, åtta månader på ståltank.

Mellangult, finns det? I alla fall är det ganska gult. Förvånansvärt gult för att vara en 2007. Vi sniffar. Underbar doft! Vi hittar avstämda, härliga exotiska frukter. Är det riesling? undrar C. Nope, inte idag. Men det påminner mycket om riesling. Fast de gula, exotiska frukterna drar åt ett annat håll. Känns som en blandning mellan en torr och finstämd alsaceisk riesling och en svulstig nya zeeländsk sauvignon blanc… Efter en stund dyker det upp underbara jordgubbar! Höga syror (men inte sylvassa) gör vinet till ett trevligt matvin. Supergott!


I lördags korkade vi upp ett annat Vinikvin, Récolte Brute Dosnon & Lepage från Champagne. 70% Pinot Noir och 30% Chardonnay. Fatjäst, minst 24 månader på jästfällningen i flaska. Härlig mousse, bra champagnedoft och totalt knastertorrt. Det dammade! Ingen attackerande syra. Charmerande och väldigt personligt.
Till vår egen jordärtskocksoppa (som numera bara innehåller jordärtskockor, vatten, salt och grädde...) korkade vi upp 2002 Trimbach Riesling Cuvée Frédéric Emile. Här måste jag faktiskt säga att jag nog hade förväntat mig mer, förväntningarna var kanske lite väl uppskruvade. Det var ett gott vin – ett jättegott vin till och med – men det levde liksom inte riktigt upp! Det var även lite väl mycket diesel för min smak. Sedan vill jag nog ha mer fruktighet, lite mer fyllighet, lite mer exotiska frukter och honung. Det var nästan lite tunt! Så nästa gång det blir Trimbach ska jag nog dricka vinet yngre. Vinet funkade dock finfint till ugnsstekt lax med stekta champinjoner, potatismos, harrisar och limesås.
Slutligen – till trion äppelpaj, vaniljsås och italiensk maräng drack vi 2003 Meteora Passito di Pallagrello. På rekommendation från Systembolaget Söderhallarna, förstås… Supersmarrigt vin! Sött, utan att vara det minsta sliskigt, syrligt utan några attackerande syror och härliga dofter. Vi hittar aprikoser och ananas, några jordgubbar, honung, jästa bär, och: mandariner. Härliga Cointreaumandariner! Riktigt jättegott, klar rekommendation.

Tack H och F och H och M för en trevlig middag och tack för presenterna! Opera rocks! Nästa gång ska jag inte glömma Pava i bilen…

För de bilburna, riktigt god must:

.

2 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Kul att du hamnat under Niklas beskydd. Och att vinerna smakade!

Ingen idé att dricka Trimbach yngre, det blir inte fruktigare för det. Byt producent om du vill ha mer av det du beskrev... varför inte Zind-Humbrecht?

Red Scream sa...

Champagnen var nog bäst. Blindprov Z-H vs T + rapport coming up! :-)