lördag 17 oktober 2009

Vaniljsås
Det är fredag kväll och vi förbereder lite middag för imorgon. Till efterrätt ska det bli äppelpaj med vaniljsås, och av erfarenhet vet jag att vaniljsåsen mår bäst av att stå över natten i kylskåp. Så fredagskvällen ägnas åt såsande!

Det finns naturligtvis många sätt att göra vaniljsås på. En del är enkla: blanda vitt industripulver med vatten. Andra är lite mer komplicerade och innehåller naturliga råvaror. Det här receptet kommer från Såsen är godast! av Frithiofsson & Björklund. Jag har minskat ner sockermängden bara, annars är det original. Det här är ett busenkelt recept på äkta vaniljsås – förutom en liiiten detalj som kan göra att du får slänga allt. Du måste nämligen ta kastrullen från spisen i precis rätt ögonblick… men mer om det senare.

Först,

Du behöver:

2,5 dl grädde
2,5 dl mjölk
6 st äggulor
Ca 0,8 dl socker
1 st vaniljstång

That’s it! No more, no less. Ang sockermängden: jag tror att originalreceptet föreslår 150 g socker, d v s närmare 2 dl. Detta tycker till och med en gottegris som jag är på tok för mycket. Knappt en dl är fullt tillräckligt. Vanligtvis köper jag vanlig vaniljstång från Santa Maria, men just idag tog jag vägen förbi Cajsa Warg och köpte någon tahitisk stång istället. Vilken smak och vilken skillnad! Eftersom kylen är full av average, middle class, middle of the road-mellanmjölk kastade jag även ner en trea starkmjölk i varukorgen.

Som sagt, till en början är det busenkelt.

Blanda mjölk och grädde i en kastrull. Dela vaniljstången på längden. Skrapa ur vaniljfröna och blanda ner i gräddblandningen. Koka upp.


Urskrapning görs enklast med tummen!Under tiden kan du separera äggulorna från vitorna.


Vispa äggulorna med sockret. När gräddmjölken kokat upp, låt svalna ett par minuter.


Häll sedan den varma gräddmjölksblandningen i en tunn stråle ner i äggulesmeten. Vispa hela tiden. Så långt inga problem! Det är nu ångesten börjar…


Häll tillbaka såsen i kastrullen och sätt på värmen. Äggulorna kommer att koagulera med värmen och såsen kommer därmed att tjockna. MEN! Om såsen kokar är det kört. Då koagulerar äggulorna totalt och såsen skär sig – den blir grynig och inte särskilt trevlig. Detta går inte att rädda. I det läget är det bara att börja om… Så trixet i detta chicken race är att värma såsen tills den nästan kokar. Jag brukar vispa hela tiden och ta den precis när jag ser första bubblan. Brukar funka.


Ångest!
Ha diskhon färdig med kallt vatten så att du snabbt kan kyla av såsen. Smaka av och ställ i kylskåp över natten.Så gott att civilisationen sätts ur spel!

.

9 kommentarer:

Anonym sa...

kör med temp så slipper du vara orolig, du använde den till marängen såvarför inte till vaniljsåsen?

Red Scream sa...

Insåg försent att jag glömt köpa batterier till termometern! Sedan har jag gjort såsen en miljard gånger så jag börjar lära mig den nu.

Sedan är det en liten rush också att ta den i precis rätt ögonblick... :-)

Anonym sa...

Sista bilden var en höjdare. :D

Anonym sa...

Det här är ju ett flera år gammalt blogginlägg, men jag tänkte ändå tillägga en sak för andra som, liksom jag, hamnar här genom (panik)sökningen "vaniljsås skurit sig". Ja, min sås hade skurit sig rejält och jag hittade då denna sida där det står att det bara är att hälla ut och kasta. Jag vispade och vispade för att se om det inte ändå skulle gå att få ihop den igen (hade ju gjort tredubbel sats också) men icke. Den fick stå på diskbänken medan jag gick och surade. Men, när jag kom tillbaka en halvtimme senare hände något magiskt. Såsen hade svalnat en aning och det var bara att vispa ihop den! Smakade utmärkt och fin konsistens. Så kasta den inte om den skurit sig! /jojononasos

Red Scream sa...

Hej jojononasos!

Aha, kul! Det var roligt att höra, vaniljsås som är så smarrigt! :-)

Ha det gott! /Ulf

Anonym sa...

Hej,

Gjorde en vaniljkräm på ungefär ditt recept plus nån matsked potatismjöl. Den har stått i kylen i nån timme, men är en underbar sås... Kommer den tjockna över natten, eller kan man reda ut den med lite grädde och potatismjöl?

Red Scream sa...

Hej!

Kul att du gillade såsen! Om du inte märkt det redan så tjocknar den lite över natten i kylskåp. Den brukar även alltid bli bäst dagen efter, så du vinner på att göra den dagen innan. Potatismjöl har jag inte provat men det funkar säkert. Hoppas den blev bra! /Ulf

kelly.jamieson@comhem.se sa...

Undra vilken temp vaniljsåsen skall bli innan den skär sig?

Red Scream sa...

Hej Kelly!

Jag läste någonstans att äggulor koagulerar vid 65-70 grader, men om de är uppblandade med något annat så höjs temperaturen. Jag skulle gissa att i det här fallet rör det sig nog om ca 80 grader, kanske 85 till och med. Tänk på att såsen tjocknar när den svalnar, så även om den verkar tunn när den första bubblan kommer så blir såsen tjockare. Lycka till!