torsdag 1 oktober 2009

Decanter, Parker eller Wine Spectator?


Parker är väl den person i vinvärlden som fått utstå mest kritik för sitt inflytande. För några år sedan, när jag började bli intresserad av vin på allvar, var Parkerpoäng nästan ett skällsord – något du skrämde fjortisarna med. Parker ansågs ha bidragit till en skadlig likriktning inom vinvärlden, där lokala producenter nästan i panik stöpte om sitt traditionella vin i något opersonligt, bara för att det skulle få höga parkerpoäng.

Lite masshysteri kanske – lite som i situationer där du tror att du håller på att missa tåget. Jämför t ex med dagligvaruhandeln år 2000, alla butiker skulle ju läggas ner och det skulle bara bli Internet överallt.

Så verkar det nog inte blivit. Men när jag läser vinbloggar verkar det ändå som att Parker är rätt populär. Alternativet, om vi väljer en konfrontistisk linje, är kanske att läsa Decanter. Så lite halvt på skoj, halvt på allvar gjorde jag en liten och högst ovetenskaplig sökning på Decanter, Parker och Wine Spectator i ett drygt tjugotal vinbloggar via google. Jag bara räknade antalet träffar, det kan ju mycket väl vara som så att de spyr galla över karln.

Men ändå: resultatet visade att det är drygt tre gånger så populärt att citera Parker som Decanter.

Bara lite funderingar såhär en torsdagskväll.

Inga kommentarer: