måndag 26 oktober 2009

Ekerösöndag: Äppelfabriken och RosenhillDet är söndag och ingen av oss orkar flogga några kläder. Vi känner för att komma ut, se något annat än trygga Söder, se lite natur, lite skog, lite höstlöv. Vi beslutar oss för två äppelställen på Ekerö: Äppelfabriken på Färingsö och sedan Rosenhill på Ekerö.

Men först lunch. Direkt efter Nockebybron svänger vi vänster ner mot Brostugan. Under sommartid är stället ett välkänt tillhåll för Stockholms alla motorklubbar, med ett noga avskilt schema: Porscheklubben måndagar, BMW Club Schweden tisdagar, Alfaklubben onsdagar, Mercaklubben torsdagar, Vasastans Firrariklubb fredagar, amazonklubben lördag förmiddag, Östermalms miniklubb lördag eftermiddag och Trångsunds DKW-lovers söndagar. Nåde den som kommer med sin bil fel dag! Oftast slutar det med en ofrivillig bad i Mälaren…

Brostugan är väl kanske inte världens hippaste ställe, potentialen att komma med The 100 Most Desirable Restaurants är väl ganska zilchish. Men helt ok mat om du är hungrig och om du kommer med rätt bil rätt dag kan det vara utomordentligt trevligt. Vi settlar på gulaschsoppa och köttbullar med mos, skogshuggarsize. Väl inne på restaurangen springer vi på Brunchgirl och 1/5 bokhora som ska dit på doplunch, supertrevligt!

Äppelfabriken marknadsför sig som Sveriges minsta fabrik, och det kan nog stämma. Lite svårt att hitta, men några hemmagjorda välskyltar leder oss mot Hilleshög (avfarten efter Svartsjö) och sedan är det bara att följa vägen. Vi ser får på vägen – exotish!Väl framme möts vi av lugnet själv. En totalt avslappnad miljö, vi känner harmonin stiga och breda ut sig. En liten butik, allt är mycket välpolerat och välkomnande. Längs hyllorna står olika glasflaskor med olika produkter prydligt uppradade, det ser väldigt posh, hembonat och designat ut. Vi köper på oss lite produkter, äppelmust, äppelgelé, rabarberdryck, rabarbermarmelad, äpple- och tomatmarmelad, Färingsöhonung. Vi köper lite kaffe i butiken och slår oss ner i växthuset. Därinne är det varmt, fuktigt och totalharmoniskt. En liten musikanläggning släpper ifrån sig lite skön opera, supertrevligt! Vi ser fikonträd och vinrankor som klättrar på väggarna. Ett riktigt mysigt ställe!


Harmoniska kör vi vidare mot Rosenhill efter någon timme. Det finns ju i och för sig ett Rosenhill bara ett par hundra meter norr om Äppelfabriken, men det är tydligen ”fel” Rosenhill. Detta får vi även bekräftat av några turister (hm, det är inte vi, eftersom?) som frågar efter Rosenhill, stället där du kan göra must av dina egna äpplen. Tjejen bakom disken förklarar för miljonte gången att ”Rosenhill, Ekerö, det här är Färingsö, nästa gång kör vänster i tappströmsrondellen…”


Kontrasten kan inte vara mer slående. För att komma till Rosenhill, kör vänster i tappströmsrondellen, följ vägen och sväng höger vid avfarten mot Kaggeholm (alltså inte ner mot Kaggeholm…). Vi möts av bråte en masse och en totallerig parkeringsplats. Det doftar gammal traktor. Inte bondgård, utan bara gammal traktor. Stället är som en junkyard! Det är skräp precis överallt!


Men ändå ganska charmigt. Vi får direkt associationer till Fight Club, som gick i lördags. Just say no till ditt polerade IKEA-liv! Lev bland traktorerna!


Det är kö till mustanläggningen. Därinne arbetar tre personer i grova gummirockar med hörlurar på. De som vill få sina äpplen pressade langar frukt. Ett par hade hela bilen full med äpplen! Arbetet är bullrigt, hårt och slitsamt. Men ofiltrerat genuint. Äkta landet, äkta Ekerö. Vi köper på oss lite must.Stilstudie: Produkter från Äppelfabriken:Samma produkt från Rosenhill. Förvånad? ;-)

PS Uppdaterat: http://redscreamandriesling.blogspot.com/2010/10/appelfabrikens-glogg.html


Återkommer med smaknoteringar!.

2 kommentarer:

Laila Amrouche sa...

Hahah - "pinka gärna utomhus"
klockrent

Red Scream sa...

Ja, visst är det kul! :-)