lördag 17 oktober 2009

Restprodukter

Vad ska du göra med den överblivna äggvitan? Om du är byggare eller boxare är det förstås inga problem – det är bara att klunka i sig allt Rocky style. För oss andra, lite mer problematiskt. Jag har tidigare provat att steka up allt, men en äggröra utan äggula smakar vedervärdish. Så då återstår bara maräng. Eller? Har ni några andra tips?

Vi blir lite sugna på det som kallas italiensk maräng. Ingen av oss har ätit sådan maräng och varit medveten om det, men det förekommer ofta i kokböcker och alla insatta pratar om det. Så vi vill ju inte vara sämre? C letar fram några smarriga recept på internettet och vi sätter igång. Det som vi slutligen fastnade för så ut ungefär såhär:

6 st äggvitor
1 dl socker
Några tsk citronsaft
4 dl socker
1 dl vatten

Vispa äggvitorna, den lilla sockermängden och citronsaften till ett fluffigt skum. Under tiden, lös upp den större sockermängden i vattnet och värm till 121 grader. Blanda sedan sockerlösningen ner i äggvitorna och vispa tills det är kallt. Verkar ju inte särskilt krångligt!


Faktum är att det inte var krångligt alls. Vi minskade sockermängden till 3 dl, värmde till 125 grader och lät svalna till 121 grader. Och vi vispade tills det var kallt. Det blev så gott!

Men sen då? Nu har vi en bunke full med underbar italiensk maräng. Vi är lite inne på att hoppa äppelpajen och bara servera marängen med vaniljsåsen, hehe… Hur serverar ni italiensk maräng?
.

2 kommentarer:

Cutecakes-Paulina sa...

Ang. frågan om maräng, italiensk maräng blir super som bas för mousse & moussetårtor, den är ju fluffig, blir jättebra!
Fransk maräng gillar jag om man vill äta bara marängen,som typ fikabröd, hård utanpå & seg inuti. Som frosting på cupcakes är fransk maräng kanon, man följer då receptet för fransk maräng men marängen gräddas inte utan spritsas på direkt..Gud vilken marängnörd jag är, haha..

Red Scream sa...

Matnördar är vi allihopa... ;-) Det beror på dagsformen m a o! Men italiensk maräng med mindre socker var faktiskt en hit.