lördag 18 februari 2012

2004 Cerbaia Brunello di Montalcino, Taylors & Jones och 7+2+2
Lördag och vi har kroppsarbetat hela dagen – packa upp, putsa fönster, konka stegar, skruva i glödlampor. Just det sista kanske inte låter så jobbigt men om glödlampan sitter fem meter upp i taket och stegen är tre meter och din lilla boktrave som du hittat är 30 centimeter och den som håller i stegen har ont i armen och din lekamen är 1,67 så kan det vara ganska nerve racking. Men det gick fint!

Väl hemma igen känner vi ett stort behov av något nyttigt, värmande och gott, så det får bli lite korv från Talyors & Jones. Denna gång fläsk med mozzarella. Till det lite kokta morätter och 7+2+2. Visste ni förresten att kokta morötter är mycket nyttigare än råa? Visst, en del vitaminer och antioxidanter går förlorade i kokningen, men kroppens förmåga att ta upp näringsämnena ökar om morötterna är tillagade. Kolla här t ex!

Hursomhelst, till korv, mos, morötter och kroppsarbete behövs ett juste vin! Jag kollar det decimerade rödvinsbeståndet – hjälp vad magert det är! Men så hittar jag en flaska 2004 Cerbaia Brunello di Montalcino som var del i en bytesuppgörelse för ett tag sedan. Perfa.

Vinet öppnar med varma toner av choklad och torkad frukt. Sedan lite portvinstoner. Maffigt! Lite körsbär, lite lingon. Vi smakar av. Ganska pigg syra, integrerade tanniner. Riktigt skitgott! Funkar perfekt till korven och moset, som den här gången blev outstanding. Ett sådan där vin du kan sitta och lukta på for hours… Fler som provat: här och här. Tack David!PS För 7+2+2 rycker jag en påse mandelpotatis från Svegro, odlad av familjen Norman.Jag läser texten på paketet och känner direkt att jag blir kär: ”Vi hoppas att våra fina knölar inspirerar dig till njutbara höjder i din matlagning.” Så himla gulligt skrivet, kul!

PPS Egentligen är jag en hårdostkille men nu idag kunde jag inte motstå lite übermogen schweizisk brie... ska bli intressant. Återkommer!


Inlägg 25, dag 25

4 kommentarer:

Svenssonsmakaren sa...

Härligt att vinet smakade även i din gom.

Är nog på tiden att smaka lite go korv, frågan är bara var jag hittar det här uppe??

I vilket fall gillar jag strömmen av inlägg som detta nya åtagande har föranlett. Keep up the good work!

Ingrid EM sa...

Fem meters takhöjd. Det var inte dåligt. Gissar att ni flyttat in i ett hus byggt typ 1890 eller så. Hoppas att ni kommer att finna er väl tillrätta i den nya bostaden.
Tack för påminnelsen om Taylors & Jones. Det var på tok för länge sedan jag bunkrade där. Får passa på att göra gött mos innan färskpotatisen kommer och sabbar alltihop.

Red Scream sa...

David! Det var skitgott! :-) Jag tror att det handlar om påtryckning, finns det ingen större livsmedelsaffärsägare där uppe som du kan bända armen på? ;-) Annars kan jag föreslå korvkurs i storstan följt av inhandling av fjälster och korvhorn. Jag fick en korvkurs i present av mina kära kusiner och den ska användas snart.

Ingrid! Det var den gamla lägenheten (Cs) :-) Och det var väl inte riktigt exakt fem meter, men det kändes som det... Varsågod! Och håller helt med, det gäller att passa på nu innan färskpotatisen kommer. Sedan är det KÖRT för mos! ;-)

Ha det gott hörni! /Ulf

Red Scream sa...

PS Tack David! Igår passerades första kvarten. :-)