måndag 10 juni 2013

Kina, dag 13: rickshawfärd bland hutongerna
Måndag förmiddag och sista planerade utflykten: vi ska åka rickshaw bland hutongerna! Vad är nu dessa hutonger, för något? Kortfattat kan man säga att det avser de låga hus, oftast byggda i atriumform, som utgjorde Peking innan den moderna bebyggelsen tog vid. Ordet hutong kommer från mongoliskan och lär ursprungligen betyda brunn. Mongolerna byggde sin by kring brunnen, och de mongoliska erövrarna tog med sig ordet till Kina och där kom det så småningom att betyda bebyggelse. När Peking moderniserades revs största delen av hutongbebyggelsen, men vissa delar lämnades kvar som ett minne över den tiden.

Det blir en kort bussfärd till hutongområdet och under tiden berättar vår duktiga guide Vanessa om hutongerna och deras historia. Hon noterar att hon själv har vuxit upp i ett hutongområde, vilket både var positivt och negativt. Positivt för gemenskapen, negativt för att det är svårt att vara privat. Hon noterar att ”modern people do not want to live in the hutongs because number one: no good bathroom facilities and number two: no good parking for the cars, hahaha!” Kanske är det så? Vi trånar efter det gamla bondesamhällets gemenskap, men samtidigt har vi börjat uppskatta privatlivet. Kärleken till de materiella tingen spelar förstås roll också.

Hursomhelst. Vi blir tilldelade en rickshaw med förare och får instruktioner: glöm inte numret på rickshawn! När vi kommer ut efter vårt första stopp kan det finnas andra rickshaws där och då kanske ni tar fel rickshaw och hamnar i någon annan del av Peking! Uppstressade över det fullt möjliga Hans- och Gretascenariet fotar jag vår rickshaw, dess nummer och dess förare. Sedan bär det iväg!

Även om det är mycket behagligt att åka rickshaw kan jag inte komma ifrån att det känns lite för kolonialt för min smak. Det hade varit roligt att cykla själv, men nu var det rickshaw som gällde. Fast som sagt, mycket behagligt och skönt att inte åka något motordrivet fordon för en gångs skull.

Vi gör ett stopp i en hutong och vår extraguide berättar om dess historia. Mycket lugnt ställe, vi hör knappt något av trafiken.  Sedan stannar vi till vid en av Pekings sjöar (vad nu den hette har jag helt glömt bort!). Mycket vackert och mycket rofyllt. Vi ser flera brudpar som ska fotas. Kul!


Efter hutongfärden blir det bussen igen och vi åker förbi fågelboet. Helt ok. Sedan lunch på ett hotell i närheten, som var ok men vi saknade vårt stammisställe. Well well.

Väl tillbaka till hotellet hetsade vi varandra i kategorin ”vem kan motstå en färd till Yashow Market?” vilket fick till följd att vi och E, M, A, G och GM tog var sin taxi till Yashow Market. Jag tänker bara på Povel Ramels låt om rean, ”armbågar fram, kontanter bort.” Så också den här gången!Nu kan jag inte kinesiska, men jag undrar om de inte ville skriva "no haggling" egentligen... "No! We're supposed to haggle!" "Haggle properly!"

Utmattade efter hutongfärd, skymtningar av fågelboet, kass lunch samt prut- och kopietornardon Yashow parkerad vi oss på vår lokala restaurang och åt oss proppmätta. Som vanligt fnittrade personalen när vi kom men de verkade bli förtjusta när vi inte skulle ta take away utan faktiskt äta på plats. Och jätteglada över att se lilla trollet. Supergott som vanligt!Nu var det bara en heldag kvar av äventyret. Vår resa som till en början inte verkade ha något slut började just göra det, och jag började få hemlängtan. Jag ville hem, hem till Sverige och hem till min säng!

Inga kommentarer: