söndag 2 juni 2013

Kina, dag 5: lite shopping i Changsha
Lördagen avslutades med god men lite spartansk middag på hotellet:Söndagen inleddes ånyo med hotellfrukost, men den här gången utan de franska inslagen. Faktum är att jag gillade frukosten i Changsha bättre än på Pekinghotellet, mest kanske på grund av att det fanns stekta risnudlar på frukostbuffén i Changsha. Supergott!

Annars hade vi vikt söndagen åt lite sista minutenshopping. Vi hade bestämt träff med den lokala guiden framåt eftermiddagen, då vi skulle åka till något större shoppingcenter. M och G hade tagit en kvällspromenad på lördagskvällen och sett ett närbeläget varuhus, så vi gick dit alla sex på förmiddagen.


Friendship Shop Changsha visade sig dock vara lite väl lyxigt för oss, allt från Cartier och andra lyxklockor till vattenklar kinesisk sprit för 60 000 kr litern. Och vi kom ju till fots, inte med helikoptern... Men det var en skön promenad och lite sugen på larverna blev jag faktiskt! Vi vandrade snabbt hem igen och provade lunchbuffén på hotellet, som fick MVG. Godast, och fetast, var Mao’s Pork. Jag tror att den heter Mao shi hong shao rou - Familjen Maos rödbrässerade fläsk och görs på sidfläsk. Se t ex här.Näst godast var den här nudelstationen där du kunde få olika sorters nudlar med olika tillbehör i buljong tillagade av den här trevlige killen.
Supergott!Fingerbananer, lite kryddigare än vanliga bananer.

Runt halv tre blev vi upphämtade av den lokala guiden och två taxibilar tog oss till det större shoppingcentret. Och hur ser då Changsha ut? Typ såhär:


Vi lotsades in på våning två, vilket visade sig vara ett Walmart! Mitt ute på den kinesiska landsbygden, mitt i sjumiljonersstaden Changsha… Premiär för mig, faktiskt. Så, vad kan man då säga om Walmart? Walmart med två ord torde bli billigt och plastigt. Vi hittade många bra saker och allt vi behövde, men det kändes att det mesta var lågpris och ganska låg kvalitet. Billigt och plastigt tycker jag summerar upp det mesta. Men vi hittade vad vi behövde, så det var ju super! Sedan tog vi en sväng förbi matavdelningen och till min stora förtjusning så finns det korv i Kina! Här skulle man ju kunna bo!!!Vin finns också. Både lokalt,och importerat:Jag tog lite bilder på måffå och förväntade nästan att det skulle rusa fram en ilsken amerikansk floormanager som skulle ropa no photos! Men ingen sådan rusade fram så jag fotade på. Det här undrar jag vad det är:Först när jag såg dem tyckte jag att det var brödfrukt, men sedan blev jag osäker. Är inte brödfrukt mindre taggig? I Liberia brukade vi kasta ruttnande brödfrukter på motståndarlaget – tro mig, vill du ha en schysst stinkbomb så är rutten brödfrukt the shit.

Men det här vet jag vad det är – German Plum!I Liberia kallas mango för ”plum,” och det finns främst två typer. Först vanliga semirunda som du kan köpa på ditt lokala ICA, sedan fanns det en långsmalare variant som av någon outgrundlig anledning kallas för German Plum. Det här skulle kunna vara dessa. Fanns även i Taiwan 2004. Coolt.


Vi avslutar shoppingen med att ta taxi till hotellet. Vår taxichaffis var normal. M, A, G och GMs ville nog egentligen bli racerförare, verkade det som!
4 kommentarer:

Svenssonsmakaren sa...

Hahaha, jag hoppas att det följde med en flaska hem ;). Ser fram emot fortsättningen...

Red Scream sa...

Hehe, tyvärr inte! Väskorna var helt fulla. Men det följde med annat gott drickbart! :-) Mer kommer!

Inger sa...

Durianfrukt! Bra stinkbomb redan innan den ruttnar.

Red Scream sa...

Aha, tack Inger! Hoppas att den smakar gott i alla fall! :-)