torsdag 6 juni 2013

Kina, dag 9: ceremoni och YueluakademinOnsdagen var en härlig dag där vi fick chans till att lära känna varandra lite mer. Vi visste ju ganska lite om det liv han levt på barnhemmet, och även om vi fått en del rapporter om hans mat- och sovrutiner visste ju vi knappt något annat. Vad gillade han? Vad tyckte han om, vad gillade han inte? Och hur mycket koll hade han? T ex tv-apparater, lampor, dörrar, hissar, tandborstning, skumbad etc?

Well! Efter två dagar kunde vi sammanställa en liten lista på färdigheter och kunskaper som han valt att avslöja för oss så här långt. Listan är som följer:

1. Jag talar om, främst genom ljud och pekningar, när jag vill dricka vatten, sova middag, gå på toa, leka med kritorna, gosa med räven, läsa bok.

2. Jag behöver ingen blöja, men kan väl ha på en om ni propsar.

3. 狐狸 heter räv på svenska.

4. Jag städar efter mig och tycker att det är viktigt att slänga skräpet i papperskorgen.

5. Jag äter själv, och om det är för stora bitar tuggar jag på dem innan jag lägger tillbaka dem i skålen innan jag fortsätter min måltid.

6. Jag tycker bäst om skinka, apelsin, omelett samt vattenmelon och majs.

7. Rita med kritor är roligast.

8. Det är sex kritor i leksaksbagen och jag har koll på om någon saknas!

9. Jag somnar själv i egen säng och oftast efter en kvart.

10. Innan man borstar tänderna ska man sätta på tandkräm på tandborsten och sedan ska man skölja den med vatten.

11. När man lekt färdigt med en leksak ska man lägga tillbaka den i leksaksbagen.

12. När man badar ska man tvåla in sig.

13. När man gått på toa och gjort nomero doe ska man torka sig i där bak.

14. Har man kladdat ner vid sin matplats ska man städa efter sig och speciellt torka upp!

15. Jag kan säga hej hej, rita och här på svenska. I alla fall enligt mina föräldrar!

16. Om jag vill leka med räven hämtar jag den i leksaksbagen.

17. Det är viktigt att vara ren om munnen och händerna och om man sträcker fram händerna så kommer mamma och pappa på en gång och torkar av dem (praktiskt).

18. När man klipper naglarna så ska man pressa ihop nagelknipsaren.

19. Jag kan ta trapporna sex våningar upp!

Jag antar att det sista var borderline barnmisshandel. I Changsha bodde vi på åttonde våningen och brukade ta trapporna upp och ner, för att få lite motion. Efter middagen på onsdagen tog vi som vanligt trapporna upp och vi lät honom gå lite. Men han pinnade på och tog trappa efter trappa och vi var väl lite medskyldiga som hejade på det hela! Efter sex trappor upp så såg han dock lite sliten ut så jag vände mig mot honom och sträckte ut mina armar. Han hoppade upp i dem direkt! Följande dagar fick han bara gå ett par trappor...

Hursomhelst. Torsdagen inleddes med återbesök på myndigheten, denna gång för officiell ceremoni och för att få hans pass. Vi hoppades att det skulle gå bra, vilket det även gjorde. Den seniora myndighetspersonen från i tisdags var där och höll ett kort anförande och sedan blev vi fotade när vi fick de sista officiella dokumenten. Det var en glad stämning i rummet, alla verkade lyckliga. Förutom oss och A, M, G, GM samt lille E så var det två amerikanska par med på ceremonin. Det ena paret hade vi träffat på hotellet, de hade fem barn redan och skulle få två till! Först det här, en liten flicka, sedan skulle de åka till en annan provins och hämta upp ett barn till. De var supertrevliga och såg jättelyckliga ut!

Efter ceremonin blev vi tagna till ett litet museum där de hade fantastiska broderier, såg ut som målningar men det var nål och tråd. Helt fantastiska. Dock fotoförbud så jag fotade inget. Sedan gick färden till ett av Kinas äldsta lärosäten, Yueluakademin. Mer om den kan man läsa här. Det var mycket rofyllt där. Regnet i luften gjorde också att det blev lite trollskt, det var mäktigt.


Sedan tillbaka till stan och en sen, dyr lunch på ett mycket bra ställe, som jag dock gick miste om – all stress och runtflängandet bland ceremonin, museet och akademin tog ut sin rätt så den lille valde att prova lungorna lite. Så medan jag stod utanför och försökte ta hand om den otrösterlige kalasade de andra på allehanda läckerheter. Fast de tog med sig en doggybag till mig som jag kalasade på sedan medan han sov djupt, så jag fick lite i alla fall.Nu hade vi varit i Changsha i snart en vecka. På fredagen hade vi bara en sak inbokad – lunch med traditionell Hunansk mat. Tåget tillbaka till Peking skulle gå på lördagsmorgonen. 

Inga kommentarer: