fredag 6 februari 2015

Muscadet, ftw!

Återigen har jag flörtat med en annan druva. Hade jag varit nere i kaffenörderiets sju nivåer av helvetet hade jag naturligtvis kunnat skriva lite underfundigt att jag flörtat med en annan böna, men det får liksom inte samma studs när det gäller druvor. Hursomhelst, vem annars än David fick mig att dela på en lådbeställning av kvalitetsmuscadet och sedan har jag bara väntat på att hjulen ska trilla av vagnen, för västra Loire – seriöst – I’m going!

Den delade lådan innehåll tre muscadeter från Luneau-Papin (Atomwine såklart, läs gärna mer om producenten där), och första delen i det här muscadetracet blev 2012 Terre de Pierre (149 bolmande danskar + frakt). Sweeeeet Jesus vilket vin! Otrolig balans, rena smaker och dofter, sådan transparens och slankhet. Helt underbart läskande. Egentligen var det här tänkt att vara sparringpartner åt 2009 Dönnhoff Felsenberg, som jag öppnade lite senare, men jag tror faktiskt att det slutade med poängseger för Loirevinet. Dönnhoffen var stängd, syrlig, lite allmänt vresig och ville inte alls någonting. Terre du Pierre var dess raka motsats. Slank, elegant, öppen, älskvärd. Supergott!

De andra delarna i lådan försvann sedan i rasande takt. Andra vinet jag provade var deras 2012 Pierre de la Grange, som var förvånansvärt likt en riesling (85 heta danska potatisar + frakt). Mer fläskig än Terre de Pierre, inte lika komplex, men riktigt kalasgod. Slutligen provad jag 2012 Clos des Allées, som också var riktigt god (99 danska strögetflanörer + frakt). Fast jag föredrog nog Grangen, varför vet jag inte. Kan varit fläskigheten och likheten med riesling.

Sammanfattningsvis, kvalitetsmuscadet var ju riktigt trevligt! Det får bli mer av det helt enkelt!
PS Som vanligt är jag sist på det här. Fler som provat (ett axplock…): David, Vinisumpan, Vinosapien, FinareVinare, CSI-killen… Säkert glömt flera. Sorry!

PPS Just det, jag korkade ju upp 2012 Keller RR i samband med att Neil var uppe på det årliga inpiskningsmötet som jobbet arrangerade. DET var ju helt magiskt! (vinet, alltså)6 kommentarer:

Guran i vinkällaren sa...

Det blir fler och fler som fattar dessa viners förtjänst. Dessutom passar de till mer mat än vad man tror (du som gillar risotto). Vet inte hur mycket jag köpt senaste åren men åtminstone 7-8 blandlådor. "Terre de Pierre" 2012 såldes nyligen för "ynka" 89dkk + frakt (Atomwine) vilket blev 126 kr/but. (24 inköpta). 2010:an är sagolikt bra. Håll utkik efter nya rea-svängar.... Det lönar sig!

Svenssonsmakaren sa...

Bara att hålla med, skitbra helt enkelt! Och ja, det är trevligt med rea :)

Guran i vinkällaren sa...

Vill bara "flika in" att vissa viner (de bästa) ofta vinner på tid i karaff eller om de lämnats "öppnade" i kylskåp nån dag eller två. Testa er gärna fram till vad ni tycker smakar bäst! Dessutom är de bästa vinerna långlivade så det lönar sig att köpa på sig ett "lager" och följa deras utveckling.

Red Scream sa...

Guran: Visst är de underbara! Och synnerligen prisvärda. Tack för tipset att prova till risotto, det ska jag göra. Just nu är mitt lagersaldo 0,00 men det ska jag definitivt göra något åt... Ska se om det inte går att få tag på några 2010:or. Visst är det kul att köpa ett gäng och se hur de utvecklas! Ha det fint! /Ulf

David: ÅTERIGEN har du dragit ner mig i ett NYTT träsk av viner som jag numera måste köpa! Varför, liksom?!?! ;-)

Guran i vinkällaren sa...

Keep up the good "work" with the food!!

Red Scream sa...

Tack Guran! :-)