Jag vet inte om jag kom ända fram med min piggvarsrätt –
smakerna var bra, men såsen hade behövt ett par minuter till för att smakerna
skulle koncentrera sig. Upplägget var väl också i enklaste laget, fisk, sås,
mos? Visserligen med lite schalottenlöks- och fänkålskrisp, men det saknades
något. Annars är det väl den rätt som jag är mest nöjd med, efter
caesarsalladen som jag tyckte att jag spikade. Hursomhelst, jag tar frivilligt
på mig det svarta förklädet och ställer mig i elimineringsfållan!
Uppdraget den här gången är att på en timme göra en valfri
rätt där ingefära står i centrum. Hm! Jag gillar ingefära skarpt och likt
Hipster-Niklas, den outblommade, har jag oftast, för att inte säga alltid,
ingefära hemma i kylskåpet. På senare tid har jag börjat använda ingefära mer
och mer, inte minst efter vårt Kinaäventyr. En rätt där ingefära står i
centrum? Det första jag tänker på är, it’s
gotta be Asian. Alltså, göra något med ingefära, lime, vitlök, koriander,
chili, kanske sichuanpeppar, kanske harrisar… en fond med ingefära, fisksås,
sesamolja, något sådant? Det visade ju sig också att alla tre deltagarna i
elimineringsfållan valde just asiatiskt (med varierande framgång).
Men på tunnelbanan hem tänker jag, kan du inte göra en
dessert? Jag har ju plågat de flesta av mina vänner (och ni, kära läsare) flera
gånger om med min rödgröna röra, d v s filead grapefrukt och lime i sin egen
saft starkt kryddad med nyriven ingefära (se här och här). Gärna med ett mindre berg av
italiensk maräng till! Om nu ingefära ska stå i centrum, så finns det väl ingen
annan rätt där ingefäran kommer fram så tydligt. Men samtidigt, var är
finessen? Skiva frukt och ha i ingefära, det gör du på tio minuter? Men kanske är
det möjligt att göra en pannacotta på en timme? Vi provar!
Förebilden för den här rätten är en citruspannacotta som jag
kom i kontakt med när jag var projektledare för Matkristallen. Det vinnande
laget det sista året jag var med gjorde just en citruspannacotta med
ingefärsconsommé som inte bara såg fantastisk ut utan också smakade himmelskt.
Grädde, matyoghurt, apelsinsaft och gelatin, låt stelna. Färskpressad apelsin,
riven ingefära. Superenkelt och hur gott som helst!
Jag tänker göra en fläder- och honungspannacotta, och till
det filead grapefrukt och lime. Till det saft från grapen och limen smaksatt
med färskriven ingefära. När jag gör min rödgröna röra brukar jag pressa ner så
mycket riven ingefära att det nästan inte går att äta. Sedan ställer jag den i kylskåpet
över natten, och dagen efter är allt det starka borta. Eftersom jag inte har en
hel dag på mig gäller det att inte ha i för mycket ingefära.
Den stora frågan är var sötman och var syrligheten ska
ligga. Ska pannacottan vara lite syrlig, och consommén lite sötsliskig? Eller
tvärtom? Jag bestämmer mig för att pannacottan ska vara rätt söt och consommén
lite syrligare. Den är ju baserad på fruktsaften så jag vill bevara fräschören
som den har.
Jag tänker börja med pannacottan, eftersom den ska hinna
stelna. Hade det här varit i Italien så hade det bara varit kokt grädde och
inget annat, men eftersom tiden är knapp behövs gelatin. Hur mycket gelatin
behövs? Jag gör några snabbgooglingar och kommer fram till 1,5 blad gelatin
till två deciliter grädde borde funka. Sedan, ska det bara vara grädde eller någon annan mjölkprodukt? En del gör ju pannacotta på den lite syrligare grekiska yoghurten, eller någon annan yoghurt. Vilket lätt leder till vissa existentiella frågeställningar. Kokt grädde på yoghurt? Kanske inte lika allvarligt som naanbröd eller lattemjölk men väl i klass med den Schrödingers katt-inspirerade fettfria majonnäsen! Dagens oxymoronmonster, moahahaha! Anyway, jag kör på 100 procent grädde. Dags för action!
Det går rätt fort att koka upp grädden och smaksätta med
fläder och honung. Jag måttar upp två deciliter grädde och har säkert i fyra matskedar
koncentrerad fläderblomssaft och tre matskedar flytande honung. Svårt att få
till balansen, det är lätt att honungen tar över.
Nästa moment är gelatinet, som jag har blötlagt under tiden
som jag gjorde pannacottan. Kramar ur vattnet, rör ner i pannacottan, sätter på
värmen igen och rör tills allt har löst sig. Därefter kyler jag ner allt
omsorgsfullt i diskhon, som jag fyllt med iskallt vatten. Själva pannacottan är
klar efter en kvart, ungefär. Jag häller upp i en skål och i en suffléform, har
inte bestämt mig riktigt för presentationen.
Därefter är det dags för grapefrukten och limen. Skär av
topparna, skär bort sidorna, skär ut filéerna. Busenkelt! Nästa moment är desto
knixigare: ingefärsconsommén. Jag pressar ner lite saft från grapen och limen i
en skål och river ingefära. Samlar upp rivmassan och pressar i saften i grape-
och limesaften. Jag smakar av.
Hualien vad starkt!!! Det var både extremt syrligt och
väldigt hett. Inte bra. För att balansera hettan rör jag ner ett par matskedar
strösocker, och till slut lyckas jag hitta balansen. Nu har det gått knappt en
halvtimme. Jag provar med en variant, bara vanligt vatten och saften från riven
ingefära. Också ganska starkt, även med tillsatt socker. I slutändan väljer jag
ändå min första consommé, d v s den som är gjord på fruktsaft, socker och riven
ingefära.
Efter ca fyrtiofem minuter kollar jag till pannacottan, och
till min glädje har den stelnat. Perfekt! Jag lägger på den fileade frukten,
häller på consommén och ställer tillbaka i kylen. Som vanligt är jag kass på
uppläggningar, men jag gör mitt yttersta och får till två rader med frukt, en
röd motorväg och en grön motorväg.
Med sekunder kvar tar jag ut min efterrätt från kylen och
ställer fram den. Ser rätt snygg ut, om jag får säga det själv!
Ok, lite utvärdering: Pannacottan
var god, visst var den det. Men här behövs lite mer träning! Texturen var
mycket bra, men jag tyckte nog att flädersmaken inte kom fram tillräckligt.
Honungen tog över lite, så nästa gång kanske bara ha fläder och söta upp med
socker? Nu körde jag på grädde, men det finns flera som använder sig av
matyoghurt och andra mejeriprodukter. Den
fileade frukten var som vanligt – helt ok och jag tycker att jag fick till
fina filéer.
Ingefärsconsommén – här
finns det mer att göra. Det hade nog varit bra om jag hade börjat med den,
eftersom då hade mer av det heta kunnat vädras bort. Nu var min rädsla att pannacottan
inte skulle hinna stelna, men det var ju inga problem. Upplägg/idé: återigen, kanske i enklaste laget. Det fanns ju gott
om tid att göra något kreativt på, som att ha i hackade pistagenötter, stekta
brödsmulor, en kruka koriander… eller lite limezest?
En cool sak hade ju varit att göra en lite fastare socker-
och ingefärsgelé och gelea in frukten! Som en tårta, med andra ord… Lite over
the top kanske, men limezest, hackade pistagenötter eller koriander till hade
varit bra. Så jag vet inte. Trots en hel del honung i pannacottan och socker i
consommén var det som helhet en rätt syrlig rätt. Och fortfarande ganska het
från ingefäran. Inget för veklingar med andra ord, hahaha! Hade jag fått fantisera fritt skulle det varit roligt med små pannacottabollar som simmade runt i consommén... well, maybe not. Betygsmässigt, en
trea på en femgradig skala, kanske?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar