söndag 30 januari 2011

Sjöstaden by night 2


Så, här kommer resten av bilderna från igår! Som sagt, en del blev oroväckande korniga, men jag antar att det har att göra med att jag fotade i RAW och att det krockade med något isoskt eller så. Well, jag får kolla på EXIF-datan och se vad som kan ha gått galet. Jag fotade i S-mode, även om jag hade stativet med mig och därigenom skulle jag ju mycket väl kunnat fota i A-mode. Ännu så länge föredrar jag S framför A - det känns som att det ger med koll.

En sak som slog mig igår är att jag har haft kameran i lite mer än ett halvår nu. Det har verkligen varit kul! När det gäller motiv finns det två klara favoriter: kväll/natt och människor. Jag tycker att just kvällsljuset är fantastiskt, speciellt med stativ och molnfritt. Sedan vill jag ha mycket färg - det finns svartvita bilder som är fantastiska, men generellt sett föredrar jag nog färg framför svartvitt. Jag har försökt att konvertera en del bilder till svartvitt men det slutar alltid med att jag tycker att bildena blir sämre. Det kan bero på att jag konverterar för dåligt, det fanns i och för sig ganska bra tips i boken jag köpte som jag läst men inte förstått fullt ut.

Anyway, här kommer lite bilder på Sjöstaden by night! Som generell regel har jag gjort bilderna lite varmare (temperature), lagt på lite mer svart (blacks), lagt på lite fyllnadsljus (fill light), ökat carity till ca +30 och i de flesta fall ökat skärpan i Camera RAW. Exponeringen har jag inte rört (kanske i något fall).


Sedan blev jag jättehungrig så jag gick förbi Gandhi och tog take away på nr 59 med kyckling. Supersmarrigt! För ovanlighetens skull var det knockfullt där...

2 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Ha, den där snygga kranen har jag utsikt över från kontoret i Luma-huset. Stiligt, stiligt!
Tycker Dillen

Red Scream sa...

Tack! Ja, den är lite spektakulär i sitt blåa sken!