söndag 16 januari 2011

2005 CH Berres Ürziger Goldwingert Riesling Spätlese Feinherb
Som en hyllning till det första avsnittet av den nya säsongen av Solsidan blir det lite CH Berres Ürziger Goldwingert Riesling Spätlese Feinherb. Sunny side coming up!

Färgen är ljus, nästan vattenklar. Eftersom jag har lite svårt för fatade, lagrade vita viner (jag skulle lätt kunna göra vitvinssås på en Meursault) blir det mest Riesling eller Sauvignon Blanc om det ska vara vitt. Och om det inte är Loirevildens savvie är Sauvignon Blanc ganska gott att dricka ungt, friskt, krispigt och därmed ganska klart (med viss modifikation). Riesling kan bli ganska gult så jag är lite förvånad över färgen, det är ju ändå en 2005:a.

Hursomhelst, ner med kranen i glaset! En första sniff ger ifrån sig lite diesel, men ganska lite. Inte så mycket godis heller, vilket är bra. Lite mineral, gott! Lite svartpeppar dyker upp, var nu den kom ifrån… Efter en stund i glaset kommer det fram lite mer godistoner, mer godis än exotisk frukt. En och annan ananas visar sig, men på det stora hela är det mer polkagris och Ahlgrens Bilar. Ganska lite kolsyra!

En första sipp, och vinet är oerhört läskande. Det är en spätlese, men allt eventuellt restsocker är helt integrerat i vinet. Inte så mycket till syror heller, det är folk ledigt klädda i vitt en varm och solig sommardag på en mjuk äng… Typ inledningsscenen i Much Ado About Nothing – precis så är vinet!

Mycket gott! Vinet är perfekt just nu, bara att skruva av och klunka i sig… Utan att ge några som helst rekommendationer eller indikationer eller simulationer skulle jag nog säga att de tyska nollfemmorna är i ett härligt drickfönster just nu. Lite inne på att korka upp en av mina Willi Schaefer, men de är på tryggt avstånd nere i en källare i västra Sörmland… om nu inte Fikapaus-H eller Flest-skrotbilar-när-man-dör-vinner-M har varit där och – Heaven forbid – tullat. Ya mess wid ma wa-wa I will flok ya ba way-o!PS lite väl mycket baksidestext, don’t you think?
Det bästa är streckkod. Streckkod är mycket bra. Text på bara franska, tyska, italienska eller amerikanska är bra. Text på franska/tyska/italienska och engelska är mindre bra. Matrekommendationer är varningsflagg! ;-) DS

Oftast bäst.

Inga kommentarer: