tisdag 4 januari 2011

Photoshop Elements 9, statistik och ett tack

Så, då har jag levt med Photoshop Elements i knappt en vecka och jag tänkte visa lite resultat. Det första jag gjorde var att springa till Academy Bookshop och köpa en stor fet bok om Photoshop Elements 9. Det fanns det dock inte, så det fick bli en stor fet bok om Photoshop Elements 8. Well well, om mina bilder ser konstiga ut vet ni nu varför!

Hursomhelst, de första dagarna präglades av gutturala läten av typen ”woooow!!!” och ”kolla va cooolt!!!” alternativt ”hur får jag bort det där?!?!” Antar att det är lite som när du stoppar ner en buljongtärning i såsen: effekten blir oftast att det blir bättre, men så fort du släpper ner tärningen tappar du kontrollen över smaken.

Ännu så länge har jag inte kommit till olika lasson och de magiska spöna, utan bara redigerat brett i Camera Raw. D v s, ändrat exponeringen, ändrat vitbalansen, lagt på recovery, förbättrat skärpan och använt mig av fakeblixten. Med andra ord, på måffo dragit lite i de olika reläerna. Här kommer några jämförelser, tycker ni att bilderna blivit bättre?Fråga mig inte vad jag gjort - det har jag glömt att skriva upp. Nybörjarmisstag, tell me about it...

Sedan har jag sett att några av er som bloggar i Wordpress har publicerat det sammanfattande mail ni fått. Jag har inte fått något sammanfattande mail, men eftersom jag tror på öppenhet så tänkte jag publicera mina siffror. Så, sammanfattnings för 2010 har jag haft ca 7 000 besökare, av dessa är ca 4 000 unika. Totalt har dessa besökare tittat på ca 10 000 sidor, vilket ger en bounce rate på ca 1,5. Långt ifrån Öhmans kvarts miljon och Griskindspatriks ca 50 000, men jag är ändå nöjd. Som jag sagt förut (här, här och här), jag vill bara skriva bra text och om någon vill läsa det jag skriver tycker jag att det är roligt.

Därför skulle jag vilja göra ett litet tillägg till min nyårshälsning och tacka alla läsare och alla ni som kommenterat på min blogg för det gångna året. Ett stort tack!

7 kommentarer:

Per and Britt, BKWine sa...

Kul att du upptacker PS (elements). Om du tar i raw sa ar det ju nodvandigt med en viss post-proc. Var lite forsiktig med allt for mycket saturering (stadshuset?). Blir latt artificiellt.

Tips for flaskbilder och andra inomhusbilder (om man anvander raw): anvand t.ex. WhiBal (http://mtapesdesign.com/whibal/). Finns andra liknande marken ocksa.

Red Scream sa...

Ok tack! Ännu så länge har jag fotat i jpeg (eftersom jag inte haft något bildredigeringsprogram att tala om), men i takt med att jag lär mig mer ska jag fota mer i raw.

Ska kolla WhiBal, tack för tipset!

Anonym sa...

Jättefint!
/C

Red Scream sa...

Tack! :-)

Alison sa...

Visst är Camera Raw super! Där gör jag det mesta, sedan fixar jag eventuella effekter och retusch i PS. Apropå kommentaren om saturation/mättnad – ofta kan det vara bra att dra ned lite på Saturation och dra upp Vibrance ett litet snäpp. Färgerna blir klara men mindre skrikiga/skarpa, om du förstår.

Alison sa...

Och du! Du som blivit så fotointresserad ska absolut fota i raw. Det ger dig mycket större möjlighet att påverka bilden. Dessutom blir det enklare att rädda överexponerade partier. Testa att fota ett detaljerat motiv, med både väldigt ljusa och väldigt mörka partier, i både jpg och raw. Testa sedan att redigera dem i Camera Raw - du kommer att märka skillnaden!

Red Scream sa...

Ja, Camera Raw är helt fantastiskt!

Mättnadsreglaget var inte det första jag drog i men definitivt det första jag slutade dra i... :-) Men det kan nog vara en bra idé att _minska_ mättnaden, tack för tipset!