söndag 17 april 2011

2009 Dönnhoff Felsenberg GG


Alla skäl till att hyra bil är bra förutom de dåliga. Som nu i helgen, till exempel: åka ner till K-holm för att lasta in nyinköpt vin i källaren och plocka ut drickfärdigt vin till lägenheten i Stockholm. Nahe 2007, anyone?

Väl på plats kan man ju även ägna sig åt vinrelaterade aktiviteter, såsom beskärning av äppelträden, och deklarationshjälp åt lokalbefolkningen. Min bror H, som kan allt om äppelträd och beskärning, instruerar: klipp av allt som pekar uppåt. Svårare än så är det inte! Många timmars beskärning senare är det min tur att instruera: signa här, här och här!

På väg upp till Stockholm tidigare idag passar vi på att ta en lättare lunch på kaféet vid Saltå Kvarn. Kan verkligen rekommenderas! Supersmarriga mackor och gott kaffe. Även om de nu öppnat butik på söder handlar vi på oss av Saltå Kvarnprodukter like there is no tomorrow. Så nu har jag tillräckligt med arborioris för att lära mig hur man lagar risotto kompanivis, som jag faktiskt aldrig gjort! Sedan är det nog bara sufflé kvar, tror jag… bland annat.

Hursomhelst, som söndagsmiddag blir det stekt lax med harrisar, potatismos och limesås. Till det korkar vi upp 2009 Dönnhoff Felsenberg GG, som jag köpte på Internet. Faktiskt mitt första vininternetköp! Hur smidigt som helst, förutom att jag osmart nog angav min hemadress som leveransadress, vilket innebar att jag var tvungen att jobba hemifrån en eftermiddag. Min chef M som är mycket förståndig var mycket hjälpsam i detta. Jag ska förresten hålla en vinprovning för hela avdelningen efter Påsk. Händelserna har inget med varandra att göra.

Hursomhelst, vi korkar upp! Ljus färg, inte så mycket kolsyrebubblor. Doften är tydligt riesling och ganska snart kommer lite godis. Röda Firarribilar. C hittar lite liljekonvalj. I munnen möts vi av en pigg syra och en härlig fyllighet. Mycket gott!

Vi provade Schäfer-Fröhlichs Felsenberg för inte allt för länge sedan, och många delar känns helt klart igen: syran, stramheten, godistonerna. Vårt samlade intryck är dock att Dönnhoff gör en bättre Felsenberg än Schäfer-Fröhlich. Men, mina pengar går fortfarande till Emrich-Schönlebers Halenberg 2009.Det här är Ralph, förresten. C och jag var på väg till tvätten och det var betydligt mer spännande än mattes Frolic...
2 kommentarer:

Svenssonsmakaren sa...

FTF. Underbara bilder, den med dammen är sagolik.

Misstänkte att det skulle Gute till att spräcka din Internetmödom. Grymt utbud av T-rieslingar med klass.

Det är inte annat än att man blir lite nyfiken på vad som åkte ner i källaren i K-holm, men den som lever får se. Hoppas jag ;)..

Ha en bra vecka Davod

Red Scream sa...

Tack! Ja, jag gillade dammen mycket :-)

Gute Weine var ju så svårt att säga nej til! Mycket trevliga rieslings, ska kolla där lite oftare. Sedan ska Breuers 2009 Schlossberg enligt insatta källor vara helt magiska. Så de ska väl gå och få tag på något sätt..

Det som åkte _ner_ i källaren? ;-) CH Berres TBA 2007, Emrich-Schönleber Halenberg 2009, Fritz Haag Brauneberg torrt och auslese och någon skumpa, Veuve Cliquot 2002...

Det som åkte _upp_ ur källaren var bl a Breuer Schlossberg 2006, E-S Halenberg 2007 och någon Dönnhoff. Hermannshöhle 2007, typ. Och en skumpa, 1999...

Återkommer! ;-)

Detsamma! /Ulf