söndag 10 april 2011

Riesling 2005 och 300 inlägg!Vad kan vara bättre att fira 300 inlägg med ett redigt rieslingrace? 2005 är ju ett toppår i Tyskland och varför inte bjuda in några trevliga fellow bloggers – Niklas, Fredrik, Magnus , Nico och David som tyvärr inte kunde komma – för att njuta av vinerna och samtidigt få en liten lägeskoll?

Vi korkar upp vinerna, delar in de torra för sig och de lite mer söta för sig. Sedan på med folie och blanda. Därefter provar vi två viner åt gången: på så sätt får vi två viner varje gång som kan vara vad som helst (dock torra för sig och halvtorra för sig).

Fligtht 1
Vin 1 har en söt doft, jag hittar lite ananas, svag antydan till diesel. Lite pepprig. Mycket koncentrerad. En mild bitterhet kommer och går. Inga direkta godisaromer, men något liknande. Mycket läskande. Koncentrerat, balanserat. Urgott! Gör anspråk på kvällens bästa vin… Vi diskuterar vad det kan vara, men jag är ganska säker på att det är Nahe.

Vin 2 har inledningsvis en lite skum doft, men efter ett tag vädras den ut. Inte lika blommig som vin 1. Lite ananas. God smak, men når inte upp till vin 1. Mer åt det fylliga hållet, ganska oljig. Gott vin, absolut, men lite för oljig för min smak.Facit:
Vin 1: 2005 Dönnhoff Schlossböckelheimer Felsenberg Riesling Spätlese Trocken Nahe. Det var riktigt gott!
Vin 2: 2005 Josmeyer Grand Cru Hengst Samain Alsace. Aha, kvällens mörka häst kom upp direkt!
Flight 2
Vin 1 har en klar, härlig doft. Mycket stram, ingen storsvulstig fläskighet. Någon bränd sprit dyker upp, något druvdestillat av något slag. Intressant! Krispigt vin med pigg syra. Också mycket gott och klunkvänligt. De flesta gissar på Rheingau.

Vin 2 har mycket tydligare godistoner. Jag är nere i Nahe och snurrar, men de andra föreslår att det här är också Rheingau. Stramt, krispigt, fylligare än det andra vinet. Lite mer komplext. Mycket gott!Facit:
Vin 1: 2005 Schloss Vollrads Riesling Rheingau Erstes Gewächs Rheingau. Trevligt vin, Schloss Vollrads har jag inte druckit så mycket av, men helt klart en pålitlig producent. Kanske inte väldens mest spännande viner, men goda.

Vin 2: 2005 Freiherr Langwerth von Simmern Hattenheimer Mannberg Erstes Gewächs Rheingau. Trevligt, moget och drickfärdigt nu, det vore kul att återkomma till vinet om ett par år.
Flight 3
Vi kör på! Tredje flightens första vin påminner helt klart om de förra. Men lite trögstartat! Lite bitterhet, klar och pigg syra. Men gott! Borde vara Rheigau.

Vin 2 är mycket gulare, de flesta av de andra vinerna är ungefär likadana i färgen, men det här är klart gulare. Vi hittar exotisk frukt och honung. Pepparmynta och 1+4-juice. Gott vin, men det saknas något…Facit:
Vin 1:2005 Robert Weil Kiedrich Gräfenberg Kabinett Trocken Rheingau. Trevligt, Robert Weil kommer jag köpa mer av!
Vin 2: 2005 Ratzenberger Bacharacher Wolfshöhle Mittelrhein. Nja, gott och inte på något sätt fel, men då lägger jag pengarna på något annat.
Efter dessa sex inledande viner kör vi lite matpaus. Jag har förberett lite bouillabaisse, eller i alla fall en bouillabaisseinspirerad soppa. Till det fuskaioli med aningens för mycket vitlök, eller i alla fall lite för mycket för vad som var hälsosamt ur ett vinprovarperspektiv!


På’t igen!


Flight 4
Vin 1 har mycket petroleumaromer, det är lite som att komma in i en cykelverkstad! Pigg syra, lite godis, päron… liknar Robert Weil, men ändå inte. Jag är som vanligt nere och snurrar i Nahe, men det här var riktigt gott! Klunkvänligt och läskande.

Vin 2, hallå, var är du? Jag hittar inget! Efter ett tag kommer det fram lite rieslingdoft, men vinet är ogint och knutet. Klar besvikelse, vinet känns frånvarande…Facit:
Vin 1: 2005 Barth Riesling S Spätlese Trocken Rheingau. Detta måste vara kvällens mest prisvärda vin, inköpt för kanske 150 kronor. Jag minns att jag provade vinet någon gång 2006 eller 2007 och att det då var mycket trevligt, därför sparade jag en flaska mest på skoj. Som har utvecklats mycket bra! Barth är helt klart en producent att undersöka mer! (det visar sig att Finare & Vinare har provat!)
Vin 2: 2005 Emrich-Schönleber Monzinger Halenberg. Va! Även om vinet kommer igång lite senare under kvällen känns det som en besvikelse. Jag hade väntat mig mer av det.Slutligen har vi ett torrt vin kvar, som får fightas mot sig själv i flight 5. Överraskande gott, popcorn med smörsmak, lite mjölk… Mycket trevligt!

Facit: 2005 Dr Bürklin-Wolf Pechstein
Efter dessa torra race tar vi två flighter med halvtorra viner.


Flight 6
Vin 1 helt ok vin men inte mer. Jordgubbsyoghurt, eller kanske rabarberyoghurt! Lite godistoner. Vinet saknar ryggrad, syran känns platt och sötman påklistrad. Som sagt, helt ok men inte så mycket mer.

Vin 2: Helt annan dimension! Underbara aromer, komplext vin, härligt, supergott! Helt annan syra och kropp. Det känns att det har långt liv kvar i flaskan.Facit:
Vin 1: 2005 Dr Loosen Graacher Himmelreich Riesling Spätlese Mosel. Ok.
Vin 2: 2005 Emrich-Schönleber Monzinger Frühlingsplätzchen Riesling Auslese Nahe. Emrich-Schönlebers heder återtogs med besked!

Vi orkar med en halvtorr flight till:


Flight 7
Vin 1, påminner om Dr Loosen men här får vi det som vi saknar. Gott och okomplicerat vin, trevlig syra, härlig fyllighet. Läskande. Gott!

Vin 2 inleder överraskande med en tydlig doft av burkchampinjoner! Hallå, vad är det här!?!? Men efteråt kommer vinet till liv och visar hela registret: ett helt underbart vin, pigg syra, mycket komplext, så gott! Detta gör också anspråk på att vara kvällens bästa vin.Facit:
Vin 1: 2005 Dr F Weins-Prüm Graacher Himmelreich Riesling Auslese Mosel

Vin 2: 2005 Willi Schaefer Graacher Himmelreich Riesling Auslese Mosel
Samma ställe, samma söthetsgrad, två olika viner.

Därmed var rieslingkvällen slut! Några sammanfattande reflektioner: Dönnhoff levererar, mycket goda viner. Rheingau, mycket trevliga matviner, strama, krispiga. Emrich-Schönleber, vanligtvis gott men behöver nog en tid i karaff först. Dr Loosen, nja, dags att göra bättre viner. Willi Schaefer: ah, vad gott! Mittelrhein, nja. På inköpslistan: Nahe, Willi Schaefer och Rheingau!

Men även om rieslingarna var slut så var inte kvällen slut för det! Först och främst hade Fredrik tagit med sig ett gäng ostar som var mycket goda: Munster, Gruyere, Langres, Colummiers, Abondance och Fourme d’Ambert. Tack Fredrik!Sedan hade Niklas mycket generöst tagit med sig ett gäng bonusviner, främst då madeiror. Men först ett torrt rött.

Djup, röd färg. Ner med kranen och det första som slår mig är en omisskännlig doft av rökt kött! Rökt renkött, jag är i norrland någonstans… Smaken är helt torr, men inte på något sätt uttorkad. Det finns en härlig fyllighet, jag är såld. Mer, mer!

Niklas frågar vad vi tror att det är och även om jag vet att Niklas är Portugals viners förkämpe nummer 1 och gärna då med viner från 60-talet satsar jag på bordeauxblend från 80-talet. Helt fel.

Det är en Menagem vinho de mesa velho från 1947! Superläcker! Fortfarande helt intakt, så gott! Tack Niklas!Handskriven etikett: 24 fat, flaska nr 2849…
Efter det blev det ännu mer bonus, Niklas hade med sig några slattar Madeira:


2000 Malvasia Colheita (söt)
15 years old Henriques and Henriques (halvtorr)
Savannah Verdelho Special Reserve (torr)
D’Oliveiras, 15 år (halvsöt)

Lite osäker om det blev rätt med söthetsgraden?

Riktigt goda! Jag ska definitivt köpa mer Madeira framöver. Söta, ja, men vilken syra och vilken kropp! Portvin är gott men jag undrar om inte Madeira är strået vassare, just med tanke på syran som balanserar upp vinet.

Stort tack alla! Det var jättetrevligt och tack för alla bonusviner och bonusostar!

11 kommentarer:

Svenssonsmakaren sa...

Fantastiskt, tack för rapport. Känns nästan som att man var där, fast lite fusk är det att ta bilder i dagsljus ;)

Tills nästa gång.. :)

Anonym sa...

... och att kunna sniffa igen dagen efter ;) Har lite svårt komma ihåg - noteringarna ger liksom inte så mycket diesel på maskineriet.

Vilken lineup när man ser dem tillsammans! Fantastic. Dags för 07:orna snart??!

Red Scream sa...

Hehe, lite fusk är det allt! :-) Tänkte vara lite förberedd så jag tog kort på lördagen... Tills nästa gång! :-)

Red Scream sa...

Ska testa av alla slattar ikväll! (och spotta!) Lite småcoolt att hela kylskåpet osade cykelverkstad när jag öppnade imorse... :-)

Fredrik sa...

Hmm, råkade visst bli Anonym i förra kommentaren. Tror jag måste ha receptet på le soup!

Fredrik sa...

och det hittade jag nu. Perfekt! Vilket vin drack vi till??

Red Scream sa...

Vassego! Ingen som helst aning, men det borde ha varit Weil eller von Simmern :-)

Fredrik sa...

Haha.. mm eller någon annan ;)

Nice pics btw! Jäkla dagsljusfotare..

Red Scream sa...

Tack! Hehe, fördelen att vara värd! Då är det lätt att ägna sig åt låga aktiviteter ;-) Nu ska jag dri...spotta slattarna. Återkommer!

Svenssonsmakaren sa...

Haha låga aktiviteter, det slog mig nu när jag tittade igen bilderna ännu en gång att det förekom en del krälande.

Vad gör man inte i fottandets tjänst..

Ha en bra vecka.

//David

Red Scream sa...

Allt för en bra bild! Detsammma, David! :-)