söndag 24 april 2011

Påskbilder: Soluppgång Påskafton
Ett av påskens teman var att fotografera, och ett av mina absoluta favoritmotiv är det tidiga gryningsljuset. Det är också min favoritstund på dagen, om jag nu är vaken då d v s… Jag ställer klockan på 04.00 och beger mig ut. Västerut är himlen fortfarande svart, men österut har himlen fått det underbara blåa sken som jag är så förtjust i. Jag går ner till vattnet, månen är uppe. Först blir det lite bilder på Nordiska museet och Vasamuseet, som firar 50 år på land.

Därefter vandrar jag bort mot Blaiseholmen.
Jag har väl ingen riktig plan, utan njuter mest av att vara ute och se på den gryende morgonen. Efter ett tag övergår natten i dag, och kvar är att vänta på soluppgången. Jag passar på att vandra runt i gamla stan, som är helt folktomt.Stortorget. Inte en människa, inga turister, helt öde…
Schantzska huset. Legenden har det att då huset byggdes om på 1650-talet sattes stenarna in för att representera dem som dog vid Stockholms blodbad 1520. Förmodligen finns det ingen sanning i detta, det är nog snarare en nationalromantisk efterhandskonstruktion.
Grillska huset, Stadsmissionens HQ.Marching up and down the square?!?!

Runt 05.30 kommer solen upp över horisonten. Jag är då vid Slussen. Men först en liten andfamilj på väg till frukostbordet:
Jag bestämmer mig för att vandra upp på Mosebacke:


Sedan vidare förbi mina konkurrenter och till Cornelisparken. Som jag sagt förut tycker jag att statyn, som är gjord av Bitte Jonason Åkerlund, är mycket fin. Det känns verkligen som att Cornelis talar till oss, ”se vilken fin utsikt jag har varje dag!”
Första frukosten avnjuts sedan nere vid Strandvägen, efter böjen. Americano och croa från sjuelva. Supersmarrigt, även om de kan vara lite degiga. Sjuelva borde grädda sina croissanter några minuter till (just de här var dock mycket bra) och själv behöver man vara lite vaksam att de inte ger de degigaste till dig. Men bortsett från det är de helt ok!3 kommentarer:

Alison sa...

Väldigt fina bilder! Strongt att gå upp så tidigt, ska också försöka orka göra det någon gång ...

Svenssonsmakaren sa...

Mums vilka härliga bilder, får nästan känslan av att vara där..

Har du Photoshoppat mycket?, känns väl avvägt is så fall.

Red Scream sa...

Alison: Tack! Det är bara att ställa klockan ;-), men jag antar att det är lite logistik som ska till först...

David: Tack! Lägg till en kakafino av fågelbabbel så är du där... :-)

Nej, inte så mycket faktiskt. I de flesta fall av dagsljusbilderna har jag höjt temperaturen något och lagt på lite svart (och +30 i claritude) samt skärpa, men det är inte mycket.