onsdag 6 april 2011

Tisdagsprovning med Eric Lichtle hos VinikDet är tisdag och jag har sedan tidigare accepterat en trevlig sms-inbjudan om en rieslingprovning från Fredrik. Det visar sig bli mer än bara riesling – t ex en supertrevlig gewurztraminer, något som jag inte trodde var möjligt!

Hursomhelst, vinmakaren Eric Lichtle från Gueberschwihr är på besök i Sverige och Vinik har ordnat en liten trevlig provning. Eric börjar med att berätta lite allmänt om sig själv och sina viner – hur han som de flesta vinmakare varit runt en hel del för att sedan hitta sin plats – som i det här fallet visade sig vara lilla Gueberschwihr i Alsace. ”I tried to make wine in the desert,” kommer jag bl a ihåg att han sa…

Vi inleder med lite Cremant d’Alsace. Vinet, som blandas av olika basviner, lagras fem år innan det släpps. Ljus färg. Inledningsvis äpplen, lite övermogna sådana. Bra mousse, bra syra. Typisk moussedoft. Tror att det var pinot blanc samt aningens riesling i mixen. Mycket trevligt vin!
Därefter ett blandvin till, en edelzwicker som de har döpt till Marinès. Eric berättar att tanken är att det ska passa bra ihop med vistelse vid havskusten. Detta är nog kvällens märkligaste vin, lite gulare än de andra men mycket speciell doft! Lite kungen av Danmark dyker upp, några likörer, lite söta frukter… utan att smaka på vinet skulle man lätt kunna säga att det var någon likör av något slag. Men mycket fräscht! Blandningen varierar från år till år, men silvaner, riesling, gewurztraminer ingår i år.
Därefter riesling 2009. Lite mineral, men inte så mycket. Svag, men ändå väldigt tydlig rieslingdoft. Jorden här i Alsace är annorlunda jämfört med Mosel och andra delar av Tyskland, inte så mycket skiffer utan mer kalksten. Det märks också i vinet. Bra syra, lite godistoner men inte så mycket. Balanserat. Mandariner, grapefrukt. En tydlig doft av cointreau stiger från glasen…
Sedan en pinot gris som var mycket trevlig, ett oerhört fylligt vin. Mer kraft än syra. Knallpulver…
Sedan till kvällens aha-upplevelse: En supertrevlig gewurztraminer! I mina tidiga vinår drack jag en del gewurztraminer, men sedan tröttnade jag lite. Provade några för något år sedan men, nja, de var inte goda. Ingen syra, inget liv, bara handkräm. Men det här, såhär ska det smaka! Jag hittar söta gula frukter, rosor, en avstämd kryddighet… ganska lik riesling faktiskt. Avstämt och balanserat, supergott!

Därefter en 2007 Grand Cru Goldert Riesling som var mycket god. Pigg, härlig syra, massor av smaker. Lång, komplex. Härlig eftersmak! Lite ananas dyker upp… T från Finare & Vinare har med sig en 2004, som vi testar efteråt. Den var mycket trevlig och lite roligare än 2007:an. Vinner på att ligga till sig något, tror jag. Tack T för att du tog med dig den!


Sist ut en annan gewurztraminer men då är smaklökarna någon annanstans. Men det var mycket Earl Grayte – och naturligtvis en diskussion om vems Earl Gray: Twinings? God no! Yes way!

Efteråt bjuds vi på lite ost och lite ankleverpastej, med cornichons i en intressant vinäger. Mycket gott!
Stort tack till Eric och Niklas, och till Fredrik för inbjudan!

6 kommentarer:

Fredrik sa...

Tack själv :) Well put, Gwz:an var bara to-die-for!

Red Scream sa...

Något man kan ha att chocka oinvigda med! :-)

Finare Vinare sa...

Kul att ses, det var en väldigt trevlig form för provning. Och vilka schyssta bilder!

Red Scream sa...

Mycket trevligt, och det var en mycket trevlig provning! Tack! :-)

PS Fråga Fredrik efter de censurerade bildena... ;-) DS

Fredrik sa...

Haha... jo, du missade lite gött framåt kvällen!

Red Scream sa...

Jag såg det nu, mungamo! :-)