lördag 15 augusti 2009

Variations on heaven

Mitt i veckan får vi plötsligt ett begär efter riesling. I ena ringhörnan, Dr. Loosens Graacher Himmelreich Riesling Spätlese 2007. I andra, Dr. F. Weins-Prüms Graacher Himmelreich Riesling Spätlese 2007. Samma år, samma kategori, samma vingård, olika producenter.

Graacher Himmelreich är belägen i mellersta Mosel, inklämt mellan Zeltingen i norr och Bernkastel-Kues i söder. Området kryllar av vingårdar i bästa lägen.

Contestant no 1, Dr Loosen, öppnar med ljust gul färg. Ganska blek, faktisk. Efter någon minut är det fullt av kolsyrebubblor i glaset!


Doften är helt förförisk. Citrus, persika, exotiska frukter. Komplex och helt underbar doft! Vi smakar. Söt, men inte särskilt påträngande. Syrlig utan att på något sätt uppfattas som surt. Förmodligen ett utmärkt matvin (vi drack det till chips) Förutom doften är vi djupt imponerade över hur läskande vinet är. Vattnigt är förstås fel ord, precis som utspätt, men något åt det hållet. Lättrinnande är kanske ett bättre ord? Om vi jämför med exempelvis Emrich-Schönlebers Monzinger Halenberg är det vinet betydligt mer fylligt, och i brist på bättre ord: nästan lite obalanserat. Det känns dessutom långt från klart. Dr Loosen känns färdigt. Visst, det blir säkert bättre med något/några års lagring, men det behövs inte. Vinet är supergott nu.

Contestant no 2, Dr F Weins-Prüm, är också väldigt blek i färgen. Även i detta vinet finner vi gott om härliga små kolsyrebubblor.


Doften är ren och klar, tydlig rieslingdoft. En hel del av det vi kände i Dr Loosen hittar vi även här, såsom citrus och persika. Fast inte i lika härlig och förförisk form. Vinet har inte heller samma läskande smak och textur som Dr Loosen.

Det är absolut inget dåligt vin, tvärtom! Vinerna är helt klart likartade, men vi slås ändå över hur olika de är. Men den här kvällen är våra pengar helt på Dr Loosen med motiveringen ”förförisk doft och urläcker textur.” Det känns så mycket mer spännande, det har så mycket mer att ge än Dr F Weins-Prüm.
.

1 kommentar:

Wan sa...

Det låter bra. Vill smaka den seden. Hoppas att det inte är för söt.