onsdag 5 augusti 2009

Vin?Vi tar en kvällsprommis i Södra Mellby. Någonstans på väg upp mot bagaren får jag ett Kapten Haddockmoment: Bomber och granater, vad skådar mitt norra öga?!?!

Det är vin, nicht? Eller är det något annat bärigt, klängväxtigt? Krusbär? Svarta vinbär? Vi går in och tittar. Jo, det borde vara vin. Häftigt!

Väl hemma sedan försöker vi komma fram till vingårdens namn men utan resultat. Någon som vet? Eller, ni som har slinkare fingrar än oss får gärna googla på ”Södra Mellby” och ”vingård.” Svenskt vin har väl annars en alltjämt fortsatt status av ”hobbyprojekt.” 2008 lanserade dock Kullabygdens vingård både rött och vitt vin, och jag vill minnas att det vita (Silex) fick översvallande bra kritik. Vi googlar lite på svenskt vin och det finns ju faktiskt en del odlare. Ännu så länge är det väl mest hobbyprojekt som sagt, men jag skulle nog inte bli så förvånad om äppelodlingarna kring Kivik och i övriga Skåne är ersatta med vinrankor om sisådär 20 år.

Att vara äppelodlare i Skåne är nog annars inte så fett. Ett elakt rykte säger att äppelodlarna skulle tjäna mer pengar på att hugga ner äppelträden och i stället anlägga parkeringsplats för besökare till Kiviks marknad. Parkeringsintäkterna från en veckas marknad skulle alltså överstiga ett års slit i äppelgården. Lite råttan-i-pizzan över det men någon form av sanning innehåller det nog.

Hursomhelst, det var kul att springa på en vingård sådär på semestern!

Inga kommentarer: