torsdag 6 augusti 2009

Vikentomater: den moderna formen av lösgodis


Vi lämnar Österlen tillfälligt för att besöka A & L i Hilsingborrgh och utforska lite av nordvästra Skåne. Tomater är ju så gott! Speciellt de små. Vi får tipset av A & L att svänga förbi Viken och företaget Vikentomater, som odlar de små godingarna. Att hitta dit är jättelätt. Om du kör från Helsingborg: kör på den nybyggda förbifartsvägen efter rondellen där det finns en avtagsväg in mot samhället Viken, när du ser en viadukt, kör av så att du hamnar på den. Sedan är det höger höger och så är du där!

Vi parkerar och går in. Det finns verkligen tomater överallt! Vi får instruktioner: ”det är bara att plocka, här är andrasorteringen och här är första. Vi väger i kassan. Smaka gärna!”


Supermysigt! Vi går runt med varsin påse och smakar och samlar.


Citroner? Tomater? Citrontomater!


Chocolate Cherry. Dessa fick vi inte med oss i påsarna, vi såg dem för sent. Men vi han smaka och de var riktigt supergoda!


Medsols, start med de röda längst upp: Tinkerbell, Pärontomat, Golden Cherry, Tomato Berry (de stora), Vinbär (de små), Clementine.


Hemma hos A & L har vi sedan lite informell tomatprovning. Pärontomaterna har helt klart den roligaste formen, men så mycket mer än vanlig tomat smakar de inte. Vinbär var även lite av en besvikelse, de smakar också mest ”vanlig tomat.” Tinkerbell var jättegoda! Söta och karaktärsfulla. Tomato Berry var också jättegoda. Aromatiska. Av de gula varianterna, Clementine och Golden Cherry, var Clementine bäst. Men båda var söta och jättesmarriga!

Och allt närodlat. Bland det som vi uppskattade mest var lekfullheten, att företaget satsar på mångfald och experimentlusta i färg och form. Fortsätt så!

4 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Vilket mecka för en tomatälskare!
När mina hemodlade börjar mogna på ska jag ordna en liten provning.
Hälsar fröekn Dill

Red Scream sa...

Gör så, de var supertrevliga där!

Anders Öhman sa...

Vikentomater är fantastiskt bra.
Ni verkar ha haft en fantastiskt skåneodyssée.

Red Scream sa...

Anders, Skåne visade sin bästa sida för oss! ;-) Trevlig blogg du har förresten.