måndag 31 augusti 2009

Scener från ett kräftfiskePå fredagsförmiddagen styr vi Volvon mot västra Sörmland för traditionsenligt kräftfiske. Tidiga rapporter från fiskande grannar har varit smått nedslående, tillgången ska inte vara lika riklig i år som förra året. Men men! Mor har köpt havskräftor, d v s riktiga kräftor, just in case vi inte skulle får något.

Vi lägger ut burarna på kvällen. Arbetsuppdelningen är given från början. H, fiskeexperten, förlåt, fiskenörden, förlåt, dragnörden, pekar på intressanta ställen. A och Pappa agnar och slänger i burar. Jag ror. Hemma igen mumsar vi på smulpaj och väntar på att klockan ska bli elva, då burarna ska vittjas.

Första skörden bekräftar våra farhågor. Vi får kräftor, men inte lika mycket som förra året. Äsch! Burarna har ju bara legat i ett par timmar, sedan har vi ju havskräftorna också. Så vi blir nog mätta. På morgonen drar vi upp burarna. Denna gång har vi fått lite mer, så totalt sett fick vi närmare 250 st.

Lagen kokas ihop. Denna gång kör vi med den okomplicerade, d v s bara salt, socker och dill. Några timmars kokande och svalning senare njuter vi av fantastiskt goda kräftor!

Inga kommentarer: