måndag 16 april 2012

Baba ganousch & lammfond – pysselmåndagMåndag – frisk men lite småtrött. Tar vägen förbi Skäris på väg hem och köper lite lammben och lamm att koka. Bryner benen i ugnen, kokar allt sedan. Nu har det kokat i ett par timmar, ska låta det svalna över natten.

Vad är viktigt när du kokar lammfond? Först och främst, att våga! Det är inte alla affärer som har lamm, och än färre som har lammben. Men Munirs Livs, sagt det förut, säger det igen, fantastiskt gott lamm och för det mesta finns det även lammben att köpa. I grönsaksdisken hittar jag ett par fina auberginer som jag hugger, samt en stor kvast persilja.

Men åter till lammfonden: bryn benen i ugnen, 225 grader eller mer, låt dem bli lite mörkbruna. Sedan, lägg dem i en stor kastrull och häll på kallt vatten. Låt koka upp. Skumma. Koka i ett par timmar. Du behöver ingen lök eller morötter eller så, utan ta bara vatten och de brynta lammbenen.

När allt kokat i ett par, fyra, fem timmar, dra av från plattan och sila fonden. Låt svalna. Nu kommer det näst viktigaste av momenten i att göra en bra lammfond: var supernoga med att du får bort allt lammfett som flyter till ytan! Om du låter byttan med lammfonden svalna så flyter fettet upp och bildar en liten skorpa, typ som skinnet på varm choklad. Ta sleven och hyvla bort allt detta fett. Sedan, när fonden är fritt från fett kan du klarera den om du vill. Det finns massor av andra sätt att göra lammfond på men såhär gör jag!

Medan fonden kokar gör jag baba ganousch. Dela auberginen i fyra klyftor, rosta i 250 grader, dra av skinnet, mixa med tahini, citronsaft, vitlök och olivolja. Supergott!Inlägg 83, dag 83

Inga kommentarer: