fredag 13 april 2012

Två sjukdagar i april

Well, till sist var även jag tvingad att inse att jag fortfarande var sjuk, så istället för en commandoräd mot Davids vinkällare – believe me, den är väl förskansad men innehåller mycket gott! – får den här helgen gå i bokens, filmens och popcornens tecken.

Fast i morse såg det faktisk ganska ljust ut. Stapplade ut till datorn och jobbade några timmar efter frukost. Malde lite bönor. Håller jag på att göra kaffe eller varm kiwijuice? Kaffe. Bra. Jobbade fram till lunch, men sedan vart det stopp. Resten av eftermiddagen ägandes åt Matterhorn, och nu ikväll är jag lite inne på att vira in mig i någon filt och se Finska Vinterkriget som jag hyrde förra helgen men som jag inte haft tid att kolla på.

Hursomhelst. Temat för den här kvällen är bilder. Jag vet inte om ni känner till det, men jag har ett Flickrkonto som jag försöker att uppdatera då och då. Klicka här för att komma dit.

Förmodligen är det LMAO worst fail EVER att ha ett flickrkonto och förmodligen ska man ha sina bilder på Instagram eller någon annanstans men just nu ligger de där och Flickr är i all sin krånglighet helt ok. Fast ibland kan det bli småpinsamma stunder, exempelvis om du är på anställningsintervju eller liknande så kan det generera don’t call us we’ll call you-blickar:

- Gillar du att fotografera?
- Ja, absolut! Mina bilder är på Flickr, kolla där.
- Vad tar du för bilder egentligen?

Hursomhelst. Jag har drop box så jag antar att jag inte är helt ute. Totalt sett har jag nästan 3 000 publika bilder på Flickr, och närmare 2 000 privata. Hur många bilder har jag tagit egentligen under de snart två år som jag haft min SLR? God knows men det är en hel del! Men samtidigt jättekul.

Jag har också under senare tid återupptäckt ett bra sorterings- och redigeringssätt, som jag körde lite med innan började med raw som jag börjar trivas med: När jag fotar tar kameran tar två bilder, en i högupplöst jpeg och en raw. Allt tankas över till hårddisken och sorteras i någon mapp, 1117 Book Slam på Kulturhuset eller 1093 Midnattsloppet 2011 t ex. Därefter skapar jag en undermapp som heter Original och i den en mapp som heter Redigerade bilder.

Först sortering. Jag öppnar upp första jpegbilden. Om jag vill behålla den kopierar jag den och lägger i Originalmappen. I annat fall går jag vidare till nästa bild. På så sätt kommer jag ha kopierat över de bilder jag vill ha till Originalmappen. Därmed har jag en mapp med högupplösta jpegbilder på datorn.

Därefter, redigering. Jag öppnar upp PS Elements. Eftersom bilderna är i jpeg är de redan jpegjusterade, så det går ganska fort att färdigställa dem. Jag öppnar upp bilderna i camera raw och gör vissa justeringar, mestadels lägger på svärta och ökar ljusstyrkan. Öppnar bilden i PS Elements, kör oskarp mask och klickar på spara som. Jag sparar bilden i mappen Redigerade bilder och minskar filstorleken till precis under 800 k. På så sätt kommer jag ha två mappar i huvudmappen, en med högupplösta jpegbilder (original) och en med lägre upplösning (Redgerade bilder). Detta eftersom ändringarna som jag gör i camera raw ligger kvar.

Sedan, för att inte blockera upp hela hårddisken kopierar jag hela mappen med alla bilderna, de icke-valda och alla rawbilder, samt de utvalda och redigerade bilderna, till en extern hårddisk. Slutligen raderar jag alla bilder som ligger utanför Originalmappen på min vanliga dator. Således, på min vanliga dator kommer jag då att ha tre nivåer på bilderna: Mappen 1117 Book Slam på Kulturhuset, som har en undermapp som heter Original och i den finns alla bilder högupplösta och redigerade samt en mapp som heter Redigerade bilder, där samma bilder förekommer fast i mindre upplösning.

Låter det krångligt? Kanske. Men det har gjort att det är fysiskt möjligt att redigera tre-fyra hundra bilder på två kvällar och dessutom lätt kunna ta fram en högupplöst, redigerad bild utan att behöva koppla in den externa hårddisken. Skulle jag sedan behöva få fram rawbilden så ligger den på den externa hådrdisken i rätt mapp och samma filnummer. Dock oredigerad.

Nu Finska Vinterkriget och popcorn! Sedan kolla Lightroom - promis!Inlägg 80, dag 80

2 kommentarer:

Svenssonsmakaren sa...

Trist med sjukdomspinnar i hjulet, vi får helt enkelt ta igen det nästa gång.

Låter som ett "krångligt" men hanterbart sätt att handskas med den uppsjö av pics som genereras. Här är det håård selektering som gäller, sedan är det ett allmänt kaos av extra diskar o dyligt. Det jag dock upptäckt att jag är sämst på är att framkalla och göra något med bilderna, fy.

Hoppas att helgen är vad som behövs för att sluta få poster om sjukdom ;).. Ha det bra..

Red Scream sa...

Vi tar igen det snart! :-)

Jag tror att kärleken till de materiella tingen även börjar inkludera fotofiler... ;-) Som nu senast på Hot Chelle Rae-konserten: 600 bilder på fyra timmar. Har jag valt ut de tio bästa och slängt resten? Naj! Jag har behållt 89 bilder. Kan vara bra att ha. Som snören, för korta för att användas ;-)

Något som jag dock är lite stolt över är att jag har väldigt lite oredigerade bilder (eller opostade blogginlägg för den delen). Ett av mina senaste projekt är att komma till avslut, och bildredigering lämpar sig ypperligt för det. Så när jag väl är klar med ett uppdrag eller fotorunda så är det snabbt in i datorn, redigera klart allt och sedan är det färdigt. Klart till 100 % - det är mitt ledord! :-) Jag har lite bilder kvar från Skåne, och lite kvar från Gotland, men annars är det rent.

Nu ut och handla. Närmaste affär gäller! Ha det gott! :-)