Kära läsare, jag har gjort sufflé. För första gången i mitt
liv, ska jag väl tillägga! Det var mycket intressant och faktiskt mycket gott. Det
hela började med att jag ville göra något åt min matlagning, som jag sedan en
tid tillbaka har känt ett gryende begär att förbättra, förnya och utveckla. Det
har blivit ganska mycket gamla hjulspår på sistone, och jag tror att inslagen
om Sveriges Mästerkock har varit katalyserande i detta förbättringsarbete.
Därför var det med stor förväntan om nya insikter och nya
höjder i min matlagning som jag visade Tore Wretmans bok Festmeny för C med instruktionen att ”du har fria händer – välj ut
något!” Det skulle som sagt ta en intressant vändning. Efter en stunds
funderande återkom C med två rätter. Först en lammgryta. Inga problem. Sedan en
sufflé – en ansjovissufflé till och med! Madre
mia mon Creatore! Men, har du sajnat upp är det bara att bita ihop och
leverera.
Som jag berättat om tidigare så är Tore Wretmans Festmeny en av mina stora inspirationskällor
för god mat. Jag har dock inte lagat så värst många rätter från boken, men
sättet att behandla råvaror och synen på mat har varit mycket inspirerande och
vägledande. Några rätter har dock följt mig genom åren, inte minst hans vaniljparfait
med hallonsås. Helt underbar! Nu för drygt två år sedan gjorde jag även hans
smördegsinbakade laxmusliner. När Mr Oh, man! genomförde sitt Butlerprojekt
tyckte jag att det kanske skulle vara intressant att ge sig an ett Wretmanprojekt.
Lite mastigt dock. Men vem vet? Vi kanske är fler därute som vill köra ett
Wretmanprojekt? Hör av er!
Sufflé, således. För mig är sufflé urtypen för klassisk
fransk husmanskost och det är väl lite synd att den inte är så vanligt
förekommande. Men jag kan tänka mig att många mest ser till riskerna än till
fördelarna. Om vi slänger oss med aktietermer så skulle jag nog säga att risken
är för hög i förhållande till den förväntade vinsten. Visst, det är spektakulärt
att den är hög och visst är den god, men den kan lika gärna komma ut ohög. Detta tror jag även att restauranger
tycker – mycket jobb och inte garanterad leverans.
Det visade sig vara ganska enkelt ändå. Jag rörde ihop
grundsmeten, vispade äggvitan, blandade allt och in i ugnen. Under tiden gjorde
jag béchamelsåsen.
Spänd förväntan. Är det en höjning? Ja, jag tror att den är
högre nu än förut. Coolt, den reser sig!!! Eller? Håller den inte på att sjunka
ihop? Ja, jag tror den är på väg ner – faaaack!!!
Men den sjönk inte ihop. Totalt sett var den uppe på en
faktor 1,7 av ursprungshöjden och slutade på 1,4. Smaken var riktigt god. Jag visste
väl inte riktigt vad jag förväntade mig av en ansjovissufflé, även om jag nu
tycker om ansjovis och fullkomligen älskar Janssons så verkade det lite
suspekt. Men smaken var det inget fel på och konsistensen var riktigt härlig. Så
nu blir det nog fler suffléer! Tänkte ge mig på en ostsufflé och sedan en
chokladsufflé. Återkommer!
Dag 7, inlägg 7
4 kommentarer:
Det är det här jag gillar med #Blogg100 man hittar på en människa galen nog att göra Suffle ala Tore. Samt att serverar det med härliga bilder från tillagningsprocessen, sweet!
Hehe, visst är det bra! Detsamma! Tillagningsbilder ftw! :-)
Skicka en kommentar